. Ma Irén napja van.
Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában
2013-01-11 08:07:29
Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában

Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában

A kiállítás az egykori bugaci kolostor működésének idejébe, tehát a 12. századba, illetve a 13. század elejére kívánja visszarepíteni a látogatókat. Egy rendkívül izgalmas korszakba, melynek nemzetközi vonatkozásai közül a zarándoklatok, vagy a keresztes hadjáratok hazánkat is érintették. A mongol apokalipszis és a későbbi évszázadok rombolásai folytán kevés írásos emlék maradt fent, így főként a régészeti ásatások nyújtanak nagyobb rálátást e korszakra.

 

 

 

 

Ha az okleveles említéseket nézzük, alig maradt emléke Péter és Pál monostorának, amelyek a mai Bugac határában álltak. Annyi bizonyos, hogy a legkorábban, 1219-ben említett Péteri a Becse-Gergely nemzetség monostora volt. Nem nyert bizonyítást, hogy a kolostor mely szerzetesrendhez tartozott, a jelenlegi elképzelések szerint a bencés vagy az ágostonos rend tűnik leginkább valószínűnek.

 

 

Pétermonostora jelenleg is tartó régészeti feltárása szerint a monumentális, háromhajós apátsági templom és a tőle északra elhelyezkedő kolostor felépítésére a 12. század közepén, valamikor 1140/50 körül került sor. A monostor gazdagságáról árulkodnak a század végéről vagy a 13. század legelejéről származó igényes kivitelezésű kőfaragványok és a 13. század első felében kiemelt népszerűségnek örvendő aranyozott, limoges-i típusú kegytárgyak is. A Kecskemétre vezető főút mellé épített monostor, illetve a köré szerveződött gazdag település, s tágabban az egész régió sorsát 1241-42-es tatárjárás pecsételte meg.

 

 

A kiállítás további különlegessége a látványos digitális installációval felszerelt enteriőr, mely igazi 21. századi arculatba kívánja öltöztetni a bemutatásra kerülő középkori anyagot.

 

A tárlathoz kapcsolódóan, heti egy alkalommal szakmai előadások, valamint a kiállítás időtartama alatt folyamatosan múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket. A megnyitó 2013. január 18-án, 17 órakor lesz, melyen a részvétel mindenki számára ingyenes.

Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye (6000, Kecskemét, Rákóczi út 1.)

 

Tárlatvezetésekre való bejelentkezés: Bencsik Orsolya

Tel: 76/480-776, E-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com

Múzeumpedagógiai foglalkozásokra való bejelentkezés: Merinu Éva

Tel: 30/406-5260, 76/481-350, E-mail:

web: muzeum.kecskemet.hu

Utoljára frissítve: 2013-01-11 08:08:02

További híreink

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megállíthatatlanul folytatódik Kecskemét Homokbányai városrészének fejlődése.
Bővebben >>