. Ma Ákos, Bátor napja van.
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi
2013-05-06 05:27:12
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

 

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

 

Az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-06 05:28:03

További híreink
Megemlékező szentmise a Szent Miklós Templomban
Országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. Kecskeméten szerda reggel emlékező szentmisét és koszorúzást rendeztek.
2015-02-26 07:24:09, Hírek, Fókuszban Bővebben
Csombor Teréz és Orth Péter a Táncsics Mihály kollégiumban
Március 2-án, hétfőn 18 órakor a Táncsics Mihály középiskolai kollégium klubszobájában Csombor Teréz és Orth Péter színművészekkel találkozhatnak az érdeklődők.
2015-02-26 07:13:21, Hírek, Fókuszban Bővebben
Megemlékezés Kecskeméten a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján
Megemlékezést rendeztek szerdán kora este a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a kecskeméti városházával szemben lévő kopjafánál.
2015-02-26 07:01:37, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A kunszentmiklósi vívók „Csodafegyvere” ismét Montreálban lépett pástra, ezúttal a Collège Brébeuf vívótermében.
Bővebben >>