. Ma Béla napja van.
Kinevezték a járási hivatalok vezetőit
2012-12-17 11:42:55
Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

A járási hivatalok vezetőinek a polgárok államát kell megtestesíteniük, ők lesznek „az állam emberei” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők hétfői kinevezési ünnepségén, Budapesten.

 



 

* Fotók: MTI Fotó: Máthé Zoltán



 

A január 1-jével létrejövő járási - a fővárosban pedig a kerületi - hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre, ők lesznek ugyanis az állam képviselői, „az állam emberei” - hangsúlyozta a kormányfő. A hivatalvezetőkön múlik, hogy az emberek valóban úgy érezzék, minőségi változás történt a közigazgatásban, és az újjászervezett magyar állam képes betölteni a 21. században tőle elvárt funkciókat - mondta.

 

A minőségi változást abban is meg kell mutatniuk, hogy mindig szem előtt tartják: nem az emberek vannak a közhivatalokért, hanem fordítva, a közhivatalok az emberekért - tette hozzá Orbán Viktor, azzal összegezve, hogy a járási hivatalban szerzett tapasztalat adja majd azt a képet, amelyet az emberek saját államukról alkotnak. Ezért a hivatalok alkalmazottai nem lehetnek személyválogatóak, hanem mindig barátságosan kell fogadniuk az ügyfeleket.

 

 

Megfogalmazása szerint az állam nem egy arctalan, lélektelen mechanizmus, és annak ellenére sem tekinthető puszta gépezetnek, hogy a pontos működéshez és az elszámoltathatósághoz a napi rutin, a "napi robot" is hozzátartozik.

 

A miniszterelnök úgy látja, az elkövetkező időszakban az állam az eddigieknél nagyobb és másfajta szerepet fog kapni nemcsak Magyarországon, hanem az egész nyugati világban, ezért az államot meg kell erősíteni. A magyar átalakításokról szólva kifejtette: 2013. január 1-jével az államigazgatási feladatok átkerülnek a járási hivatalokhoz, a helyi ügyek azonban megmaradnak az önkormányzatoknál. „Reményeink szerint az állam úgy fogja visszavenni saját feladatait, hogy maximális mértékben tiszteletben tartja az önkormányzatok autonómiáját, és garantálja a járásokhoz került korábbi önkormányzati dolgozók ellátmányát és bérét is” - mondta.

 

Az állam újjászervezése egyik fontos elemének a profiltisztítást nevezte, amelynek része a járási hivatalok létrehozása is. „Az állam a mai napon visszaveszi mindazt, ami az övé, amit neki kell ellátnia” - jelentette ki a kormányfő, aki szerint az állam megerősítése nem valamiféle etatista szemléletből ered, hanem „saját, jól felfogott érdekünkből”.

 

Beszédében egyúttal köszönetet mondott egyrészt Boross Péter volt kormányfőnek, egykori belügyminiszternek, aki a közigazgatás átszervezésének során minden szakmai javaslatot górcső alá vett, másrészt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek, tekintélyes részben ugyanis neki köszönhető, hogy elérkezett a hivatalvezetők eskütételének pillanata.

 

Orbán Viktor jelezte ugyanakkor azt is, hogy maradt még néhány nyitott kérdés, vizsgálni fogják ugyanis például azt, melyek még azok az államigazgatási munkák, amelyeket megyei hivatalokból érdemes irányítani.

 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter december 17-én hétfőn ünnepélyes keretek között kinevezte a járási hivatalok vezetőit. Januártól vidéken 175 járási hivatal és a fővárosban 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként, hogy a megyei szintén alacsonyabb államigazgatási feladatokat ellássák. A járási hivatalvezetők ma tették le az ünnepélyes esküt Budapesten, a Millenárison.

 

A járási hivatalvezetőket a megyei és fővárosi kormánymegbízottak javaslatára  a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezi ki határozatlan időre.  A járási hivatalvezetők feladata az lesz, hogy a jogszabályokban és belső szabályzatokban a hatáskörükbe utalt feladatokat ellássák, biztosítsák a járási törzshivatal és szakigazgatási szervek feladatellátását, a hivatal működésének üzemeltetetést, s ők gyakorolják a munkáltatói jogokat a járási hivatal és szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői felett.

 

A hivatalvezetők kiválasztásánál a cél az volt, hogy szakmailag felkészült, közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére. Kinevezésük feltétele a felsőfokú végzettség és legalább 5 év közigazgatási gyakorlat, amelybe beleszámít az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség betöltése is.

 

Mint ismert, a járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik fontos állomásaként. A cél az volt, hogy olyan modern kori járások jöjjenek létre, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez.

 

A járások kialakításának alapelve az volt, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést és a jelenleg létező ügyintézési helyszínek lehetőség szerint maradjanak meg.

 

A januárban induló járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Jövő évtől a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a járási gyámhivatal, a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség.

