. Ma Auguszta napja van.
kaTARzis- plakátkiállítás nyílik a kamarában a Múzeumok Éjszakáján
2017-06-21 19:38:44
kaTARzis- plakátkiállítás nyílik a kamarában a Múzeumok Éjszakáján

kaTARzis- plakátkiállítás nyílik a kamarában a Múzeumok Éjszakáján

A kaTARzis kiállítás keretében tizenhat színes plakát, valamint húsz fekete-fehér életkép lesz látható. A plakátok különlegessége, hogy azokon a foltos hajhullással érintett nők szerepelnek, az 50-es évek plakátstílusában, a pin-up ihlette alapkoncepcióban, kopaszon. A fekete-fehér képek a fotózás folyamatába, valamint a foltos hajhullással érintett nők mindennapi életébe engednek betekintést.

Az országos vándorkiállítás legközelebb Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.) látható, 2017. június 24.-július 21. között. Megnyitó: a Múzeumok Éjszakáján, 2017. június 24. 19:00 órakor lesz. A megnyitó zenei programját a Café Quartet trió formációja (Café Trió) biztosítja.

 

Foltos hajhullás (alopecia areata) esetében a haj általában minden előzetes tünet nélkül hullik ki, jellemzően kisebb-nagyobb foltokban. A foltos területre a haj ugyan bármikor visszanőhet, de később újra ki is hullhat. Ez a hullámzás érzelmileg nagyon megterhelő az érintettek számára. Az esetek egy részében az összes haj kihullik (alopecia totalis), más részében pedig a haj- és szőrzetvesztés a teljes testre kiterjedhet (alopecia universalis), és ez az állapot évekig, évtizedekig is fennállhat. Ha a kivizsgálások során nem találják a hajhullás okát, akkor autoimmun eredetet feltételeznek a haj- és szőrzetvesztés hátterében.

 

A kopaszsághoz és különösen a nők kopaszságához a közvélemény gyakran a betegség, veszteség, gyengeség fogalmát társítja, ami a nőiességgel nehezen egyeztethető össze. Ehhez az állapothoz számos előítélet, félelem, szégyenérzet kapcsolódik, ezért az érintettek gyakran titkolják, legbelsőbb magánügyüknek tekintik kopaszságukat, és paróka mögé rejtik azt, ami további szorongást eredményezhet.

 

A kaTARzis kiállítás alkalmi modelljei - akik a Magyar Alopecia Areata Közösség nevű önsegítő csoport tagjai - azzal a céllal álltak modellt, hogy a képek hatására az emberek másképp tekintsenek a női kopaszságra. Azt szeretnék megmutatni, hogy nem a haj teszi a nőt, és hogy ezzel az állapottal együtt is lehet teljes életet élni. A modellek - akik többsége kendőt vagy parókát hord a hétköznapokban - a képeken keresztül legintimebb szférájukba engedik be a látogatókat, és remélik, hogy sikerül elgondolkodtatniuk az embereket egymás különbözőségeinek természetességéről és ennek elfogadásáról. Az emberek tájékoztatása mellett szeretnék bátorító üzenetüket a potenciális sorstársakhoz és a hasonló nehézségekkel együtt élőkhöz is eljuttatni.

 

A kiállítás Verbőci Patrícia fotográfus, Ugrai Judit sminkes-grafikus, valamint Tartóczki Éva stílustanácsadó segítségével jött létre. A tárlatot eddig országszerte tíz helyszínen láthatta a közönség.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Utoljára frissítve: 2017-06-21 19:40:09

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>