. Ma Emma napja van.
Miért nem temethetik Seres Ferencet a fülöpszállási temetőbe?
2013-08-16 07:19:14
Miért nem temethetik Seres Ferencet a fülöpszállási temetőbe?

Miért nem temethetik Seres Ferencet a fülöpszállási temetőbe?

A szokásos temetési költségeken felül 150 ezer forint ellenében járult volna hozzá Fülöpszálláson a református egyház ahhoz, hogy a falu temetőjében helyezzék polgári szertartással örök nyugalomra Seres Ferencet (66†). Két nap múlva 100 ezerre csökkentették az összeget. Ezért egy fülöpszállási ház udvarában lesz a temetési szertartás, a hamvak pedig otthon maradnak…


 

* Fotó: Seres Ferenc hamvai nem kerülnek a fülöpszállási temetőbe

 

 

Anett szerint a semmiért kér 150, illetve 100 ezret az egyház Fülöpszálláson. Temető használati díj címén a szokásos temetkezési díjon és sírmegváltáson felül.

 

- Gyakorlatilag azért büntetnek, mert édesapám végakarata, hogy ne egyházi szertartással temessük. Ha az egyház temetné, akkor az egyházközségnek a sírhellyel együtt összesen 70 ezret kellene fizetnünk. Az egyházi adó 40 ezer, 20 ezer a temetőhasználat, 10 pedig a sírhely. Így viszont 150 ezret kér temetőhasználatért az egyház, valamint a sírhely árát a temetési költségeken kívül.

 

* Anett szerint a semmiért kérnének tőle 150, illetve 100 ezer forintot. Kifizette volna az egyházi adót, de az kevés volt...

 

Fülöpszálláson amúgy egyetlen temető van, ami a református egyházé. Ebben a temetőben kizárólag csak egy kecskeméti cég végezhet temetést. Seres Anett velük tárgyalt a szertartásról, amikor kiderült, hogy a sírhely miatt a fülöpszállási lelkésszel, Kovács Botond Árpáddal kell beszélnie.

 

- Ő mondta, hogy a költségeken kívül 150 ezer forintot kér a református egyház. Arra hivatkozott, hogy erre presbitériumi határozat van – panaszolta Anett.

 

* Kovács Botond Árpád református lelkész a fülöpszállási presbitérium határozatára hivatkozik...

 

-  A temetőnek van egy szabályzata, a presbitériumnak pedig egy határozata – mondta Kovács Botond Árpád. – Minden temetéskor 150 ezer forint temető használati díjat kérünk. Annak, aki tagja az egyháznak, legalább 10 éve fizeti az egyházi adót, és egyházi szertartást kér, ezt az összeget elengedjük. Felajánlottam Anettnek, hogy kérvényezze a 150 ezer csökkentését, amit meg is tett. Az egyházközség vezetése 50 ezer forint kedvezményt adott. Anett ezt sem fogadta el, ő úgy véli, hogy kifizeti a 10 ezer forintot a sírhelyre és azt csinál a sírkertben, amit akar.

 

Gábor György nyugdíjas kecskeméti anyakönyvezetőt kérte meg Anett, hogy búcsúztassa el az édesapját. Gábor György, aki eddig több száz temetésen vett már részt, még hasonló esetről sem hallott. Felháborította a fülöpszállási „temetőhasználati díj”: a 150 és a 100 ezret is jogtalannak tartja. 

 

* Gábor György, aki polgári temetéseknél mond búcsúbeszédet, még hasonló esettel sem találkozott eddig...

 

- Telefonon megkerestem a református egyházat, de azt mondták, hogy nem tudnak segíteni. Ez a fülöpszállási presbitérium határozata, amibe ők nem szólnak bele – mondta halottbúcsúztató.

 

Anett a tárgyalások során elmondta a lelkésznek, hogy hajlandó kifizetni a 40 ezer forintnyi egyházi adót. Ezt azonban - mondván, hogy 100 ezret kellene fizetnie – nem fogadta el Kovács Botond Árpád. Így Anett édesapjának már sírhelyet sem adtak a temetőben. Sőt: még a temető előtt, a bejáratnál sem tarthatja meg a szertartást. Ezért fülöpszállási háza udvarán, a temetőtől 200 méterre ravatalozzák majd fel szombat délután az édesapja hamvait.

 

* Ennek a háznak az udvarán lesznek végül felravatalozva Ferenc hamvai augusztus 17-én, délután.

 

Ferenc közismert ember volt a településen, így akár több százan is gyászolhatnak ott. Anett már csak egy valamitől tart: nehogy megjelenjenek a temetés közben majd a gyülekezési jog megsértése miatt a rendőrök…

Utoljára frissítve: 2013-08-16 08:04:34

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>