. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben
2017-03-09 02:57:17
Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki erre kirándul! A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

 

Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával.

 

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai.

 

Fontos tudni, hogy a kikeleti hóvirág védett növény, 2005 óta gyűjtése és árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább csak gyönyörködjünk bennük, ne akarjuk hazavinni.

 

Fotók: Kovács Sándor, Aradi Eszter (KNP)

Utoljára frissítve: 2017-03-09 02:58:38

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>