. Ma Ágnes napja van.
Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt
2015-02-07 09:56:06
Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt

Kecskeméti Jogásznap - az igazságügy-miniszter is iitt volt

A kormány a közigazgatási bíráskodás továbbfejlesztését tűzi ki célul, ami azt jelenti, hogy erősíteni akarja a bíróságok szerepét a közigazgatás kontrolljánál - mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter pénteken, a 47. Kecskeméti Jogásznapon tartott előadása előtt az MTI-nek.

 

 

 

 

 

Zsúfolásig megtelt pénteken délelőtt a Kecskeméti Törvényszék díszterme, ahol a 47. Bács- Kiskun Megyei Jogásznapot tartották. A megnyitón jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony is, aki köszöntötte a vendégeket. Örömét fejezte ki azért, hogy ilyen előremutató tanácskozás házigazdája lehet Kecskemét. A városvezetésből a jogásznapon a polgármester asszonyon kívül részt vettek még dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Homoki Tamás alpolgármesterek is, akik jogi szakemberekként követték a konferencia munkáját.

A rendkívül rangos jogásznapon előadást tartott Trócsányi László, aki a közigazgatási bíráskodás jövőjére vonatkozó kormányzati elképzeléseket ismertette. Darák Péter, a Kúria elnöke előadásában azt hangsúlyozta, hogy szükség van a közigazgatási bíráskodás modernizációjára, mert szavai szerint „a magyar jogállamnak tartozása van a közigazgatási bíráskodás területén".

A jogásznapon Carsten Meinert, a Bonni Adóügyi Bíróság egykori bírája, egyetemi oktató a németországi, míg Henk C. Naves holland bírósági elnök a hollandiai közigazgatási bíráskodás rendszeréről tartott előadást.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Az igazságügy-miniszter az előadásában kifejtette, hogy álláspontja szerint a szervezeti kérdések mindig másodlagosak, a lényeg az, hogy hatékony, gyors, kiszámítható közigazgatási bíráskodása legyen az országnak. A kormány tervei szerint a közigazgatási bíráskodásra vonatkozó javaslatot a parlament elé terjesztik, amely az év végéig elfogadhatja azt.

Trócsányi László megfogalmazása szerint a közigazgatási bíráskodás, az állampolgár vagy állampolgárok csoportjai, illetve az állam közötti kapcsolatot szabályozza.

Az igazságügyi miniszter elmondta: Magyarországon évente több mint 20 millió közigazgatási határozat születik, az állampolgárok többsége akarva-akaratlanul a közigazgatással találkozik.

„Találkozik azért, mert saját maga kezdeményez eljárást, vagy pedig azért, mert kap egy határozatot anélkül, hogy eljárást kezdeményezett volna" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta komoly fejlődés történt a közigazgatási bíráskodás tekintetében, tehát megvannak az alapjai, jelenleg a közigazgatási és munkaügyi bíróságokhoz tartozik.

„Sokfajta modell van, s mindegyik modellnek megvan az előnye, hátránya, megvan Magyarországnak a hagyománya, de most van egy létező rendszerünk" - fogalmazott a tárcavezető.

Trócsányi László hangsúlyozta: azt kell megvizsgálni, hogy a létező rendszeren belül hogyan lehet kialakítani „a közigazgatási bíráskodásnak a legkorszerűbb modelljét, ami lehetővé teszi azt, hogy az eljárások gyorsan fejeződjenek be".

A konkrét megvalósítással kapcsolatban elmondta: a kormány létrehozott egy közigazgatási perjogi munkacsoportot, egy kodifikációs bizottságot, amelynek elnöke az államreform bizottság elnöke, Patyi András professzor. A koncepciót elkészítő munka elkezdődött, a tervezetet március végéig a kormány elé terjeszti.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az előkészületek nem most kezdődtek, a jogtudomány is részt vesz ebben a vitában, a bírák véleményére is kíváncsiak. „Az év végére tisztábban fogunk látni" - mondta.

(MTI / Hírhatár)

Utoljára frissítve: 2015-02-07 09:56:40

További híreink
Gyors, kényelmes és szórakoztató közlekedés? Igen, az elektromos rollerrel!
Vannak olyan közlekedésre szolgáló eszközök, amelyek sosem mennek ki a divatból, sőt használatuk évről évre sokkal kényelmesebb lesz. Ilyen eszköz az elektromos roller is!
2022-01-19 20:02:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
Április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás
Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.
2022-01-11 19:28:42, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kulináris élvezetekkel a boldogságunk fokozásáért
A legtöbb ember szeret jókat enni. Persze ez mindenkinek mást jelent. Van, aki jól érzi magát egy egyszerűbb étel társaságában is, ha az a kedvence és igazán jól van elké...
2021-12-13 13:43:23, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Szanyi Tibor által alapított Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) üdvözölte, hogy az ország e...
Bővebben >>