. Ma Ignác napja van.
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi
2013-05-06 05:27:12
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

 

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

 

Az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-06 05:28:03

További híreink
Hofher József jezsuita atya - Az anyagiasság súlyos ára
Súlyos árat fizethetünk a túlzott anyagiasságért. Aki mindenáron csak az pénzszerzést, a jólétet, a gazdagodást hajszolja, gyakran válik boldogtalanná.
2015-01-31 13:30:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
Valentin Nap - Fantasztikus vacsora az Aqua étteremben
Valentin Napi vacsorát rendez a Kecskeméti Fürdőben lévő Aqua étterem. Asztalfoglalás az 500-320-as telefonszámon vagy az etterem@kecskemetifurdo.hu email címen.
2015-01-31 13:15:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Összehangolt akció az illegális hulladék ellen Kecskeméten
Minden lehetséges eszközzel vissza kell szorítani az illegális hulladéklerakást! Ez a célja annak az akciósorozatnak, amely Kecskemét város vezetésének kezdeményezésére i...
2015-01-31 13:08:16, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vádat emelt emberölés bűntette miatt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy középkorú nő ellen, aki tavaly febru...
Bővebben >>