. Ma Márk napja van.
Megújul a Szabadság tér és a környezete
2015-03-19 21:11:50
Megújul a Szabadság tér és a környezete

Megújul a Szabadság tér és a környezete

Elkezdődött Kecskeméten a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővítő városrehabilitációja" című projekt. A fejlesztés 738,93 millió forint uniós és hazai támogatásból valósul meg, konzorcium keretében, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a KIK-FOR Kft. és a Kecskeméti Református Egyházközség.

 

 

 

 

 

A beruházás mai nyitórendezvényén dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Farkas Gábor DLA Ybl-díjas építész bemutatta a terveket. Elhangzott: a funkcióbővítő városrehabilitációs program részeként a projektgazda megújítja - a rekreációs és turisztikai igényeknek megfelelően -, vonzóbbá teszi a Szabadság tér és környezetének (Kálvin tér, Kéttemplom köz) műszakilag leromlott gyalogos és zöldfelületi rendszerét, hiszen ez a város egyik leglátogatottabb, legkedveltebb rekreációs és idegenforgalmi övezete.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Ezen a belvárosi területen kiemelt igény mutatkozik megfelelő minőségű és számú parkolóhely iránt is, amelyet a város a Kálvin téren és a Szabadság tér északi, észak-nyugati részében tud biztosítani. Mivel a keramit burkolattal ellátott parkolók műszaki színvonala leromlott, így felújításuk halaszthatatlan. A közterületet érintő fejlesztések szeptemberig zárulnak le, a Kálvin téri parkolók felújítása a tervek szerint a tanév végével elkezdődik.

 

A projekt keretében hasonlóan fontos célként fogalmazódik meg a Kéttemplom köz „bevásárló utcává" fejlesztése, amely nem csak az utca üzletportál és homlokzatának egységes megújítását foglalja magába, hanem egy üzlethelyiség átalakítását, felújítását is. A projekt keretében megvalósítani tervezett gazdasági tevékenység, valamint a projekten kívül ugyancsak az utcában megvalósuló magánerős üzlet átalakítás a Kéttemplom köz kiskereskedelmi és vendéglátó jellegének erősítését és a foglalkoztatás bővítését egyaránt szolgálja. A „bevásárló utca" megújítását indokolja továbbá, hogy a belvárosi akcióterületen felújított utcák esetében minden üzlethelyiség kiadása megtörtént, és a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően a kiadó üzlethelyiségek iránti kereslet növekszik.

Fontos eleme a beavatkozásnak a református egyházközség (mint konzorciumi tag) funkciójában bővülő parókiaépületének külső felújítása (homlokzatfestés és portálcsere).

A beavatkozást indokolja, hogy a 150 éves épületen több évtizede történt utoljára külső homlokzati felújítás, a vakolat több helyen sérült, a festés megkopott, és egyre kevésbé tud megfelelni - a műemlék jelentőségű területen - a lakosság elvárásainak.

 

Az eredeti leromlott állapotú fa nyílászárókat az 1970-es évek végén fémkeretes, rosszul hőszigetelő, az épület jellegéhez egyáltalán nem illő portálokra cserélték, amelyek nem csak esztétikailag kifogásolhatók, de a mai kor hőszigetelési és energiahatékonysági elvárásainak sem felelnek meg. A parókia épületének külső megújítását az is indokolja, hogy a tulajdonos a projekt keretén kívül elkezdi a belső terek átalakítását. Olyan új kulturális és közösségi célokat szolgáló termek kialakítását kezdi el, amelyek egyszerre képesek kiszolgálni a hitéleti összejövetelek igényeit és az oktatási célokat, valamint helyet biztosít a széles nyilvánosság számára különböző civil rendezvényekhez, előadásokhoz és zenei programokhoz.

A projekt keretében úgynevezett soft tevékenységek is megvalósulnak: közösségfejlesztési, kulturális és sport program, környezetvédelem és energiatakarékosság a mindennapokban, belvárosi közösségfejlesztő és szabadidős programok, rendezvények, közlekedési szemléletformáló program

Utoljára frissítve: 2015-03-19 21:12:12

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>