. Ma Emma napja van.
Képzeletbeli utazás a Lowland-régió whiskykülönlegességei felé
2021-06-12 10:46:49
Képzeletbeli utazás a Lowland-régió whiskykülönlegességei felé

Képzeletbeli utazás a Lowland-régió whiskykülönlegességei felé

Úgyhogy egyfajta képzeletbeli utazásra indulunk a Lowland-régióba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy jobban megismerjük az ottani whiskykészítés menetét.

 

Miként válhatott a Lowland-régió a whiskykészítés egyik középpontjává?

 

A folyamat a 19. század kezdeti évtizedeiben állt be a maga menetébe, miután a ginkészítés, illetve az illegális szeszkereskedelem korszaka úgymond leköszönt. Idővel a Lowland-régió vált a gabonawhisky-lepárlás középpontjává Skócia-szerte.

 

Fontos hozzátenni persze, hogy ezenfelül hagyományosan könnyű malátawhiskyket is készítettek a Lowland-vidéken. Meghatározó elem volt az ír praktikumnak számító háromszoros lepárlás gyakorlati alkalmazása, aminek köszönhetően nem volt szükség a tőzegelés intenzív jelenlétére.

 

A Lowland-régió whiskygyártásának alapvető sajátosságai

 

A fentebb említett háromszoros desztillálás komoly eleme magának a folyamatnak. Ennek köszönhetően ugyanis gond nélkül ki lehet hagyni a tőzegelést, ami akarva-akaratlanul is meg fogja határozni a whisky alapvető sajátosságait.

 

Úgyhogy a fentiekből mondhatni egyenesen adódik az a végeredmény, hogy a Lowland-régióban gyártott whiskyk gyakorlatilag kivétel nélkül könnyedebb változatnak számítanak testben és karakterben egyaránt.

 

Leginkább azok a whiskyrajongók találhatják meg a számításaikat a Lowland-régió whiskygyártásának a produktumaiban, akiknek a Highland-vidéken készített párlatok erőteljes füstös karaktere egyszerűen soknak számít.

 

Az alföldi whisky ugyanis a képzeletbeli skála másik végpontját képviseli az ízét, karakterét, illetve a meghatározó stílusjegyeit illetően is.

 

Mire számíthatunk leginkább a Lowland-régió whiskykülönlegességeit kóstolva?

 

Ha a Lowland-régió whiskykülönlegességeit szeretnénk megkóstolni, akkor elsősorban gyengéd, édes és kifinomult ízekre számíthatunk. A skót alföldi whiskyk ugyanis jellemzően könnyen ihatók, és egyfajta könnyed élvezetet jelenthetnek a számunkra.

 

Viszont ez a fajta könnyedség ugyanakkor elképesztően összetett itallal párosul a Lowland-régió whiskykülönlegességeinél. Olyannyira, hogy a zamatszerkezetükben rendszerint a gyógynövényes árnyalatok játsszák a főszerepet és kényeztetik az ízlelőbimbókat.

 

Úgyhogy leginkább az ilyesfajta ízélményt és aromaáradatot várhatjuk akkor, hogyha a Lowland-régió whiskyjeinek a típusaiból választunk magunknak egy-egy palackot. Egyúttal be kell ismernünk, hogy a kevésbé híres és természeti látványosságokban sem annyira bővelkedő vidék is egyértelműen képes a legjobb minőségű whiskyfajtákkal ellátni a magunkfajta ínyenceket és lelkes kóstolókat.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>