 

Kecskeméti Hírhatár/MTI


* Orbán Viktor miniszterelnök (k), Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (középen, j), Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára (középen, b) és az újonnan kinevezett járási hivatalvezetők a budapesti Millenáris Teátrumban 2012. december 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán


A BÁCS-KISKUN MEGYEI JÁRÁSI HIVATALOKRÓL ITT <

 

A Bács-Kiskun Megyei Járási Hivatalok vezetői:

 

Dr. Bedics Andrea, Kalocsai Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun megye)

Dr. Bedics Andrea 1972-ben született Kalocsán. 1997-ben a Miskolci Egyetemen történelem szakos bölcsészként és középiskolai tanárként végzett, majd ugyanitt 2001-ben jogászként doktorált. 2002 és 2003 között a tokaji polgármesteri hivatalánál dolgozott hatósági ügyintézőként, majd 2004-től Tokaj jegyzőjeként irányította a polgármesteri hivatalt. 2011-ben Kalocsa jegyzőjének választották, amely tisztséget mostani kinevezéséig töltötte be. A Magyar Jogász Egylet Bács- Kiskun megyei szervezet kalocsai csoportjának vezetőségi tagja.


A Kalocsai Járási Hivatal székhelye: Kalocsa. A kalocsai járáshoz tartozó települések: Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Újsolt, Újtelek, Uszód.


Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna, Jánoshalmi Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna 1964-ben született Kiskunhalason. 1988-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett jogászként. 1989-től jelenlegi kinevezéséig a jánoshalmai Polgármesteri Hivatal aljegyzője volt. 1991-ben anyakönyvi szakvizsgát tett, 1995 és 2012 között pedig több OKJ-s képzést is elvégzett, többek között rendelkezik Európai Uniós pályázati szakértő, közbeszerzési referens, számviteli ügyintéző, valamint nyilvántartási és okmányügyintéző szakképesítéssel. Házas, két gyermek édesanyja.

 

A Jánoshalmai Járási Hivatal székhelye: Jánoshalma. A jánoshalmai járáshoz tartozó települések: Borota, Jánoshalma, Kéleshalom, Mélykút, Rém.


Dr. Fröschl Péter, a Kiskőrösi Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Dr. Fröschl Péter 1967-ben született Székesfehérváron. Tanulmányait a Miskolci Egyetemen folytatta, 1990-ben informatikusként, 1992-ben gazdasági üzemmérnökként, 1994-ben közgazdaként végzett, majd 1997-ben jogászként doktorált. Jelenleg a Debreceni Egyetem másodéves pszichológia szakos hallgatója. 1993-tól a Szerencsejáték Rt. marketing vezetőjeként dolgozott Miskolcon, majd 1997-től az ÉMÁSZ Zrt. gazdasági osztályát vezette. 2001-től a budapesti Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. vállalati menedzsere volt, 2005-től mostani kinevezéséig pedig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kirendeltség-vezetője volt.  Négy gyermek édesapja.

 

A Kiskőrösi Járási Hivatal székhelye: Kiskőrös. A kiskőrösi járáshoz tartozó települések: Akasztó, Bócsa, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Izsák, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár.


Dr. Kelő Johanna, a Kunszentmiklósi Járási Hivatal Vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Dr. Kelő Johanna 1970-ben született Kecskeméten.  1992-ben az Orvostovábbképző Egyetemen közegészségügyi és járványügyi felügyelőként végzett, majd 1995-ben a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen diplomás ápoló lett.  2000-ben a József Attila Tudományegyetemen jogászként doktorált, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig ingatlanforgalmi szakjogász képesítést szerzett. 2004-től Helvécia polgármesteri hivatalának igazgatási ügyintézője volt, majd 2009-től mostani kinevezéséig Fülöpháza Község jegyzőjeként dolgozott. Három gyermek édesanyja.


A Kunszentmiklósi Járási Hivatal székhelye: Kunszentmiklós. A kunszentmiklósi járás települései: Apostag, Dunaegyháza, Dunavecse, Kunadacs, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Tass.

 

Dr. Kerékgyártó Mária Judit, Kecskeméti Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Dr. Kerékgyártó Mária Judit 1976-ban született Debrecenben. Első diplomáját az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervezőként szerezte, később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogászként végzett, majd jogászként doktorált. 1997-től a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal hatósági ügyintézőjeként dolgozott, majd 1999-től a Heves Megyei Közigazgatási Hivatal hatósági ügyintézője volt. 2003-ban Mezőkövesd jegyzőjének választották, mely tisztséget 8 évig töltötte be, ez alatt közbeszerzési referens szakképesítést is szerzett, és Mezőkövesd város köztisztviselője díjjal ismerték el munkáját. 2011-től mostani kinevezéséig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője volt. Két gyermek édesanyja.

 

A Kecskeméti Járási Hivatal székhelye: Kecskemét. A kecskeméti járáshoz tartozó települések: Ágasegyháza, Ballószög, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse, Nyárlőrinc, Orgovány, Városföld.

