. Ma Gedeon napja van.
Összehangolt akció az illegális hulladék ellen Kecskeméten
2015-01-31 13:08:16
Összehangolt akció az illegális hulladék ellen Kecskeméten

Összehangolt akció az illegális hulladék ellen Kecskeméten

Minden lehetséges eszközzel vissza kell szorítani az illegális hulladéklerakást! Ez a célja annak az összehangolt akciósorozatnak, amely Kecskemét város vezetésének kezdeményezésére indult, és amelyben a tervek szerint együttműködik a Kecskeméti Közterület-felügyelet, a Városgazdasági Kft. a Kecskeméti Rendőrkapitányság, a helyben működő polgárőr szervezetek. Az akció sikeréhez az önkormányzat a lakosság és a média támogatását is kéri.

 

 

Az illegális lerakatok felszámolása, kialakulásuk megakadályozása, az elkövetők megtalálása érdekében a Kecskeméti Közterület-felügyelet felméri a város teljes közigazgatási területét, és feltérképezi az illegális hulladék gyűjtőpontokat. A közterület-felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség fokozott figyelmet fordít az illegális hulladéklerakó helyek ellenőrzésére, az illegális hulladéklerakás megelőzésére. Ezt folyamatos, visszatérő jellegű ellenőrzésekkel, a lakosságtól kapott információk visszaellenőrzésével, tettenérés esetén a szükséges intézkedések megtételével kívánják elérni.

 

Visszaellenőrzik, hogy a város területén található üzlethelyiségek, gazdálkodó szervezetek rendelkeznek-e hulladékszállítási szerződéssel, és szorgalmazzák a hiányzó szerződések megkötését. Megvizsgálják a külterületi, hulladékszállításba nem bekötött területeket, amelyeket lehetőség szerint bekapcsolnak a hulladékszállításba. Felkeresik és tájékoztatják azon szakmák képviselőit (autószerelők, karosszéria lakatosok, háztartási gép szerelők stb.), akiknél olyan veszélyes hulladékanyag keletkezik, amely a jelenleg illegálisan lerakott hulladék részét képezi.

 

Hulladékszállítási napokon ellenőrzik a lakossági partnereket, hogy felmérjék: a kirakott edény nagysága megfelelő-e, illetve van-e egyáltalán hulladék szállítási szerződése az adott ingatlannak.

 

A lakosság tájékoztatása érdekében az illegális hulladék lerakását tiltó, figyelemfelhívó táblákat helyeznek ki.

 

Az illegális hulladéklerakás okairól, veszélyeiről:


A gondot az okozza, hogy sokan a település külterületi részein, az utak mellett, leálló, pihenő helyeken, erdő széleken és az erdőkben, elhagyatott területeken hagyják a hulladékot.

 

Leggyakrabban azok szabadulnak meg így a hulladéktól, akik a guberálásból "lomizásból" élnek és az összegyűjtött hulladék átválogatása-szétbontása után a nem hasznosítható résztől kell megszabadulniuk, vagy külterületeken élnek ahol nincs rendszeres szemétszállítás, esetleg belterületen élnek, de nem rendelkeznek szerződéssel a hulladékszállítási szolgáltatásra, illetve a szükségesnél kisebb kukára fizetik a szemétszállítási díjat.

 

Az illegális módon elhagyott szemét a környezetet szennyezi és súlyos közegészségügyi veszélyeket rejt magában. Például rovarok és rágcsálók elszaporodásához vezet, a rothadó szerves anyag bűze vonzza a legyeket, amelyek itt szaporodnak, szerepük a egyes fertőző betegségek terjesztésében közismert. A hulladékokban lévő baktériumok, bomlástermékek a helytelen hulladék elhelyezés esetén, a csapadékvízzel beszivárogva a talajvízbe juthatnak szennyezve azt.

 

A hulladékszállításról:


Kecskeméten a kommunális hulladékok gyűjtése, szállítása és végleges elhelyezése megoldott.

 

Gondot és többletkiadást jelent a szeméttárolók mellé kihelyezett hulladék elszállítása. A szeméttároló konténerek, illetve a kisebb méretű tárolóedények mellé a jogszabály értelmében tilos hulladékot elhelyezni. Gyakori például a lakásfelújítások során keletkező kisebb-nagyobb építési hulladék szeméttárolók melletti elhelyezése, ami szintén nem engedélyezett.

 

A meghibásodott vagy megunt elektromos berendezések nem minősülnek kommunális hulladéknak, azaz nem a VG Nonprofit Kft kötelessége begyűjteni ezeket. Városunkban két gyűjtőudvarban és a Design Kft-nél a régi készülékek (tévék, mikrohullámú sütők stb.) ingyen leadhatók. A feleslegessé váló darabos hulladékot évente egy alkalommal a limlom akció keretében a VG Nonprofit Kft ingyeneses elszállítja a hulladékszállítási szerződéssel rendelkező háztartásokból.

 

Valamennyiünk közös érdeke, hogy visszaszorítsuk az illegális szemétlerakást, megszüntessük a kialakult szemétlerakó helyeket és helytelen szemétgyűjtési szokásainkon változtassunk. Mindenkinek fel kell ismernie, hogy nem csak jelenünket, de gyermekeink, unokáik jövőjét is veszélybe sodorjuk!

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Utoljára frissítve: 2015-01-31 13:08:47

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>