. Ma Móric napja van.
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi
2013-05-06 05:27:12
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

 

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

 

Az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-06 05:28:03

További híreink
Együttműködési megállapodást kötött a Kecskeméti Törvényszék és a KLIK
Együttműködési megállapodást kötött a Kecskeméti Törvényszék és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kecskeméti Tankerülete. A megállapodástól az eddigi Nyitott Bírós...
2014-09-22 13:59:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Gazdag programsorozat a Hunyadivárosi Napokon
Ha szeptember vége közeleg, akkor Hunyadivárosi Napok: tudja ezt már a városrész minden lakója. A tartalmas, színes és közösségépítő programsorozatot tizedik alkalommal r...
2014-09-22 07:55:18, Hírek, Fókuszban Bővebben
Autósok figyelem! Autómentes Nap lesz hétfőn
Hétfőn tartják Kecskeméten az Európai Autómentes Nap hírös városi eseményeit. Érdemes a cikket elolvasni, mert jelentős forgalomkorlátozások lesznek hétfőn a városközpont...
2014-09-21 20:02:32, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mai közgyűlés kezdetén ünnepélyesen köszöntötték azokat a kecskeméti kitüntetetteket, akik állami ünnepünk, ...
Bővebben >>