. Ma Emma napja van.
Párcsere a kecskeméti Udvarszínházban
2014-07-20 15:45:18
Párcsere a kecskeméti Udvarszínházban

Párcsere a kecskeméti Udvarszínházban

Négy különleges produkcióval, köztük a 2014/2015-ös évad egyik előbemutatójával várja a közönséget idén a kecskeméti Városháza díszudvarában megrendezett Udvarszínház. Az első bemutatót szombat este tartották, óriási sikerrel…

 

 

 

 

 

 

A július 19-étől augusztus elsejéig tartó előadássorozatot szombat este Jurij Poljakov Párcsere című darabja nyitotta meg, Danyi Judittal és Kőszegi Ákossal a főszerepben, Cseke Péter rendezésében. A szerző a kortárs orosz irodalom fenegyereke, akinek az előadás alapjául szolgáló műve méltán lett világhírű. „Bátor, szókimondó darab az életről, morálról, szeretetről, szerelemről" - mondta róla a kecskeméti Katona József Színház direktora.

Az Udvarszínházi előadássorozat első bemutatója szombat este 20.30-kor volt (KATTINTSON IDE ÉS MEGNÉZHETI A KÉPGALÉRIÁT!), és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a közönséget (ITT >>> írunk erről). A Párcsere őszi bemutatója október 4-én, 19 órakor lesz a Nagyszínházban.

Jurij Poljakov Párcsere című szatírája ősbemutató, először látható Magyarországon - Cseke Péter rendezésében Kőszegi Ákos és Danyi Judit küzd egymással, Réti Erika és Kiss Jenő féltő szülői gondoskodása mellett, Pál Attila Decsi Edittel a nyomában érkezik, Ferencz Bálint az ereszcsatornát dédelgeti, Kiss Zoltán feleségeként pedig a társulathoz frissen érkezett Csapó Virág mutatkozik be.

„Fiatal, szabadságszerető, káros szenvedélyektől és komplexusoktól mentes pár együtt szeretné május 1-jét ünnepelni hasonló gondolkodású párok társaságában..." - és megkezdődik a Párcsere. Félreértéses vígjáték, társadalmi szatíra, szomorú dráma vagy szerelmi történet? A színdarab szereplői más-más szemszögből figyelik a váratlan, többnyire meglepő eseményeket, melyek ennek az egyszerű, fent idézett hirdetésnek a nyomában érkeznek.

Hat idegen egy lakásban arra készül. És mindenkinek oka van rá. Csak igyekeznek titkolni. Persze a csend sokáig nem tartható, és túlságosan nagy az esély arra, hogy elszabaduljon a pokol... Az ismerős idegenek feszültségoldás és ismerkedés céljából üveghez nyúlnak, így hamar kipörgetésre kerülnek azok az elhallgatott információk, kétes ügyletek, amelyek elejét veszik a féktelen partyhangulatnak, és gondoskodnak arról, hogy mindenképp elszabaduljon az az említett pokol.... És mindehhez érkezik még konspirációs elméleteivel egy megingathatatlannak tűnő ifjú „partyzán", előbb az ajtón, majd az erkélyen át. Sok jó ember kis helyen is elfér, tartja a mondás. Elférnek-e azonban hőseink a drágán berendezett penthouse-ban akkor is, ha nem olyan jó emberek? Ha féltve őrzött titkaik napvilágra kerülnek, megmenthető-e még az este? Megmenthető-e a házasságuk? És az életük?

 


Kalandos úton jutott Cseke Péter direktor a Párcsere kéziratához, melynek eredményeként Jurij Poljakov színművét Magyarországon Kecskeméten láthatta első ízben a közönség.

- Hol talált rá a Magyarországon még nyomtatásban sem elérhető darabra?

- Egy íróasztalfiókban... Olvastam a szerző egyik regényét, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megkerestem a műfordítót. Szerettem volna megtudni, hogy Jurij Poljakov írt-e színműveket. Szerencsém volt: a fordító fiókjában ott lapult egy Magyarországon még soha nem publikált színmű, a Homo Erectus. Ennek a bemutatóját tartjuk Párcsere címmel július 19-én az Udvarszínházban.

- A szerzővel is sikerült felvenni a kapcsolatot?

