. Ma Lázár napja van.
Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában
2013-01-11 08:07:29
Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában

Kolostorok kincsei – Interaktív régészeti kiállítás a Cifrapalotában

A kiállítás az egykori bugaci kolostor működésének idejébe, tehát a 12. századba, illetve a 13. század elejére kívánja visszarepíteni a látogatókat. Egy rendkívül izgalmas korszakba, melynek nemzetközi vonatkozásai közül a zarándoklatok, vagy a keresztes hadjáratok hazánkat is érintették. A mongol apokalipszis és a későbbi évszázadok rombolásai folytán kevés írásos emlék maradt fent, így főként a régészeti ásatások nyújtanak nagyobb rálátást e korszakra.

 

 

 

 

Ha az okleveles említéseket nézzük, alig maradt emléke Péter és Pál monostorának, amelyek a mai Bugac határában álltak. Annyi bizonyos, hogy a legkorábban, 1219-ben említett Péteri a Becse-Gergely nemzetség monostora volt. Nem nyert bizonyítást, hogy a kolostor mely szerzetesrendhez tartozott, a jelenlegi elképzelések szerint a bencés vagy az ágostonos rend tűnik leginkább valószínűnek.

 

 

Pétermonostora jelenleg is tartó régészeti feltárása szerint a monumentális, háromhajós apátsági templom és a tőle északra elhelyezkedő kolostor felépítésére a 12. század közepén, valamikor 1140/50 körül került sor. A monostor gazdagságáról árulkodnak a század végéről vagy a 13. század legelejéről származó igényes kivitelezésű kőfaragványok és a 13. század első felében kiemelt népszerűségnek örvendő aranyozott, limoges-i típusú kegytárgyak is. A Kecskemétre vezető főút mellé épített monostor, illetve a köré szerveződött gazdag település, s tágabban az egész régió sorsát 1241-42-es tatárjárás pecsételte meg.

 

 

A kiállítás további különlegessége a látványos digitális installációval felszerelt enteriőr, mely igazi 21. századi arculatba kívánja öltöztetni a bemutatásra kerülő középkori anyagot.

 

A tárlathoz kapcsolódóan, heti egy alkalommal szakmai előadások, valamint a kiállítás időtartama alatt folyamatosan múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket. A megnyitó 2013. január 18-án, 17 órakor lesz, melyen a részvétel mindenki számára ingyenes.

Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye (6000, Kecskemét, Rákóczi út 1.)

 

Tárlatvezetésekre való bejelentkezés: Bencsik Orsolya

Tel: 76/480-776, E-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com

Múzeumpedagógiai foglalkozásokra való bejelentkezés: Merinu Éva

Tel: 30/406-5260, 76/481-350, E-mail:

web: muzeum.kecskemet.hu

Utoljára frissítve: 2013-01-11 08:08:02

További híreink

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére