. Ma Emma napja van.
Könyvtáros lett a börtönben Stadler József
2012-05-13 16:04:11
Könyvtáros lett a börtönben Stadler József

Könyvtáros lett a börtönben Stadler József

KIÉ MOST A STADLER STADION?


Segédkönyvtáros lett Stadler József Nagyfán. Az adócsalás miatt 4 év 10 hónap börtönre ítélt, nyolc általános iskolai osztályt végzett, pályafutása elején juhászként is dolgozó akasztói (solti) vállalkozót jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumában őrzik. Ahová sikerült bejutnia a Kecskeméti Hírhatár munkatársának, és fotósorozatot készíthetett Stadler Józsefről a könyvtárban.

 

 

- Még tanulnom kell. Nekem ez új ágazat már megint. Most meg rám vár az a feladat is, hogy az új könyveknek helyet keressek és selejtezzem a megviselt régieket – mutatta a Hírhatárnak az üzleti életből, valamint stadionépítő munkásságáról ismert Stadler úr a könyvek válogatásának fortélyát és a kartotékozást.

 

Reggel 8-kor nyit, és délután háromig dolgozik a kerítéssel, szögesdróttal körbezárt oktatási részlegben. Közben csoportokban fogadja a fegyőrök által kísért, a könyvek iránt érdeklődő rabtársait.

 

Egészen jól érzi magát új beosztásában, pedig két éve, 2010. május 25-én Stohl András – akkor még csak „tervezett” - börtönbe vonulásával kapcsolatban így nyilatkozott a Story online portálnak a könyvtárosságról:

 

„Ha Stohl András börtönbe kerül, csak azt tudom neki tanácsolni, hogyha alkalma adódik és van munka, akkor mindent vállaljon el és dolgozzon! Amikor én bekerültem, először nekem a könyvtárosi munkát ajánlották fel. Megkérdeztem, van-e valami más munka, lehet-e valami mást csinálni? Mert én kétkezi munkához szoktam, nekem a könyvtár a második börtön lett volna. Szerencsém volt, azt mondták, legyek kertész. De csak a börtön falain belül. Azt is mondták: Józsi bácsi, ha magát nem ismerné Kecskeméten mindenki, akkor kint is dolgozhatna a városban, a parkokban, de hát tudja, ismerik, nehogy azt gondolják, magával kivételezünk. Nem hogy nem kivételeztek velem, de mindenben hátrányban voltam a többiekkel szemben".

 

Stadler József ma már a nagyfai börtön lakóinak olvasási szokásait is jól ismeri.

 

 

- Leginkább a krimiket szeretik, de a szerelmes regényeket is viszik – mondja a kezdő segédkönyvtáros. Mutatja, hogy kiadás előtt fel kell írnia a kartonokra a címeket, és számítógépen is rögzíti az adatot. Ottjártunkkor pedig ezeket adta ki az olvasóknak: Stresszkontroll, Az önátadás kegyelme, A halál háromszöge, Szentjátékok, Deutsche warum nicht, A rémkoppantók, Ötperces rejtélyek otthonülő detektíveknek, 30 év krónikája 1956-1986, Repülj kicsim repülj, Észak-amerikai indiánok, 100 jó kérdés a Forma-1-ről.

 

Stadler József eszerint „révbe ért” a börtönben, megtalálta a helyét, a kinti üzleti ügyei azonban még nyugtalanítják. Konkrétan az akasztói stadion, amelyről a vállalkozó azt állítja, hogy megvette még szeptemberben egy külföldi cég a felszámolótól, majd átadták neki hasznosításra. A kecskeméti Credit Holding Kft. szerint viszont már semmi köze Stadlernek a stadionhoz.