- Nagyon népszerű íróról van szó, aki közéleti szerepet is vállalt hazájában. Éppen ezért nehéz összehozni vele személyes találkozót. Azonban bízom benne, hogy az őszi nagyszínházi díszbemutatón Kecskeméten köszönthetjük Jurij Poljakovot.

- A cím nagyon ígéretes: kik, miért és hogyan döntenek a párcsere mellett?

- A darab kiindulópontja egy újsághirdetés: újgazdag orosz házaspár swingeléshez keres párokat. Két pár kerül képbe, akikkel létre is jön a találkozó, és megkezdődik a Párcsere. Ám végül a fizikai vetkőzés helyett lelki levetkőzés kerekedik egy váratlan vendég megérkezése után.

- Kiket láthatunk az előadásban?

- A váratlan vendéget Ferencz Bálint, a szülőket Réti Erika és Kiss Jenő, a három pár: Danyi Judit és Kőszegi Ákos, Pál Attila és Decsi Edit, valamint Csapó Virág és Kiss Zoltán.

- Miért döntött úgy, hogy az Udvarszínháznak „adja" az egyik premiert? Ennyire fontos a nyári bemutatkozási lehetőség a színház életében?

- A közönségünk szereti és igényli a könnyed, ugyanakkor tartalmas szórakozást biztosító nyári színházat. A Városháza díszudvara zsúfolásig megtelik ezeken az estéken. Támogatás híján saját erőnkből próbálunk megtenni mindent, hogy folytathassuk a több mint 10 éves hagyománnyal rendelkező sorozatot. Például azzal, hogy ősbemutatóval nyitjuk meg az Udvarszínház kapuit.

- Itt a nyár. Igazgató úr milyen tervekkel vág neki a pihenésnek?

- Túl sok tervezésre nem volt szükség, hiszen nyáron is sok feladatunk van. Június 7-8-9-én volt az Újvilág Passió bemutatója az Arborétumban, majd elkezdtük próbálni a Párcserét, közben egy sor meghívásnak kellett eleget tennünk... Talán augusztus második felében jut 1-2 hét a pihenésre, utazásra. De a terveinket könnyen felülírhatja, hogy nagyobbik lányunk akkorra várja harmadik gyermekének születését.

- A harmadik unoka is kisfiú?

- Egyelőre nem tudjuk, de lányomék nagyon szeretnének egy kislányt.

 


Az Udvarszínházban nem kevésbé különleges a második produkció: Kudlik Júlia, a hazai televíziózás ikonikus alakja mutatja be új cd-jét, amelyet Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekessel közösen készített. A „Szeretettel" című lemezen Kudlik Júlia saját gondolatai hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben, a hozzá kapcsolódó dalok társaságában. Jókai Anna a következő gondolattal ajánlja a nézők figyelmébe az estet: „Két, megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka. A kicsorduló szeretet: szóban és énekben. A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába. Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal."

A harmadik, július 26-ai előadás igazi örömjátéknak ígérkezik: Örkény István Macskajátékának pódiumszínházi bemutatóját láthatja a közönség, a főszerepben Béres Ilonával és Tordai Terivel. A nemzetközi hírű darab számtalan előadást ért már meg különböző szövegvariációkkal. Berényi Gábor már régebben készített egy "kamaraváltozatot", most pedig A Szkalla lányok címen egy olyan szövegváltozatot, amelyben csupán a két főszereplő, mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetét. A Udvarszínházi bemutatón Gizát Tordai Teri, Orbánnét Béres Ilona alakítja.

Az Udvarszínházi sorozatot Edith Piaf életéről szóló zenés előadás zárja augusztus elsején. A Párizs hídjai bemutatja a legendás énekes ellentmondásos személyiségét: őszinte kitárulkozás a színpadon és zsarnoki "diktatúra" a magánéletben. Eme ambivalencia köré épülnek a monológok sanzonokkal, melyek az öregedő művésznő halála előtt, lelkében játszódnak le. A szöveget Piaf önvallomásai alapján írta Milosevits Péter, Edith Piafot Varga Klári, a Harmonikást Rusz Milán alakítja.

(Előadásfotók: Walter Péter)

Utoljára frissítve: 2014-07-20 15:56:30

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>