. Ma Csongor napja van.
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi
2013-05-06 05:27:12
Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma lesz a magyar írásbeli érettségi

Ma reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik, középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásiéra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását.

 

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

 

Az emelt szintű írásbeli is 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-06 05:28:03

További híreink
Bács-Kiskun megyei Szakma Sztárok
Orbán Viktor miniszterelnök adta át a díjakat a VII. Szakma Sztár Fesztiválon, a Hungexpo Vásárközpontban. A Bács-Kiskun megyei fiatalok kiválóan szerepeltek a versenyen.
2014-04-16 20:42:01, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ifjú kecskeméti hegedűs sikere a IV. Országos Zathureczky versenyen
Szép kecskeméti siker született a IV. Országos Zathureczky versenyen, ahol az 1996-os születésű Kökény Eszter megnyerte korcsoportjának versenyét.
2014-04-16 17:47:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Környezettudatosságra nevelő roncsolás Kecskeméten
A projekt záró rendezvényét egy nyíltszíni, kecskeméti roncsautós program keretében április 16-án, „Roncsolj velünk együtt a Kecskeméti Főiskolán” címmel rendezték meg.
2014-04-16 17:28:16, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A KJC-KESI 63 kilogrammos versenyzője, az oroszországi Tver városában lépett tatamira az ifi Európa Kupán.
Bővebben >>