 

A tulajdoni vita azért most lángolt fel, mert a Credit-Holding két napos megakoncertet tervez a stadionba Pünkösdkor. Naponta 8-10 ezer vendéget várnak. A Magyar Könnyűzene Ünnepének nevezett programon fellép majd az FG4 Illés Emlékzenekar, Vastag Csaba, Vastag Tamás, a Hooligans, a Republic, Demjén Ferenc, Kökény Attila, Tolvai Renáta, Rúzsa Magdi, az Abrakazabra, Charlie, Somló Tamás, Tóth Vera, Tóth Gabi, Keresztes Ildikó, és Janicsák Veca. Ennek híre verte ki a biztosítékot a Stadlernél.

 

- Vérszemet kaptak, mert 120 milliós bevételt remélnek a 2 napos koncertből. Pedig ez is az én ötletem volt – dühöng a rács mögött Nagyfán Stadler. Mivel be van zárva, intézkedni nem tud, viszont 12 milliót követel most bentről a szervezőktől. Fenyegetődzik, hogy ha nem kapja meg, megakadályozza a koncertet, és perel.

 

- A stadion egy külföldi cégé – mondja. - A tulajdonos valóban a Credit Holding volt, de megvette a külföldi a magyar Kft. üzletrészét. Olyan megállapodás született, hogy a külföldi teljes jogkörrel felújíthatja, és a hasznosíthatja a stadiont. Év végén 80 milliót költöttünk a felújításra. Már a füvesítésről tárgyaltunk, de be kellett vonulnom a börtönbe.

 

Stadler elismeri, hogy a tulajdoni lap szerint valóban a Credité a stadion. Mert a külföldi még nem fizette ki a vételár utolsó 31 milliós részletét. Ennek ellenére Stadler most perre készül a Credit ellen, a zenei fesztivál bevételéből pedig 12 milliót követel. Tíz milliót azért, hogy a stadionba beengedje a tömeget, és azért, hogy parkolási lehetőséget biztosítson egy legelőn. Kettőt pedig a vendéglátás – étel, ital – jutalékaként.

 

- A stadion a miénk, ahogy a kétnapos szuperkoncert ötlete is. A cégünk tulajdonosai között pedig nincs külföldi, és nincs benne Stadler József sem – szögezi le ezzel szemben Balla Gábor, a Credit Holding Kft. ügyvezetője. Majd mutatja a földhivatali tulajdoni lapot és a cégkivonatot.

 


 

- Valóban tárgyaltunk szeptemberben Stadler úrral és az általa hozott befektetővel. Volt egy előzetes megállapodásunk, de azt több pontjában megsértették, ezért végül nem jött létre szerződés. Ennek ellenére Stadler úr tudtunkon kívül mégis felújításba kezdett, kizárt minket a stadionból. Birtokvédelmet kértünk és kaptunk az akasztói jegyzőtől, ami azt jelenti, hogy Stadler Józsefnek nincs joga belépni a stadionba.

 

* Balla Gábor: Stadler Józsefnek nincs joga belépni a stadionba

 

- A pünkösdi szabadtéri megakoncertet mindenképpen megtartjuk a focipályán és a lelátókon, s ehhez nincs szükség Stadler úr jóváhagyására - összegez a Credit Holding Kft. Döntöttek abban is, hogy nem fizetnek Stadlernek. Akinek az elszántságát ismerve most biztosnak tűnik: hiába van börtönben, pereskedni fog a kecskeméti céggel.

 

A Kecskeméti Hírhatár fotósorozatot készíthetett Stadlerről a börtön könyvtárában. A képeket ITT > nézhetik meg.

 *   *   *

Mire tippeltek olvasóink, amikor azt kérdeztük tőlük péntek estétől a szavazáson, hogy „Mit gondol, milyen munkát kapott Stadler József a börtönben?” (Ma már tudjuk, azok tippeltek helyesen, akik szerint könyvtáros lett.)

 

A válaszok (hétfő reggel 6:00-ig):

Könyvelő lett                        20 %

Juhász lett                            30 %

Szakács lett                            0 %

Könyvtáros lett                     30 %

Faiskolai kertész lett             10 %

Főnök lett                             10 %

 


Utoljára frissítve: 2012-05-14 06:15:10

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>