. Ma Andrea napja van.
Moszkvai diplomatával együtt fogták el az egykori orgoványi bankvezért
2015-01-14 19:25:56
Moszkvai diplomatával együtt fogták el az egykori orgoványi bankvezért

Moszkvai diplomatával együtt fogták el az egykori orgoványi bankvezért

K. Szilárd Miklóssal, Magyarország Moszkvai Nagykövetsége mezőgazdasági attaséjával együtt került előzetes letartóztatásba szerdán délután G. Imre, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezetője. Harmadik társuk, akit szintén előzetesbe helyeztek az ügyben, a nyíregyházi Sz. Gyula, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnöke, a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft korábbi többségi tulajdonosa.




A korábbi feltételezésekkel ellentétben a büntetőügy nem az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tavaly nyári általános csődjével kapcsolatos, annak csupán egy vékonyka „szelete". Még azt is lehetne mondani, hogy „bagatell" pénzügyi visszaélés. Amennyiben 500 millió forint sorsa a mai bankviszonyok között ennek mondható.

 

KÉPGALÉRIA ITT!

Mi történt? A gyanú szerint a K. Szilárd Miklós moszkvai diplomata érdekeltségébe tartozó martfűi borászati kft. 2010 végén 500 millió forint hitelt vett fel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől. A hitel fedezeteként Abaújszántó területén 4 ingatlant, valamint ingóságokat ajánlottak fel.

Mint közismert a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 2012 nyarán csődbe ment, majd ezt követően 2012 júliusában az 500 millió forint tőke, és a mintegy 96 millió forint kamattartozás az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez került, azaz ettől fogva már ők voltak a követelés jogosultjai.

 

Az orgoványi takarékszövetkezeti volt ügyvezetője, G. Imre ügyvédje, dr. Siklér Ernő szerint a két takarékszövetkezet között 38 millió forintos (!!!)  áron cserélt gazdát az egykori 500 milliós követelés. Ugyancsak Siklér Ernő tájékoztatása szerint ezt a követelést később az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet valakinek eladta, 100 millió forintért. A rendőrség szerint a nyíregyházi Sz. Gyula jutott hozzá áron alul, aki régi jó barátja a moszkvai diplomatának. A rendőrök úgy vélik, hogy az előnyös vételhez - hiszen a korábbi 500 milliós hitelt 100 millióval rendezték - a diplomata adta a pénzt. A rendőrök azt is állítják, hogy a felvett hitelt korábban még csak nem is törlesztették.

Úgy tudjuk, hogy a bizonyítékok között lehallgatások is vannak. Csupán újságírói feltételezés, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tavaly nyári csődje után lehallgatták az ügyvezető, G. Imre telefonját. Mivel pedig a hatóságok korábban már több ügyben is eljártak a nyíregyházi Sz. Gyula ellen, ezért az ő telefonja sem volt - mondjuk így - „biztonságos". A három férfi azonban ezzel nem törődve nyíltan csevegett egymással, ami a mostani őrizetbe vételekhez vezetett.

 

Hangsúlyozzuk: ez csupán feltételezés. Ami viszont tény: Sz. Gyulát szerdán vesztegetés, G. Imrét hűtlen kezelés, a diplomatát pedig hűtlen kezelés és vesztegetés miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

K. Szilárd Miklós budapesti ügyvédje, dr. Papp Gábor véleménye szerint alaptalan a gyanúsítás, ügyfele semmilyen bűncselekményben nem vett részt. Ezért megalapozatlannak véli a 30 napra elrendelt előzetes letartóztatást. Így ő, valamint a másik két vádlott ügyvédje is megfellebbezték a nyomozási bírói döntést.

A bilincsbe vert három gyanúsítottat - mint fotóinkon látható G. Imrének még a cipőfűzőjét is elvették, hogy ne tehessen kárt magában - a döntést követően a Mátyási utcai börtönbe szállították.


Utoljára frissítve: 2015-01-16 05:57:28

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>