. Ma Béla napja van.
Kecskeméti Református Gimnázium - Elballagtak a végzősök
2016-04-30 05:44:00
Kecskeméti Református Gimnázium - Elballagtak a végzősök

Kecskeméti Református Gimnázium - Elballagtak a végzősök

Elballagtak a 12. osztályosok pénteken a Kecskeméti Református Gimnáziumban. Öt végzős osztály érettségire készülő 111 tanulója vett búcsút az iskolától. Az utolsó osztályfőnöki órát követően „virághegyekkel" látták el érettségi előtt álló gyermekeiket a szülők, rokonok, vendégek, majd végigjárta az osztályokat a ballagási menet.

 

 

 

Az iskolaépületből átvonultak a templomba, ahol megkezdődött az ünnepélyes istentisztelet. Vincze Árpád református lelkész apostoli köszöntését követően Laczay András református lelkész hirdetett igét, Szenes Mártonné Durucz Anna, az iskola igazgatónője pedig elbúcsúzott a diákoktól.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Kedves Végzős diákjaink! Az elmúlt órában végigvonultatok a virágoktól illatozó gimnázium termein, folyosóin, nem kevés lépcsőjén. Karotokon a legbecsesebb csokrok. Elballagtatok...

A ballagási meghívótokra választott mottótokból kiderül, ti is tudjátok, hogy többről volt és többről van szó, mint 4 vagy 6 kellemesen eltöltött iskolai évről.

„Emelkedj ki a tömegből legyél az egyetlen, felejthetetlen és megismételhetetlen" - idézik az a-sok. A Hősök tanácsához én még hozzáteszem, kérlek, onnan majd segítsetek másoknak is felemelkedni. Gyönyörű életcél. A megvalósítást sokan már gimnazistaként elkezdtétek. Az emelkedés olyan folyamat, amihez állandó energia befektetés szükséges, különben visszazuhan az ember. Kívánom, hogy legyen mindig elég szívetek, hitetek és erőtök az emelkedéshez.

A b-sek Arany János sokszor idézett, költői célmeghatározását hozták:

Útjaink százfelé válnak / De szívünk egy célért dobog, / Nekivágunk egy küzdelmes mának, / És épít karunk egy szebb holnapot."

Valóban, ti mindig sokszínűek voltatok. A küzdelmes ma hétfőn el is kezdődik. Bízom benne, hogy a szebb holnap építésének szándékát minden vizsgabizottság tetten éri alapos tudásotok felmutatásában.

A c-sek Konsztantinosz Kavafisz gyönyörű versét idézik:

„Ha majd elindulsz Ithaka felé, / válaszd hozzá a leghosszabb utat, / mely csupa kaland és felfedezés. / A Küklopszoktól és Laisztrügónoktól, / s a haragvó Poszeidontól ne félj."

Én úgy vélem, közültek legtöbben már úton vannak, mert már rátaláltak személyes Ithakájukra. Folytassátok szellemi kalandozásotokat. Tarisznyátokba a költemény befejező sorait helyezem, hogy itthonról biztonságosan haza érhessetek: „a szerzett tudásból s tapasztalatból máris megtudhattad, mit jelent Ithaka."

A d-sek közössége jól figyelt a világra, egymásra. Sokat adtatok mindnyájunknak versben, dalban, csapatszellemben, fejlődésben. Illik hozzátok a választott Radnóti-idézet:

„Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: / ez volt a múlt, emez a vad jelen,... / és mindig tudd, hogy mit kell tenni érte, / hogy más legyen."

Kívánom, hogy ígéretes jövőtök felé minden nap szép jelenen át haladhassatok.

Az e-sek a Holt költők társaságát vetítik újra. Itt, a református gimnáziumban nem tépettük ki veletek a tankönyvek lapjait Keating tanár úr forradalmi módszere szerint. De éppen úgy kívánom, mint filmbéli kollégám, hogy mindenki megtalálja életében a költészetet, az alkotást, a ritmust, saját tempójában. Mindig is, eddig is a saját tempótok szerint haladtatok, bárhogy sürgettünk titeket. Hát „peckesen, akár kergén, akárhogyan", érjetek célba sikerrel - mondta Szenes Mártonné Durucz Anna.

Végezetül az elbocsátó imádságot Kuti József református lelkész, a Kecskeméti Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke mondta.

Utoljára frissítve: 2016-04-30 05:47:19

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>