. Ma Emma napja van.
Legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja augusztus 27-e
2015-08-28 07:25:52
Legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja augusztus 27-e

Legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja augusztus 27-e

Ezt a civil kezdeményezést jelentették be csütörtök délután Kecskeméten Lechner Ödön építész születésének 170. évfordulóján, a Tudomány és Technika Házában a tiszteletére rendezett tanácskozáson.

 

 

 

 

 

 

 

A magyar építészet kiemelkedő egyénisége tervezte a kecskeméti Városházát, és ezzel elindította azt a folyamatot, amely által világhírűvé vált a szecessziós belváros. A Lechner Ödön születésének 170. évfordulójára szervezett szakmai tanácskozás bevezetéseként a program egyik szervezője, Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a TIT Kulturális Örökség Szakosztályával közösen egy bejelentést tett.     

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


- A mai napra, Lechner születésnapjára időzítettük azt a javaslatunkat, hogy ez legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja. Szeretnénk, ha ezt a napot ennek minősítené a kormány, és fogadtassa el ezt nemzetközileg is - mondta Király József. 

A jeles napon elindított civil kezdeményezést Kecskemét városvezetése is támogatja:

- Polgármesterasszonnyal is egyeztettek erről, és támogatjuk a kezdeményezést. Úgy gondolom, hogy ha Lechner Ödön születésnapját bárki a Kárpát-medencei szecesszió napjává akarja tenni, akkor ehhez Kecskemét városa csak támogatólag tud hozzáállni - fogalmazott Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

A Tudomány és Technika Háza tanácstermében délután 14 órakor kezdődött szakmai kerekasztalt követően a „Nagy találkozás: Lechner Ödön, Lajta Béla és a Zsolnay-gyár" címmel nyílt kiállítás az épületben. A kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársainak szakmai kivitelezésében valósult meg. A tárlatot Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyitotta meg, a köszöntőt pedig ifj. Gyergyádesz László művészettörténész mondta. Szakmai bemutatót Dr. Millisits Máté művelődés- és művészettörténész tartott, aki a zuglói Samodai József  Helytörténeti Műhely vezetője, és  az épületek misszionáriusaként emlegetik.

A magyar építészet kiemelkedő egyénisége Lechner Ödön 1845. augusztus 27-én született. Az évfordulóra emlékezve a kiállítás megnyitóját Lechner Ödön születésének 170. évfordulójára időzítették. Kecskeméten, az egykori zsinagóga épületében, a jelenlegi Tudomány és Technika Házában (Rákóczi út 2.) megrendezett kiállítás több mint egy hónapig lesz látható. A Bács-Kiskun Megyei TIT Kulturális Örökség szakosztálya, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület közös szervezésében, a Samodai József Helytörténeti műhely vezetője segítségével és közreműködésével a tárlaton - az évfordulók nyomán - számos építészre emlékeznek. A kiállítás alapanyagát a budapesti Lipták Villában bemutatott két Zsolnay tárlat anyagai adják.

Utoljára frissítve: 2015-08-28 08:01:07

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>