. Ma György napja van.
Rablással vádolják az állampusztai fegyőrt
2012-06-11 11:05:17
Rablással vádolják az állampusztai fegyőrt

Rablással vádolják az állampusztai fegyőrt

Megdöbbentő védekezéssel állt elő a Kecskeméti Törvényszéken az a 21 éves korábbi állampusztai fegyőr, akit fegyveres kalocsai rablással vádolnak. T. Szabolcs azt vallotta, hogy uzsorakölcsönnel zsarolta és életveszélyesen fenyegette egy smasszer kollégája, ezért kényszerült végül arra, hogy elkövesse a bűncselekményt.

 

 

 

 

 

 

 

A vád szerint 2011. november 22-én este 7 óra körül fekete ruhába öltözött férfi tért be a nonstop nyitva tartó kalocsai játékterembe. Fekete sapkát viselt, és kapucnis pulóvert, az arcát fekete sállal takarta, fekete kesztyűs kezében pedig egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegetett. Földre parancsolta a drinkbárban tartózkodó két vendéget, az alkalmazottaknak pedig átnyújtott egy reklámszatyrot, és a fegyverrel fenyegetve őket a bevételt követelte. Mintegy 315 ezer forinttal menekült el a helyszínről. A bűncselekmény során szerencsére senki sem sérült meg.

 

A körülbelül 170 centi magas rabló cselekményét négy kamera rögzítette. A felvételek ugyan segítették a rendőröket, azonban négy-öt hétig nem jutottak a gyanúsított nyomába. Erősen meglepődtek viszont, amikor december 30-án hajnalban beállított a kalocsai kapitányságra egy fiatal férfi. Közölte, hogy a neve T. Szabolcs, az Állampusztai Börtönben fegyőr, és ő követte el a rablást novemberben.

 

Az előzetes letartóztatásban lévő, megbilincselt vádlottat hétfőn (június 11-én) azután fegyőr kísérte dr. Sárközy Szabolcs bírói tanácsa elé. A Főügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta T. Szabolccsal szemben.

 

A vád ismertetését követően azután megdöbbentő fordulat történt. Az egykori Bv. őrmester „kipakolt”. Állítja, hogy egy smasszer kollégája zsarolta uzsorakölcsönnel. Ez volt az oka mindennek.

 

- Miután tavaly nyáron a kollégám megkapta a cafeteriában 2 évre neki járó156 ezer forintos üdülési csekkjét, átadta nekem, hogy adjam el – vallotta Szabolcs. - Eredetileg 130 ezret kért érte, majd egyre többet követelt. Összesen 500-600 ezer forintot kellett fizetnem, és közben életveszélyesen fenyegetett. Megöl, ha valakinek szólni merek, eltöri a lábam, a börtönben tördeli el az ujjaimat. Nagyon féltem, és már az édesanyámat, a nagymamámat, és a húgomat is féltettem.

 

Az erőszakos uzsorás bizonyíthatóan több sms üzenetet is küldött, és telefonon is sokszor hívta – egy idő után már sikertelenül – a vádlottat. Fenyegette állítólag, hogy összetöri T. Szabolcs édesanyja autóját, ha nem fizet a kolléga. Majd még egy bankba is elkísérte T. Szabolcsot, hogy vegyen fel hitelt, és adja át neki a pénzt, de nem kapott kölcsönt a banktól a fiatal smasszer, mert még nem töltötte be a 23. életévét. Erről a közös „banklátogatásról” egyébként bizonyító erejű biztonsági kamera-felvétel is készült. Végül eljutott a két férfi közötti feszült kapcsolat odáig, hogy az uzsorás megfenyegette Szabolcsot: őt nem érdekli, ha ki is rabol valakit, csak fizessen. A szorult helyzetben lévő fegyőr apránként törlesztett, de állítása szerint ez csak olaj volt a tűzre. Kollégájának egyre több kellett.

 

A vádlotti vallomás szerint a rendőrségen is megpróbált feljelentést tenni az uzsorás-kolléga ellen, de amikor kiderült, hogy fegyőr tenne panaszt fegyőr ellen, azzal küldték el, hogy oldják meg egymás között a vitát. Majd ebben az általa kilátástalannak vélt helyzetben jutott el odáig T. Szabolcs, hogy a bűncselekmény elkövetése mellett döntött. Csak legyen vége már a fenyegetéseknek. Két napig tipródott, első nap nem merte megcsinálni a rablást, de másnap mégis csak visszament. Állítja, hogy a rablásból származott pénzt, 305 ezer forintot is az uzsorásnak adta a bűncselekmény után.

 

- Egy hónapig rettegtem, hogy megtalálnak a nyomozók. Majd egy hajnalban én mentem be a rendőrségre. Akkor már a munkámat sem tudtam rendesen elvégezni, kerültem az elítéltek tekintetét. Az járt a fejemben mindig, hogy nem vagyok különb, mint ők… - beszélt lelkiismereti válságáról a tárgyalóteremben az ex-smasszer.

 

A bíróság hétfőn megnézte a kalocsai játékterem biztonsági felvételeit is, amelyeken jól látszódik a támadás. Valamint az is, hogy a teremben éppen játékgépező két „játékfüggő” kuncsaft nem rémült halálra a fegyveres láttán. Előbb ugyan letérdeltek, amikor fenyegette őket a támadó, majd szinte megvonták a vállukat és játszottak tovább.

 

A sors fintora, hogy az állítólagos kalocsai fegyőr-uzsorás ellen a rendőrök a rablást, illetve a tettes jelentkezését követően nem jártak el. Azaz nem bizonyított, hogy igazat mond a vádlott, vagy csak ezzel a történettel próbál védekezni. Jövő kedden hallgatja majd meg tanúként a bíróság az uzsorásnak mondott kollégát. Bármit is mond azonban a férfi, T. Szabolcs nem kerülheti el a büntetést. A fegyveres rablás miatt akár több évre a rács túloldalára kerülhet. Oda, ahol kívülről ő volt még nemrég a fegyőr…

 

A TÁRGYALÁSON KÉSZÜLT KÉPGALÉRIA ITT >

 

Utoljára frissítve: 2012-06-11 14:47:22

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>