. Ma György napja van.
Pitvarfibrilláció Nap a kecskeméti kórházban
2017-11-21 17:41:09
Pitvarfibrilláció Nap a kecskeméti kórházban

Pitvarfibrilláció Nap a kecskeméti kórházban

A Szívbetegekért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány Pitvarfibrilláció Napot szervez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban az agyembóliát okozó ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására. A november 22-i (szerda) rendezvényre várják az egészségeseket és a ritmuszavarban szenvedőket egyaránt.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, és a túlélőket akár élethossziglani bénulás fenyegeti. Minden hatodik szélütés hátterében a pitvarfibrilláció, a szív pitvarainak szabálytalan összehúzódásából eredő ritmuszavar áll. A pitvarremegés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, Magyarországon mintegy 150-200 000 embert érint. A kórkép szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtságérzet, légszomj és szédülés tüneteivel jelentkezhet, de sok esetben tünetmentes is maradhat. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. A stroke kivédése érdekében a legtöbb pitvarfibrilláló beteg véralvadásgátló kezelésre szorul. Ezért fontos a ritmuszavart időben történő felismerése, mely hagyományosan EKG vizsgálattal történik.

 

A pitvarfibrilláció tudatossági világhéten, november harmadik hetében világszerte rendezvényeket tartanak a ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására.

 

A Szívbetegekért Alapítvány a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvánnyal közösen a világméretű kezdeményezéshez csatlakozva Pitvarfibrilláció Napot szervez 2017. november 22-én (szerda) 10.00 és 14.00 óra között a Bács-Kiskun Megyei Kórház új előcsarnokában.

 

A kórház Belgyógyászat-Kardiológia osztályának munkatársai a rendezvényre várják mindazokat, akik szeretnének egy gyors, egyszerű vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy érinti-e őket a ritmuszavar. A szűrővizsgálatot egy világszínvonalú, magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszközzel végzik, mely egy perc alatt, „kézrátétellel", intelligens algoritmus segítségével képes kimutatni a veszélyes ritmuszavar jelenlétét.

 

A szervezők várják a pitvarfibrillációban kimutatottan szenvedőket is, akiknél (egy néhány perces gyorsteszttel) elvégzik a kezelés, a gyógyszeres beállítás szakorvosi ellenőrzését.

 

A kórház előterében tartandó rendezvényen a Belgyógyászat-Kardiológia osztály vezető szakorvosai előadásokat is tartanak a betegség okairól, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről.

 

Dietetikus segíti tisztázni egyes véralvadásgátló szerek esetén felmerülő étrendi problémákat.

 

A Szívbetegekért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány 2017. november 22-én 10 órától mindazokat várja, akik tenni szeretnének a szélütést okozó agyembólia veszélye ellen.

 

Regisztráció IDE kattintva! (Az előzetes regisztráció nem kötelező, de a vizsgálatoknál előnyt jelent.)


Programok:

• Pitvarfibrilláció szűrés 1 perc alatt világszínvonalú magyar fejlesztésű eszközzel

• Előadások a pitvarfibrillációról. Dr. Király Csaba PhD, Dr. Varga Ádám

• Véralvadásgátló kezelés ellenőrzés gyorsteszttel ujjbegyből K-vitamin antagonistát szedőknél (Syncumar, Marfarin, Warfarin)

• Egyéni szélütés kockázat meghatározás pitvarfibrilláció esetén

• Szakorvosi tanácsadás. Dr. Boskó Mónika

• Étrendi tanácsadás K-vitamin antagonistát szedőknek. Zalay Anikó

• Elsősegély bemutása félrenyelés esetén, Heimlich mellény segítségével

Utoljára frissítve: 2017-11-21 17:42:02

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>