. Ma Gedeon napja van.
Mesés környezetben gyógyulnak a gyerekek Kecskeméten
2015-09-25 20:08:10
Mesés környezetben gyógyulnak a gyerekek Kecskeméten

Mesés környezetben gyógyulnak a gyerekek Kecskeméten

Jól ismert mesefigurákkal „öltöztették fel" a falakat a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Ambulancián, valamint a Koraszülött Részlegen. A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. Ebből az alkalomból zárták le szeptember 25-én, pénteken a kecskeméti kórházban a Csemetedoki mintaprojektjét. Amelynek köszönhetően kerültek a falakra a mesefigurák.

Az ünnepélyes átadáson jelent volt Dr. Zombor Gábor, Kecskeméti országgyűlési képviselője, az idei kórházi alapítványi bál fővédnöke, Dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Mikulás Ferenc projektvezető, a Kecskemétfilm Kft. képviseletében, Boros Anikó és Zsoldos Csaba tervezők, az Arnon DC. képviselői, Szekeres Gábor technológiai menedzser, a kivitelező Jampolo Kft. képviselője, valamint Dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató asszony, Dr. Horváth Zsolt orvos-igazgató, Dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa és Dr. Kelemen Edit részlegvezető főorvos.

Az ünnepség alaphangulatát a 6 éves Nagy Ajsa Dóra egy magyar népmesével teremtette meg, majd a „felnőttek" - Dr. Zombor Gábor, Dr. Svébis Mihály, Mikulás Ferenc, Boros Anikó és Dr. Kelemen Edit - kaptak szót.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Dr. Svébis egy történetet osztott meg a jelenlévőkkel: játszószoba is van a kórházban, ahol - amikor meglátogatta - önfeledten játszottak a gyerekek. „Ők mind betegek?" - kérdezte az igazgató. Mire a válasz: „Egy részük már nem, csak nem akarnak hazamenni."

Lehet, hogy mostantól még inkább így lesz. Régi álom vált most ugyanis valóra a kórházban: karitatív összefogás eredményeként, kreatív eszközökkel a gyógyítás közegét alapjaiban megváltoztatva a gyermekgyógyászati részlegekben.

A mesékkel és rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúzióját keltik a zárt folyosók, a vizsgálók és egyes szobák. A cél az volt, hogy az aktív, közösségi tereket és a nyugodt, altató és vizsgáló tereket a gyerekek részére is „működésbe hozzák". Létrehozva egy helyet, ahol azonosulni tudnak a doktorokkal, a gyógyítással, hogy rövid időre ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat is gyógyító „Csemetedokik".

Háttér:

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság az alábbi felhívást tette közzé:

„ Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe... Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az elődeinktől kapott élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket".

A Bács-Kiskun Megyei Kórház az országban elsőként valósította meg a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő, nem csupán megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedülálló gyógyító-környezetet alakító minta projektjét.

Az új „A" épület megvalósulásával több, mint 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületen folyik mára a gyógyító munka. Ebben az új tömbben kapott helyet a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Ambulancia és a Koraszülött Részleg.

A korszerű orvos-technológiai felszereltség mellett a kórház vezetése és dolgozói elhatározásaként a minőségi gyermek-betegellátás színvonalát szeretnék tovább emelni, a lelki és mentális tényezőkre fókuszálni.

Az új épületben rendelkezésre álló üres építészeti felületeket a gyógyulást, gyógyítást segítő mesés, tapétákkal díszítik, melyeken megjelennek a Magyar népmesék és Vízipók-csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is, tisztítható, hosszú élettartamú egyedi tapéta-technológia alkalmazásával kivitelezve.

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos kérdés ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül sokszor heteket is eltöltenek e számukra ismeretlen világban, a kórházban.

 A játékos kialakítású környezetből a szülők is erőt meríthetnek. Könnyebb szívvel tudják otthagyni a kicsiket az otthonosabb szobákban. Látogatáskor, vizsgálatra várva pedig lehetőség adódik a képek kapcsán a közös mesélésre a nehéz pillanatokban is.

A dolgozók kedvére, hatékonyságára is nagy hatással lehet egy kellemesen kialakított tér, a harmonikus színek, a vidám formák és fények. A mesék jelenlétének felszabadító ereje, a természet „becsempészése" a zárt terekbe, a közös élmények, mind a figyelemelterelés eszközei lehetnek. Jó lehetőség a kicsiknek a kapcsolatteremtésben, a feloldódásban. A grafikai világ lehetőséget ad a gyermekeknek, hogy az égig érő fa hegyébe, a varázshegy csúcsára, a csodató aljára képzeletük táltos paripáján eljuthassanak.

A projekt a Kecskeméten és környékén működő vállalkozások és magánszemélyek támogató hozzájárulásából valósult meg.

Támogató cégek:

Kiemelt támogató: Duna Aszfalt Kft.

Fő támogatók: Bácsvíz Zrt., Fornetti Kft., Kész Holding Zrt, Kiskunfélegyházi Malom Kft., Linartech Autóház Kft., Malom Üzletház, Peki Restaurant Kft., Roche (Magyarország) Kft., Univer Szövetkezeti Zrt., Utazásmánia Bt., Vascular Venture Kft., Ver-bau Kft.

A felhasználási jogokat és a grafikai és design terveket a Kecskemétfilm Kft. és az Arnon DC. biztosítja.

A kecskeméti rajzfilmstúdióban 100 magyar népmesét ültettek át rajzfilmre. A világ számos országa megvásárolta. A világhálón 2 év alatt 207 országból 25 millió megtekintése volt a filmeknek. Most készül el a Magyar népmesék angol nyelvű szinkronja. A Milánói Expón szeptember 26-án a kecskeméti rajzfilmstúdió workshopot tart a magyar népmesék felhasználásával és bemutatásra kerül a népmesék angol szinkronos változata.

Utoljára frissítve: 2015-09-25 20:25:44

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>