. Ma Andrea napja van.
Kecskemét volt az „Exportra fel!” fórumsorozat újabb állomása
2015-03-12 09:45:07
Kecskemét volt az „Exportra fel!” fórumsorozat újabb állomása

Kecskemét volt az „Exportra fel!” fórumsorozat újabb állomása

A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult el az „Exportra fel!"  fórumsorozat, amely szerdán Kecskemétre érkezett.








Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához.

Magyarországon az export GDP-hez mért aránya nagyságrendileg 90-95%-ot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15-20%-ra tehető a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért, hogy az exportképes vállalkozások száma a jelenlegi két-három ezerről tízezer fölé növekedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!" fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv-szektor külpiacra lépését számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, az üzletfejlesztési ismeretek, a kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.

A konferenciát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte:

„Kecskemét büszke arra, hogy az itt működő cégek jelentős része komoly export-tevékenységet folytat. Különösen az élelmiszeripar és a gépipar területén vannak olyan szereplők, akiknek minőségi termékei évtizedekre visszamenőleg öregbítik a város presztizsét. Kecskemét és térsége a járműiparával új régióként a legnagyobb arányban vesz részt a hazai GDP növelésében. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy a kormányzati törekvésekkel összhangban a kkv szektort is felzárkóztassuk. A cél elérése érdekében a város gazdaságösztönző intézkedései során a kis- és középvállalkozások kiemelt figyelmet kapnak."

 

Szemereyné Pataki Klaudia a köszöntőjében utalt arra, hogy 2006-ban jelentős gazdaságfejlesztési program kezdődött Kecskeméten. Ennek keretében folyamatos volt a párbeszéd a városvezetés, az állami szervek, valamint a helyi vállalkozások között. A gazdasági fejlesztés lendületét 2010-ben ugyan kicsit megtörte, hogy finanszírozási problémák keletkeztek, és a válság miatt nem volt olcsó a hitel. Mára azonban egyebek között az Eximbanknak és a Nemzeti Banknak köszönhetően sikerült áthidalni a hitelezési problémákat. Így folytatódott a kecskeméti sikerszéria: a város, valamint a vállalkozások számára is.

Kecskemét polgármester asszonya felhívta a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy a stabil alapokon nyugvó vállalati környezet megmaradhasson Kecskeméten, továbbra is fel kell kutatni a piaci és a kapcsolati lehetőségeket. Ennek része, hogy létrehozták az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-t (AIPA), ami segíti a vállalkozás és gazdaságfejlesztést, valamint mentorálási program a kisebb vállalkozások számára.

Ezt követően Vitényi Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi tanácsadója ismertette az állami exportösztönzés eszközeit: Az utóbbi hónapokban átalakult a magyar külgazdaság- és külpolitika, amelyben fontos szerep jut az exportot és befektetéseket támogató intézményeknek, az EXIM-nek, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek. A kormányzat célja, hogy helyzetbe hozva a hazai kis- és középvállalkozásokat, az egyik legexportképesebb országgá váljunk a térségben.

Az EXIM képviseletében Szőcs Gábor igazgató mutatta be az exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM a magyar kkv-k számára a lehető legszélesebb, minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási palettát alakított ki. A szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében összesen kilenc nagyvárosban nyit képviseleti irodát. A kkv-k számára nyújtott finanszírozási lehetőségek kiterjesztésében az EXIM továbbra is számít a kereskedelmi bankok hatékony együttműködésére.

A finanszírozáson túl Apró Adrienn, a Magyar Nemzeti Kereskedőház főosztályvezetőjének előadásában az MNKH szolgáltatásait, eredményeit, valamint Kokas Tamás, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezető-helyettesének prezentációjából a HIPA által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.

Utoljára frissítve: 2015-03-12 09:46:57

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>