. Ma Dóra napja van.
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi
2013-05-06 05:27:12
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

 

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

 

Az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-06 05:28:03

További híreink
Disznóvágás Kisfáiban
Falusi disznóvágást rendeztek szombaton a kecskeméti 12-es számú egyéni választókörzet Kisfái városrészében. A Sipos László önkormányzati képviselő választókerületében ta...
2016-02-06 15:10:08, Hírek, Fókuszban Bővebben
Farsang a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában
Itt a farsang, áll a bál... - énekelték az ismert farsangi gyermekdalt február 5-én, pénteken, a Kecskeméti Református Pálmácska Óvodában, egy nappal korábban, február 4-...
2016-02-06 05:57:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Nicole Taylor tartott énekórát a Bolyai János Gimnáziumban
Nicole Taylor amerikai szoprán operaénekes tartott „nyílt énekórát" pénteken délelőtt a Bolyai János Gimnáziumban.
2016-02-06 05:28:05, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepélyes keretek között adta át ma az anyavállalat vezetősége és Gajda Pál gyárigazgató a Bosal Hungary Kft....
Bővebben >>