. Ma Emma napja van.
Kutatás-fejlesztési és innovációs ötletbörze Kecskeméten
2014-09-17 17:59:08
Kutatás-fejlesztési és innovációs ötletbörze Kecskeméten

Kutatás-fejlesztési és innovációs ötletbörze Kecskeméten

Kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok ötleteit várták szerdán a Bács-Kiskun megyei gazdasági élet főszereplőitől a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal bevonásával szervezett „S3 Megyei Specializációk – Workshop” elnevezésű szakmai konzultáción.







Az S3 az Európai Unió egy új típusú, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok célzottabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését a helyi lehetőségeket és igényeket jobban figyelembe vevő megközelítése. A stratégia elkészítésével azonosíthatóvá válnak a legjelentősebb fejlesztési lehetőséggel bíró helyi sajátosságok, melyek bázisán meghatározhatók majd a nemzeti, régiós és megyei prioritások. A stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014-2020 közötti forrásfelhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír.

 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal bevonásával, alulról építkező S3 tervezési folyamat legfőbb célkitűzése, hogy a hazai KFI 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó térségi és nemzeti prioritásai a társadalom minden érintett körének bevonásával kerüljenek kialakításra, majd azt követően egyeztetésre az Európai Unióval is.

 

IDE KATTINTVA MEGNÉZHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

A Kecskeméten ma megrendezett, a Nemzeti Innovációs Hivatal által koordinált szakmai konzultáción Bács-Kiskun megye innovatív vállalkozásai, kutatóhelyei, felsőoktatási intézményei, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) döntéshozói vettek részt.  A Kecskemétről induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg, a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával.

 

A kecskeméti workshop-on jelen volt Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora. Köszöntötték továbbá Rausch Sándort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, Sipos Zsoltot, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárát, és a Nemzeti Innovációs Hivatal munkatársait is.

 

Kovács Ernő a megnyitóbeszédében utalt arra, hogy az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s K+F+I forráshoz történő hozzáférésnek, már korábban megkezdődött. Azonban most ért a záró szakaszába.

 

- Nagyon fontos ez a mai nap mindannyiunk számára – mondta a Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott. - Minden megye feladatul kapta ugyanis, hogy válassza ki azokat a szereplőket, akik ebben a workshop-ban részt vesznek és jelképesen a vállukra veszik a terheket. Azokat az ötleteket osztjuk meg most egymással, amelyeket már régóta dédelgetünk, és megvitatjuk közösen, hogy a megvalósításuk milyen előnyökkel járhat. Nem csak ennek a megyének, hanem az egész országnak.  

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere rendkívüli megtiszteltetésnek mondta a város számára, hogy itt kezdődött meg az országos programsorozat.

 

- Ez a program elsősorban kutatás-fejlesztés területén vár olyan projektötleteket, és stratégiákat, amelyek közelebb hozzák egymáshoz azokat a szereplőket, akik az adott térségben a területfejlesztéssel foglalkoznak – mondta az alpolgármester asszony. - A hatóságokat, szakhatóságokat, kutató intézeteket, vállalatokat, felsőoktatási intézményeket. Ezt a hálózatot kellene úgy kialakítani, és úgy felépíteni, hogy segítsék egymás munkáját. Ne szigetelődjünk el önálló elképzelésekre, ötletekre, mert vannak olyan elképzelések, amelyek ki tudják egészíteni egymást, és összetett, előre mutató projektet lehet kialakítani belőlük.


A NIH és a megyei kormányhivatalok online felületen is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a társadalmi egyeztetés minél szélesebb kör bevonásával valósuljon meg. Ennek érdekében a témához kapcsolódó információs anyag valamint kérdőív minden érdeklődő számára elérhető az S3 honlapon, EZEN a linken.


Utoljára frissítve: 2014-09-17 18:00:40

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>