. Ma Emma napja van.
Öt tipp kutyatartóknak – segítünk, mire figyeljen télen!
2014-12-04 20:15:36
Öt tipp kutyatartóknak – segítünk, mire figyeljen télen!

Öt tipp kutyatartóknak – segítünk, mire figyeljen télen!

Miként a hideg hónapokban odafigyelünk az öltözködésre és lakásunk melegen tartására, úgy fontos gondoskodnunk kis kedvenceink hideg elleni védelméről is. Az esős, havas, jeges viszonyok között kutyusaink is könnyebben megfáznak, így legyen szó akár a kertben való játékról, akár a szokásos sétáról, mindenképpen figyeljen arra, hogy a kis négylábú egészsége maximális védelemben részesüljön.



 

Az őszi lehullott falevelekben való hempergés, a hóesésben futkározás, vagy a lehulló esőcseppek kergetése izgalmas program minden kutyus számára. Ha azonban a bunda átnedvesedik, egyenes az út a megfázáshoz. Óvja meg ettől kedvencét, és már az első téli napokban is gondoskodjon az állatról e téren is! A Fressnapf most 5 hasznos tanáccsal igyekszik segíteni a gazdiknak, hogyan készítsék fel a kutyust a hideg hónapokra!

 

1. Védelem a hideg ellen

 

Még a hideget jobban tűrő, hosszabb szőrrel rendelkező kutyák számára is veszélyt jelent a fagy. Míg a hűvös őszi éjszakákon még jól érezheti magát a kertben az állat, addig komoly mínuszok esetén mindenképpen érdemes gondoskodni arról, hogy a lakásban éjszakázzon a kis kedvenc is. Bár ma már fűthető kutyaházak is beszerezhetőek, de maximális biztonságban csak akkor lehet a kutyus, ha a fűtőtest mellett töltheti az éjszakákat. A séták idejére szerezzen be számára ruhákat, melyek többféle méretben, színben és mintával megtalálhatóak a boltok polcain. A kis szőrmók fülei, farka és tappancsai könnyen átfáznak, így védelmükre különösen ajánlott ügyelni. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen átmelegednie a kutyusnak egy hosszas séta után, törölgesse át egy puha törülközővel, és itassa fel bundájáról a nedvességet. Ha az állatot az udvaron tartják, akkor hőszigetelt, széltől védett területen elhelyezett házikó dukál neki, ahol menedékre lelhet a hideg és a nedvesség elől.

 

2. Kerülje el a mérgezéseket!


A téli időszak egyet jelent a fagyálló használatával. A szélvédőmosók, a fagyálló hűtőfolyadékok, a fékfolyadékok és a jégolvasztó aeroszolok mellett sok kültéren használatos gép működéséhez is szükséges etilén-glikolt tartalmazó anyag, amely már kis mennyiségben elfogyasztva is halálos lehet. Mivel a kis négylábúval igen nehéz megértetni, hogy veszélyes számára a fagyálló, ezért a legfontosabb a megelőzés! Az egyébként édeskés ízű folyadékot szívesen nyalogatják a kutyusok, pedig közben valójában az életükkel játszanak. A mérgezés megelőzése érdekében tehát elengedhetetlen, hogy az anyagot magas, zárt helyeken tartsa és semmiképpen ne a garázs padlóján. Nem csak a közlekedés biztonsága érdekében lényeges, hogy ellenőrizze, nem szivárog-e autójából a fagyálló, hanem a kutyus védelme miatt is.

 

3. A só fájdalmat okoz


Télen gyakran találkozunk lesózott járdákkal, utakkal. Az erre a célra használatos durva szemű só kétségtelen, hogy hasznos a síkosság megakadályozására, de sajnos nem kíméli a kutyusok tappancsait. Legjobb, ha séta közben nem visszük a négylábút olyan útszakaszokra, ahol jól láthatóan sózás történt. Ha a kutya sóba lép az komoly fájdalommal is járhat, ha a kutyus lábán akár egy aprócska seb is van. Beszerezhetünk kifejezetten kutyusok számára készült lábbeliket is, de ha az állat kényelmes mozgását tartjuk fontosabbnak, akkor séta után egy langyos vizes tappancsmosás csodákra lehet képes. Az apró lábacskák átmelegszenek tőle, és a maró hatású sótól is megszabadíthatjuk kedvencünket.

 

4. A mancsok ápolása


A só okozta sérülések nem csak cipőhasználattal, vagy körültekintő sétáltatással kerülhetőek el, hanem bizony a mancsok megfelelő ápolásával is. A kutyáknak ez az a bőrfelületük, amely a legkönnyebben kiszárad, berepedezik. Ennek megelőzésére ajánlott a párnácskákat heti néhány alkalommal átmasszírozni valamilyen ápoló, hidratáló krémmel. Legjobb, ha illatmentes változat mellett dönt, de az olívaolaj, vagy a vazelin is jó választásnak bizonyul. Szaküzletben beszerezhet kifejezetten a kutyusok számára gyártott tappancsvédő krémeket is, melyek minden szempontból megfelelnek az állat igényeinek.

 

5. Tartalmas étrend, friss víz


A kint tartott állatok számára nagyon fontos, hogy mindig rendelkezésükre álljon elegendő ivóvíz. Mivel a fagyos körülmények között nem találnak folyékony, iható vizet, ezért erről nekünk kell gondoskodnunk.

 

 Naponta többször ajánlott meleg vizet kitenni az állatnak. A Fressnapf.hu szakértői azt javasolják, hogy lehetőség szerint a kutya ne igyon túl hideg, jeges vizet, mert az könnyen torok és mandulagyulladást okozhat, akár a hóevés.

 

A hidegben arra is ügyelni kell, hogy mi kerül a kutya tálkájába. A mínuszokkal és a megfázással való küzdelemben a négylábúnak tartalmasabb, kalóriadúsabb étrendre van szüksége, mint a nyári hónapokban. Nyilván, ez nem jelent egyet a tudatos hizlalással, de az alapanyagok körültekintő megválasztása mindenképpen javasolt.

Utoljára frissítve: 2014-12-04 20:19:34

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>