. Ma Andrea napja van.
Nyertes múzeum-szakmai pályázatok a Cifrapalotában
2014-04-23 17:21:34
Nyertes múzeum-szakmai pályázatok a Cifrapalotában

Nyertes múzeum-szakmai pályázatok a Cifrapalotában

Cifra foglalatban: avarok aranyai s’ a szecesszió kincsei címmel tartott április 23-án, szerdán 14 órai kezdettel sajtótájékoztatót Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere a Cifra Palota Pávás Termében. A sajtótájékoztatón az újságírókat az EMMI által kiírt és nyertes múzeum-szakmai pályázatokról tájékoztatták.

 

 

 

 

 

A tájékoztatón a Kecskeméti Katona József Múzeum részéről jelen voltak Rosta Szabolcs múzeumigazgató, valamint Dr. Wicker Erika, Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó, a támogatott programok téma-gazdái.

 

 

Mint elhangzott, 2013 első felében a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei nagyszabású fejlesztési programtervet dolgoztak ki. A cél az volt, hogy a fenntartó Kecskemét Megyei Jogú Város minél nagyobb eséllyel pályázzon a Cifrapalota technikai és tartalmi megújítására. Az épület jellegéhez igazodó belső terek kialakításával és egy új régészeti állandó kiállítással többfunkciós, európai szintű, modern és elegáns kiállítóhely jön létre.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által gondozott úgynevezett múzeumszakmai pályázat múlt évi keretéből 15 millió forint támogatást nyert el a „Nagyurak és vezérek: Híres avar leletek Kecskemét környékéről” című állandó kiállítás elkészítése. A forgatókönyv és a látványterv Dr. Wicker Erika PhD. régész munkája. Az előkészítő munkálatokban a Katona József Múzeum több munkatársa is részt vesz. A leletek elegáns kivitelezésű bemutatására a tervek szerint június közepétől kerül sor. Helyszíneként a Cifrapalota első emeletének délnyugati szárnyán lévő termet választották, melyet a látványtervnek megfelelően fognak speciálisan átalakítani.

 

 

Az ázsiai eredetű, még ma is számos ponton ismeretlen történelmű avarok vezető rétegének aranyleletes sírjai elsősorban a legeltetésre akkoriban is alkalmas kiskunsági területen kerültek elő. A keceli és a kunszentmiklósi határban levő Kunbábony, valamint a Duna és Tisza között jelenleg négy, feltehetően uralkodócsaládi központot rajzolnak ki a régészeti leletek.

 

A Kárpát-medencében Krisztus utáni 568-tól csaknem háromszáz éven át itt élt, lassan elszegényedő, belháborúkkal is sújtott avarság maradéka talán túlélte Nagy Károly hódítását, és megélte a magyar honfoglalást…

 

A kiállításhoz gazdagon illusztrált, nyomtatott kiadvány készül és színes múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati program várja majd a látogatókat.

 

 

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy az elmúlt hetekben megszületett újabb döntés értelmében 10.160.000 forint összegben támogatja az EMMI az emblematikus „pávás” díszterem megújítását is.  Az Alföld szecessziós építkezésének egyik jellegzetes épülete a kecskeméti Cifrapalota. Az igen népszerű és világszerte egyre kedveltebb szecesszió helyben megőrzött értékeit hivatott bemutatni a „Kecskemét a szecesszió városa” című projekt.

 

A díszteremben a jelenlegi paravánok lebontásra kerülnek, így a terem teljes szépségében tárul majd a látogatók elé – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezáltal alkalmassá válik – korszerű hang- és vetítéstechnika segítségével – konferenciák, tanácskozások megrendezésére is.

 

 

Ezzel párhuzamosan mobil vitrinek készülnek, amelyekbe a Kecskemét első urbanizációs csúcspontja idején alkotott, és a Cifrapalota gyűjteményében található becses iparművészeti remekekből kerül majd válogatás. Ezek a munkálatok – a támogatási szerződés aláírását követően – 2014 második felében kezdődhetnek meg.

 

A pályázó és egyben az önrész, mint saját forrás biztosítója Kecskemét Megyei Jogú Város. A szakmai lebonyolító a Kecskeméti Katona József Múzeum. Témafelelősek: Rosta Szabolcs múzeumigazgató, Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin múzeumigazgató-helyettes, Dr. Wicker Erika régész-főmuzeológus és Szabóné Bognár Anikó, a Cifrapalota vezetője.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-04-23 17:32:39

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>