. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Lovasbandérium kísérte helyére a Petőfi szobrot
2013-07-15 15:18:45
Lovasbandérium kísérte helyére a Petőfi szobrot

Lovasbandérium kísérte helyére a Petőfi szobrot

Fúvószenekar, és lovasbandérium, valamint a költő tisztelői kísérték Kiskunfélegyházán eredeti helyére július 14-én a felújított Petőfi szobrot. A műalkotást Kapus Krisztián polgármester, a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság elnöke beszédét követően emelték vissza a felújítást végző és az új talapzatot készítő Bozóki Testvérek Kft. munkatársai. Az avató ünnepségre július 30-án kerül sor - tudósított a Félegyházi Közlöny.

 

 

 

 

Köllő Miklós Petőfi-szobrát 1897-ben Segesváron állították fel, majd 91 évvel ezelőtt került Kiskunfélegyháza főterére. Az idő vasfoga azonban kikezdte a szobrot és a talapzatot, így a felújítás halaszthatatlanná vált. A város a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumához nyújtott be pályázatot, és nyert 10 millió forint támogatást. A felújítási munkálatokat Bozóki István kőfaragómester és Máté István szobrászművész végezték.

 

A helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke ezt követően a költő munkásságának jelentőségéről beszélt: Petőfi Sándor alkotásai mindenki számára példaképül szolgálhat, forradalmiságának eszméi, szellemisége pedig mércéje lehet a hazaszeretetnek és az önfeláldozásnak. Nem lehet úgy magyarnak lenni, hogy az ember ne ismerje a Petőfi versek számos sorát. Kapus Krisztián végezetül a július 30-ai avatóünnepségre hívta meg a jelenlévőket és a város közösségét (A cikk a fotó alatt folytatódik).

 

A CIKKHEZ KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Az avató ünnepég programja (Július 30., 18 óra Petőfi tér):

 

- Félegyházi fanfár, himnusz (Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar)

- Kovács Ferenc, a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakközépiskola tanulója Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versét mondja el.

- Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, a helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke

- Petőfi Sándor megzenésített verseit előadja dr. Tóth Ákos tárogatós, főiskolai docens.

- Ünnepi beszédet mond L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

- A felújított Petőfi-szobor leleplezése.

 

19 óra: Kiskun Múzeum: A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vándor-kiállítását megnyitja Kispálné Lucza Ilona, az Országos Petőfi Társaság elnöke. A Széljáró Balladás Együttes megzenésített Petőfi-verseket ad elő.

Utoljára frissítve: 2013-07-15 15:20:23

További híreink
Tavaszi gardróbfrissítés: ennek az 5 alapdarabnak ott a helye a te ruhatáradban is!
Végre itt a tavasz, úgyhogy ideje a szekrény mélyére száműzni a télikabátot a sapkával, sállal és kesztyűvel együtt, helyettük pedig jöhetnek a lengébb darabok. Ez pedig ...
2024-03-14 18:05:16, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csomagküldés Európa egyes országaiba
Manapság már egyáltalán nem furcsa, amikor azt halljuk egy ismerőstől, hogy külföldre megy tanulni vagy dolgozni. Függetlenül az életkortól, egyre többen próbálnak szeren...
2024-03-14 17:58:09, Hírek, Környezetünk Bővebben
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>