. Ma Béla napja van.
Két nap Kecskeméten az I. világháborúról
2014-10-25 08:36:40
Két nap Kecskeméten az I. világháborúról

Két nap Kecskeméten az I. világháborúról

A Nemzeti Kulturális Alap, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város anyagi támogatásával és jelentős intézményi önerőkből valósult meg nemrég a „Megtizedelt Évek” című konferencia Kecskeméten.








Két Duna-Tisza közi tudományos műhely: a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára és a Kecskeméti Katona József Múzeum tematikus konferencia-napjai az I. világháború első centenáriumi évében a helyi hátország, illetve a hadviselt Monarchia írott, szellemi és tárgyi hagyatékvilágának új kutatási eredményeit mutatták be - nem csak a szakmai közösségek számára.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

Az immár tizenötödik Levéltári Napon „Hátországban -Kecskemét az I. világháború éveiben" átfogó cím alatt hét előadás értekezett a sorozástól a hadi tudósításokon vagy a helyi rendelkezés- és gazdaság-történeteken át a hadifoglyok s a megrokkantak ellátásáig, vagy a Kecskemét múltjából kevésbé ismert román megszállásig.

A közel száz főnyi közönség már az első napon is zsúfolásig megtöltötte a Cifrapalota „pávás" Dísztermét. A második nap négy egységre tagolt fejezetekben nyújtotta a Nagy Háború kortárs kutatóinak új és sok oldalról közelítő összegzéseit és friss eredményeiket. A klasszikus hadtörténelem aspektusait újszerűen vizsgáló központi intézmények tudományos munkatársai mellett teret kaptak: a jog-, erkölcs- és közösségi normarendszer gyökeres átalakulásának számos kérdése, a művészi kifejezés és hosszútávra kiható ábrázolási/képi motívumok keletkezés-történetei.

A jelenlévők - köztük csaknem félszáz, Kiskunfélegyházáról érkezett történelem fakultációs gimnazistával - ismerkedő séta során, valamint a koncepció hátterének, elveinek s a megnyitást követő működtetés tapasztalatainak bemutatása révén, a „Hazatérnek... 1914-2014" című nagykiállítás kurátorai segítésével nyertek teljes beavatást.

A téma eddig legátfogóbb hazai, fővároson kívüli kiállításának megvalósításában nagy érdemeket szerzett Meritum Egyesület mellett a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány prominensei mutatták be küldetésük eddig végzett főbb tevékenységeit s szóltak az elkövetkező évek, évtized tervezett feladatairól. A nemrég szintén Kecskemétre érkezett további társ-kiállítások (Négy év vérben és vasban; 70 könnycsepp...) mellett bemutatásra került: a SYMBEL 2014-2018 nemzetközi művészközösség háború ihlette izgalmas látvány-projekt.

A levéltáros, hadtörténeti és múzeum szakmai, valamint a fenntartói figyelmet reprezentáló személyiségek részvételétől is kísért konferenciák előadásainak bővített anyagai a tervek szerint kötet formájában is rendelkezésre állnak majd; a kecskeméti - később Szegeden, majd Pécsett is látható - nagykiállításról a közeli jövőben képes album jelenik meg.

(szöveg és képek: kvj / KKJM archívum)

Utoljára frissítve: 2014-10-25 08:37:26

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>