. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kántálók a református egyházközség intézményeiben
2014-12-19 07:21:58
Kántálók a református egyházközség intézményeiben

Kántálók a református egyházközség intézményeiben

Hagyományos kántálást tart minden évben, karácsony előtt a Kecskeméti Református Általános Iskola, mellyel végigjárják az egyházközség intézményeit. Hagyomány az is, hogy minden évben más-más osztály kántál: idén a 4.b kapta a feladatot.

 

 

 

 

 

 

 

Csütörtök délelőtt jutottak el a gimnázium tanári karához, ahol a tantestület nagy szeretettel fogadta a gyerekeket. „Jöttünk kántálni, az Istent dicsérni. Szabad-e?" - kérdezte a tanáriba elsőként belépő kisfiú, amire persze határozott „igen" volt a válasz.  

 

A program végén szaloncukorral kedveskedtek a gimnáziumi tanárok a lelkes kántálóknak.

 

Háttér: Elfelejtett népszokás, a kántálás


A kántálás a diákság középkori eredetű énekes adomány gyűjtése, ünnepi köszöntője volt. A szó maga a latin cantacio szóból származik.

A református gyülekezetekben fiatal lelkészek élesztették fel a kántálás szép szokását. Itt nem elsősorban az adománygyűjtése a cél, hanem a közös éneklés varázsa és a találkozás az otthonukban megköszöntött gyülekezeti tagokkal.

 

A régi szokásban a kántálás minden háznál egyformán zajlik, ajtó előtt, vagy ablak alatt éneklik. Kérdéssel fordulnak a háziakhoz: „Szabad-e Krisztust dicsérni" általában a vezető énekes kérdezi meg a háziakat.  Ha nem hívták be őket, akkor ajándékba kalácsot kaptak, ha beengedték, akkor a házban folyt a kínálás, és adományozás.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

Utoljára frissítve: 2014-12-19 07:23:04

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>