. Ma Béla napja van.
Megemlékező szentmise a Szent Miklós Templomban
2015-02-26 07:24:09
Megemlékező szentmise a Szent Miklós Templomban

Megemlékező szentmise a Szent Miklós Templomban

Országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. Kecskeméten szerda reggel emlékező szentmisét és koszorúzást rendeztek.









1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

 

ITT MEGTEKINTHETI A KÉPGALÉRIÁT!


2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

Kecskeméten a Porta Egyesület, a Wojtyla Barátság Központ és a Ferences Imaközösség már évek óta megemlékezik a kommunizmus diktatúrák áldozataira és az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, kínai misszionáriusról, Páter Károlyi Bernátról.

Bernát atya a '40-es években próbálta menteni a kecskeméti zsidóságot, a kommunista diktatúra embertelenségei ellen felemelte szavát, ezért üldöztetésnek volt kitéve. Emberfeletti tettei tiszteletére 2011-ben megkezdődött a boldoggá avatási eljárása 6 másik társával együtt, majd 2013-ban a szentté avatási eljárást is elindították az összegyűjtött dokumentumok, emlékek alapján.

A Barátok templomában kora reggel emlékező szentmisét tartottak majd a templom melletti emlékkőnél emlékeztek a kommunizmus áldozataira és Páter Károlyi Bernátra. Emlékező beszédet mondott Bárkányi Ernő érseki tanácsos, templomigazgató, és Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, majd koszorúkat helyeztek el a Szent Miklós Templom melletti emlékkőnél.

Utoljára frissítve: 2015-02-26 07:27:16

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>