. Ma Emma napja van.
Quaestor-kártalanítás - Már 28 milliárd forint kártérítést felvettek a Quaestor-károsultak
2015-07-23 20:45:32
Quaestor-kártalanítás - Már 28 milliárd forint kártérítést felvettek a Quaestor-károsultak

Quaestor-kártalanítás - Már 28 milliárd forint kártérítést felvettek a Quaestor-károsultak

A megkezdett kártalanítás során több mint 10 ezer Quaestor kötvény károsult mintegy 28 milliárd forintot vett fel a Befektető-védelmi Alap (Beva) megbízásából eljáró OTP fiókokban - közölte a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja és a Beva az MTI-vel csütörtökön.








A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QA) adatai alapján a Quaestor kötvény károsultakat átlagosan 5,4 millió forint illeti meg, aminek több mint a felét, fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki a Beva a kártalanítás mostani szakaszában.

 

A Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény szerint a kötvények kárrendezése során a Bevát érintő rész kifizetése július 13-án indult el.

 

A mostani szakaszban a Beva a 2001. évi tőkepiaci törvény figyelembevételével a hiányzó kötvények miatt keletkezett pénzköveteléseket téríti meg.

 

A Beva a QA útján közel 32 000 ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot fizet ki. A Beva-kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, egymillió forint felett az afölötti rész kilencven százaléka. A kártalanítás összege nem haladhatja meg a húszezer eurónak megfelelő forintösszeget ügyfelenként, ami a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolása kezdő időpontjában érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítva mintegy 6 millió forintot jelent.

 

A QA személyre szóló, részletes levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés és Beva-kártalanítás összegéről, a kárrendezés számításának módjáról és a jelen szakaszban a Beva által kifizetendő összegről.

(MTI)


A károsultak ezzel szemben állítják, hogy jelentős részük még értesítést sem kapott arról, mikor kezdődik a kártalanítása. Hiába telefonálnak a Beva-nak, ott minden nap csak hitegetik őket: azt a választ kapják, hogy még másfél hétig küldik a leveleket. Akinek pedig fizettek, az jelentős levonásokkal kapta meg a pénzét.

 

Konkrét példa: egy kecskeméti nő, akinek 1 millió forintja volt bent a Quaestornál, mindössze 840 ezer forintot kapott. Másik kecskeméti családok azt panaszolják, hogy naponta kérdezik a postástól, hozott-e levelet, de másfél hete minden nap nemleges a válasz.

 

Egyebek között ezért is tüntetnek szombaton Budapesten a Quaestor károsultak a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja és a Beva ellen. A tüntetésen pedig kivetítőn állítólag látni lehet majd azt a videó filmet is, amit az egyik károsult töltött fel a napokban a világhálóra, „Tartsák be a QUAESTOR törvényt!" címmel.

(Hírhatár)

Utoljára frissítve: 2015-07-23 20:45:56

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>