. Ma Gedeon napja van.
Megölik a parlagfüvet Kecskeméten
2014-10-09 07:31:21
Megölik a parlagfüvet Kecskeméten

Megölik a parlagfüvet Kecskeméten

A Kertészeti Főiskola Karon eredménnyel kecsegtetnek azok a kutatások, amelyek a parlagfű elleni biológiai védekezést vizsgálják. Jövőre már ezzel is irthatják Kecskeméten az agresszív parlagfüvet, és nem kizárt, hogy néhány éven belül Kecskemét nevét majd imájába foglalja a világ összes allergiása.





Olyannyira nem futurisztikusak ezek a mondatok, hogy már nem csak kutatások folynak, hanem sikeres gyakorlati megvalósítás is történt a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területén - derült ki azon a szerda délután tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett dr. Pölös Endre főiskolai docens (a kutatások vezetője), Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Kertészeti Főiskolai Kar dékánja, és Sztachó-Pekáry István, kecskeméti önkormányzati képviselő, a Kertészeti Főiskola Kar tanára.

 



- Több kutatásunk közül is kiemelt terület a parlagfű elleni védelem - vezette fel a néhány perc múlva már a média-szenciázónak is mondható sajtótájékoztatót Prof. Dr. Ferencz Árpád. Elmondta, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park jelentkezett azzal a konkrét igénnyel a főiskolánál, hogy próbáljanak valamit tenni biológiai módszerrel a parlagfű ellen, mert a nemzeti parkban kémiai növényvédő szereket nem alkalmazhatnak.  

 

A feladatot a főiskola megoldotta, majd azon gondolkodtak, hogy a KNP területénél jóval nagyobb „élettérben" is alkalmazni lehetne a módszert. Így került fókuszba Kecskemét városa, amely bekapcsolódhatna a kutatás további gyakorlati megvalósításába.

Dr. Pölös Endre főiskolai docens drámai bejelentéssel kezdte: „Nekem, mint botanikusnak, az egyik kedvenc növényem a parlagfű!" Hozzátette: a parlagfű megítélése korántsem annyira egyértelműen negatív, mint gondolnánk. Hiszen például Észak-Amerikában korábban az őshonos indiánok gyógynövényként használták: gyulladásgátló cseppeket, gyógyteákat készítettek belőle. Mivel pedig a magjának magas az olajtartalma, fehérjében gazdag, ezért téli táplálékul szolgál a madarak számára.

 

- Az európai elterjedésében Magyarország, és azon belül is Kecskemét és környéke egyfajta vörös folt. Itt a leggyakoribb és itt okozza a legtöbb pollenallergiát. Mert a populációt itt természetes módon nem fékezi semmi. Ugyanakkor más növények, közte gyomnövények elterjedését is képes gátolni - mondta a docens.

A kutatók a visszaszorításában a saját biológia fegyverét használták: Dr. Pölös Endre azt kereste, hogy a természetes növényi hatóanyagokat hogyan lehet biológiai növényvédő szerként felhasználni. A KNP területén végzett kísérletek igazolták, hogy nem a parlagfűből, hanem más növényekből kivont gátló anyagokkal kezelve, természetbarát módon elpusztítható a parlagfű.

 

A környezetbarát védekezési módszert a kísérletek folytatásaként Kecskeméten is lehetne alkalmazni. Amiben partner a városvezetés. Erről már Szemereyné Pataki Klaudia beszélt a sajtótájékoztatón.

 



- Köszönöm a Kecskeméti főiskolának azt a lehetőséget, hogy egy újabb együttműködési területet találtunk - mondta az alpolgármester asszony. - Ami egyrészt segíti a főiskola szakmai-tudományos munkáját, másrészt pedig segíti a város életében az egyik legfontosabb és legégetőbb probléma felszámolását. Ami most már több tízezer, allergiában szenvedő ember életét keseríti meg.

 

Az alpolgármester asszony emlékeztetett arra, hogy idén 50 millió forinttal támogatta Kecskemét a főiskola alapítványát. Úgy véli, hogy a következő évi költségvetés tárgyalásakor a kutatás folytatását is beemelheti majd a városvezetés az együttműködési megállapodásba.

- A parlagfű biológiai módszerű irtása nagy segítséget jelentene nekünk - mondta Szemereyné Pataki Klaudia. - Hiszen Kecskeméten mintegy 2 millió négyzetméteren kell megoldani közterületen a gyommentesítést. A mi adataink szerint a parlagfűvel szennyezettség ebből mintegy 20-30 százalékot érint. Amennyiben pedig a kecskeméti parlagfű-irtási mintaprogram eredményt hoz, az nem csak nekünk jó, hanem az ország minden olyan területén, ahol parlagfűtől szenvednek, használható lesz a módszer.

Dr. Pölös Endre még egy meglepő - és a közvélemény előtt egyáltalán nem ismert - kijelentést tett a sajtótájékoztatón: mechanikai úton, azaz kaszálással történő visszavágással nem javítunk, hanem rontunk a parlagfű helyzeten. Rendkívüli sarjadzó képességgel rendelkezik ugyanis a növény, és egy helyett, akár tíz másik is képes kifejlődni ugyanott. Azaz ezzel a módszerrel csak provokáljuk a növényt. A kihúzás segítene, illetve - ha a kecskeméti kísérletek beválnak - akkor a biológiai védekezés lesz az igaz fegyver a gyomnövény ellen.

 

* A kép előterében a biológiai védekezéssel kezelt, a háttérben pedig a kezeletlen parlagfüves terület.

Utoljára frissítve: 2014-10-09 07:35:14

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>