 

Kiss Melinda, a Kiskunmajsai Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye - polgármester)

Kiss Melinda 1982-ben született Kiskunfélegyházán. 2005-ben a Budapesti Közigazgatási és Államigazgatási Egyetemen igazgatásszervezőként végzett, 2006-ban nyilvántartási és okmányügyintéző szakképesítést szerzett, 2009 óta a Szegedi Tudományegyetemen joghallgatója. 2005-től öt éven át a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatalnál szabálysértési és birtokvédelmi ügyintézőként dolgozott. 2010-ben Jászszentlászló polgármesterének választották. Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés bizottsági tagja volt.


A Kiskunmajsai Járási Hivatal székhelye: Kiskunmajsa. A kiskunmajsai járáshoz tartozó települések: Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Kömpöc, Móricgát, Szank.

 

Dr. Sipos Krisztina Carmen, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Dr. Sipos Krisztina Carmen 1975-ben született Budapesten. 1996-ban az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervezőként végzett, majd 2001-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogászként doktorált. 2009-ben közbeszerzési referens szakképesítést szerzett. 1996-tól Budapest XXII. Kerületi Önkormányzatánál több tisztséget is betöltött, köztük a gyámhivatal vezetője volt. 2006-tól a kiskunfélegyházi önkormányzat szociális és családvédelmi osztályvezetőjeként dolgozott. 2009-től ügyvédként dolgozott Kiskunfélegyházán, majd 2011-től mostani kinevezéséig a Fővárosi Vízművek Zrt. stratégiai beszerzője volt. Házas, két gyermek édesanyja.

 

A Kiskunfélegyházi Járási Hivatal székhelye: Kiskunfélegyháza. A kiskunfélegyházi járáshoz tartozó települések: Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Petőfiszállás.

 

Szeidl József, a Tiszakécskei Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Szeidl József 1962-ben született Kecskeméten. 1987-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán építőmérnökként diplomázott. 1987-ben a Duna-Tisza közi Állami Építőipari Vállalat termelési koordinátoraként helyezkedett el. 1991-től Helvécia polgármesteri hivatalánál volt építéshatósági ügyintéző. 1993-tól mostani kinevezéséig a Tiszakécske Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalában a hatósági osztály vezetője volt és 1995-től városi főépítészként is dolgozott. Emellett 2006 és 2007 között a tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium Szakiskola és Pedagógiai Szakszolgálat szakoktatója volt. 2005-ben Tiszakécske Közszolgálati Díjat kapott munkája elismeréseként. Házas, két gyermek édesapja.


A Tiszakécskei Járási Hivatal székhelye: Tiszakécske. A tiszakécskei járás települései: Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszaug.

 

Dr. Szenoradszki Endre, Bajai Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Szenoradszki Endre 1964-ben született Szabadszálláson. 1987-ben az Eötvös János Tanítóképző Főiskolán tanító szakon végzett, majd 1997-ben a Janus Pannonius Tudományegyetemen humánszervezői képesítést szerzett. 1987 és 2006 között a bajai Központi Általános Iskolában tanárként dolgozott. Emellett 1996 és 2006 között a Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője volt. Majd a hivatal jogutódjainak, a Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központnak, azt követően a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központnak a kirendeltség-vezetője volt. 2011 októberétől mostani kinevezéséig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kirendeltségét vezette. 2009-től a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja. Házas, két gyermek édesapja.


A Bajai Járási Hivatal székhelye: Baja. A bajai járáshoz tartozó települések: Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dunafalva, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Vaskút.

 

Szommer Károly, Bácsalmási Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Szommer Károly György 1958-ban született Baján.  1982-ben a Nehézipari Műszaki Egyetemen okleveles gépészmérnökként végzett. 1982 és 1992 között számítógép programozóként, majd 1992 és 1994 között szakfordítóként és szaktanácsadóként dolgozott. 1995-től a bajai polgármesteri hivatal informatikusa és informatikai osztályvezetője. Házas, két gyermek édesapja.


A Bácsalmási Járási Hivatal székhelye: Bácsalmás. A bácsalmási járáshoz tartozó települések: Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszőlős, Csikéria, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Tataháza.


Dr. Tallós Bálint, a Kiskunhalasi Járási Hivatal vezetője (Bács-Kiskun Megye)

Dr. Tallós Bálint 1966-ban született Baján. 1991-ben a József Attila Tudományegyetemen jogászként doktorált. 1991 és 1993 között a Kiskunhalasi Városi Ügyészségen fogalmazóként dolgozott, 1993-ban Harkakötöny, majd 2003-ban Pirtó jegyzőjének választották. 2009-től mostani kinevezéséig Tázlár és Pirtó Községek körjegyzője volt. Házas, két gyermek édesapja.

 

A Kiskunhalasi Járási Hivatal székhelye: Kiskunhalas. A kiskunhalasi járáshoz tartozó települések: Balotaszállás, Harkakötöny, Kelebia, Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana.

Utoljára frissítve: 2012-12-17 18:48:31

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>