. Ma Emma napja van.
Nincs víz Kecskeméten! Óriási erőkkel tart a hibaelhárítás
2015-03-05 19:48:32
Nincs víz Kecskeméten! Óriási erőkkel tart a hibaelhárítás

Nincs víz Kecskeméten! Óriási erőkkel tart a hibaelhárítás

Az utóbbi évek legjelentősebb vízellátási zavara következett be, március 5-én, csütörtökön este. A probléma olyan nagy, hogy a hírportálunknak nyilatkozó Szigeti Tibor, a Bácsvíz Zrt. vezérigazgató helyettese azt mondta: „37 éve vagyok a cégnél, de ilyen nagy baj még nem történt."






- A II-es számú vízmű-telepen, a Juniperus faiskolával szemben, rekonstrukciós munkálatok folynak, és a pincében egy nagy átmérőjű, 600 mm-es cső eltört - mondta Szigeti Tibor. - Elöntötte a teljes gépház pincészetet, ezért ki kellett kapcsolnunk az áramot. Így a II-es számú vízmű-telep teljesen kiesett a szolgáltatásból. Ez 16 óra körül történt, és akkor a városban egy rövidebb vízhiány keletkezett, mire lokalizáltuk a problémát. Most viszont már az a gond, hogy a csúcsidőszakban az I-es számú vízmű-telep, az Izsáki úton nem bírja egyedül a város vízigényét kielégíteni. Ez ugyanis mintegy 1200 köbméter/óra, az I-es számú vízmű-telep pedig csak 700 köbméter/órát tud. Ezért várhatóan 22-23 óráig a csúcsidőszakban az emeletes házak felső szintjein, illetve a szatellit városrészekben, és Hetényegyházán, továbbá Ballószögön nem lesz víz, vagy csak nagyon alacsony nyomással. Jelenleg nagy erőkkel, a katasztrófavédelem segítségével, és a mi valamennyi mobilszivattyúnkkal szivattyúzzuk a II-es számú vízmű-telepen a pincét. Egyelőre még pontosan az elhárítás módját sem tudjuk megállapítani. Azt sem tudom jelenleg, hogy ez mennyi időt vesz majd igénybe. Amennyiben hegeszteni kell, akkor egész éjszaka fogunk dolgozni. Reményeim szerint a reggeli csúcsidőszakra helyreáll a normál szolgáltatás.

-Elképzelhető, hogy később már a jelenlegi kis víznyomás sem is lesz a lakásokban? Azaz nem lesz víz szolgáltatás?

- Ezt pontosan nem tudom prognosztizálni. Mint említettem a jelenlegi kapacitásunk 700 köbméter óránként, és a város vízigénye csúcsidőszakban 1200 köbméter. Harmadik-negyedik emeleteken talán van még víz, de a tízemeletesekben a felső szinteken már biztosan nincs.

- Ez valóban az utóbbi évek legnagyobb vízproblémája Kecskeméten?

- Olyannyira, hogy ilyen nagy problémára nem emlékszem a pályafutásom során. Nemcsak az a gond, hogy nagy átmérőjű cső törött el, hanem az is, hogy egy egész telep hosszabb időre kiesett a szolgáltatásból. Ilyen eddig még soha nem volt. A pincében elektromos kábelek vannak, az egész szint el van öntve, nem lehet üzembe helyezni a gépeket. Úgy kell elképzelni, hogy a pincében mintegy 3500 köbméter víz van, ami több mint a víztoronyban lévő mennyiség. Az egész víztorony leürült, amikor a csőtörés történt. Később valamennyit fel tudtunk nyomni, de amikor megkezdődött az esti csúcsfogyasztás, ez a mennyiség kevés lett.


A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közleménye:

 

„A BÁCSVÍZ Zrt. II. számú vízmű telepén egy főnyomócső meghibásodott, ezért a településen nyomásingadozás van. A magasabb emeleti szinteken és a perem szolgáltatási kerületekben várhatóan 22-23 óráig nyomáscsökkenés illetve szolgáltatáskiesés várható. A BÁCSVÍZ Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a hibás rész kijavítását. A kecskeméti hivatásos tűzoltók hat szivattyúval segítik a szakemberek munkáját.”


FRISSÍTÉS:

23 óra körül teljes egészében helyreállt a vízszolgáltatás Kecskeméten.

Utoljára frissítve: 2015-03-05 23:30:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>