. Ma Mária napja van.
Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt
2015-02-07 09:56:06
Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt

Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt

A kormány a közigazgatási bíráskodás továbbfejlesztését tűzi ki célul, ami azt jelenti, hogy erősíteni akarja a bíróságok szerepét a közigazgatás kontrolljánál - mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter pénteken, a 47. Kecskeméti Jogásznapon tartott előadása előtt az MTI-nek.

 

 

 

 

 

Zsúfolásig megtelt pénteken délelőtt a Kecskeméti Törvényszék díszterme, ahol a 47. Bács- Kiskun Megyei Jogásznapot tartották. A megnyitón jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony is, aki köszöntötte a vendégeket. Örömét fejezte ki azért, hogy ilyen előremutató tanácskozás házigazdája lehet Kecskemét. A városvezetésből a jogásznapon a polgármester asszonyon kívül részt vettek még dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Homoki Tamás alpolgármesterek is, akik jogi szakemberekként követték a konferencia munkáját.

A rendkívül rangos jogásznapon előadást tartott Trócsányi László, aki a közigazgatási bíráskodás jövőjére vonatkozó kormányzati elképzeléseket ismertette. Darák Péter, a Kúria elnöke előadásában azt hangsúlyozta, hogy szükség van a közigazgatási bíráskodás modernizációjára, mert szavai szerint „a magyar jogállamnak tartozása van a közigazgatási bíráskodás területén".

A jogásznapon Carsten Meinert, a Bonni Adóügyi Bíróság egykori bírája, egyetemi oktató a németországi, míg Henk C. Naves holland bírósági elnök a hollandiai közigazgatási bíráskodás rendszeréről tartott előadást.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Az igazságügy-miniszter az előadásában kifejtette, hogy álláspontja szerint a szervezeti kérdések mindig másodlagosak, a lényeg az, hogy hatékony, gyors, kiszámítható közigazgatási bíráskodása legyen az országnak. A kormány tervei szerint a közigazgatási bíráskodásra vonatkozó javaslatot a parlament elé terjesztik, amely az év végéig elfogadhatja azt.

Trócsányi László megfogalmazása szerint a közigazgatási bíráskodás, az állampolgár vagy állampolgárok csoportjai, illetve az állam közötti kapcsolatot szabályozza.

Az igazságügyi miniszter elmondta: Magyarországon évente több mint 20 millió közigazgatási határozat születik, az állampolgárok többsége akarva-akaratlanul a közigazgatással találkozik.

„Találkozik azért, mert saját maga kezdeményez eljárást, vagy pedig azért, mert kap egy határozatot anélkül, hogy eljárást kezdeményezett volna" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta komoly fejlődés történt a közigazgatási bíráskodás tekintetében, tehát megvannak az alapjai, jelenleg a közigazgatási és munkaügyi bíróságokhoz tartozik.

„Sokfajta modell van, s mindegyik modellnek megvan az előnye, hátránya, megvan Magyarországnak a hagyománya, de most van egy létező rendszerünk" - fogalmazott a tárcavezető.

Trócsányi László hangsúlyozta: azt kell megvizsgálni, hogy a létező rendszeren belül hogyan lehet kialakítani „a közigazgatási bíráskodásnak a legkorszerűbb modelljét, ami lehetővé teszi azt, hogy az eljárások gyorsan fejeződjenek be".

A konkrét megvalósítással kapcsolatban elmondta: a kormány létrehozott egy közigazgatási perjogi munkacsoportot, egy kodifikációs bizottságot, amelynek elnöke az államreform bizottság elnöke, Patyi András professzor. A koncepciót elkészítő munka elkezdődött, a tervezetet március végéig a kormány elé terjeszti.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az előkészületek nem most kezdődtek, a jogtudomány is részt vesz ebben a vitában, a bírák véleményére is kíváncsiak. „Az év végére tisztábban fogunk látni" - mondta.

(MTI / Hírhatár)

Utoljára frissítve: 2015-02-07 09:56:40

További híreink
Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
„Ilyen az, amikor a hatalmi téboly és a profitéhség az életösztönt is felülírja” – kommentálta az ügyvéd-politikus a tűzifa biztosítását célzó új jogszabályt.
2022-08-07 13:25:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Totális zsákutcában van Orbán
Magyarország nemzetközi helyzete 1956 óta nem volt ennyire zavaros - George Lazar jegyzete.
2022-08-03 20:04:33, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hogyan lehet kriptovalutát és bitcoint bányászni?
A bitcoin, illetve alapvetően a kriptovaluták létezéséről már azok is tudnak, akik amúgy egyébként nem érdeklődnek különösebben az új technológiák után. Arról, hogy mikén...
2022-07-26 09:24:57, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hernádi Zsolt pénteken találkozott Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel. A MOL elnöke arról tájékoztatta a korm...
Bővebben >>