. Ma Márk napja van.
Jelentős fejlesztés kezdődik a Széktói stadionban
2015-04-22 07:26:25
Jelentős fejlesztés kezdődik a Széktói stadionban

Jelentős fejlesztés kezdődik a Széktói stadionban

Novemberben várhatóan elkezdődik Kecskeméten a Széktói Stadion fejlesztése. A beruházás eredményeként megvalósulnak a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzatának I. osztályú, B kategóriás labdarúgópályákkal szembeni előírásai. A jövő augusztusig tartó munkálatok a 2015/2016-os bajnoki szezon mérkőzéseit csak részben érintik - hangzott el kedden egy sajtótájékoztatón.

 

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya, dr. Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, és S. Juhász Attila, a Stadion Kft. ügyvezetője.

S. Juhász Attila a bevezetőjében kijelentette, hogy egy „nagy sportcsalád" életében rendkívül fontosak azok a beruházások, amelyek a jövőt meghatározzák. Ilyen ez a fejlesztés is, ami a kecskeméti labdarúgás egyik mérföldköve, és befolyással lesz a jelenlegi „focipalánták" pályafutására.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője emlékeztetett arra, hogy a szövetség 2010-ben felmérte a labdarúgás akkori állapotát, és arra a megállapításra jutott, hogy a legnagyobb lemaradás a nemzetközi futballhoz képest a pályák összes számában, továbbá a korszerű stadionok számában, illetve a játékosok számában mutatkozik. Ez utóbbiban viszont már komoly előrelépés történt: amíg 2010-ben 120 ezer regisztrált labdarúgó volt Magyarországon, addig jelenleg már 215 ezer.

A pályák összes száma az elmúlt 30-40 évben csökkent hazánkban: legtöbb helyen megszűntek, használhatatlanok lettek vagy bevásárló központ, lakópark, benzinkút épült a helyükön. Ezért az MLSZ az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordított a pályaépítésre. Közel ezer pálya épül vagy újulhat meg Magyarországon. Mint elhangzott: a Kormány 2013 decemberében határozott a Nemzeti Stadionfejlesztési Program intézkedéseiről, amelynek keretében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 800 millió forint fejlesztési támogatásban részesült. Sipos Jenő azt a véleményét hangsúlyozta, hogy a felújított stadion szolgáltatásait nem csak a „férfi szurkolók", hanem egész családok élvezik majd.

Szemereyné Pataki Klaudia, aki megyei jogú városban egyedüli női polgármester, a bevezetőjében elmondta: megszerette a focit, nőként pedig tiszteli a férfiaknak azt az elkötelezett rajongását, amit a labdarúgás iránt tanúsítanak. Továbbá emlékeztetett arra, hogy közel egy hete a „sportról szólnak" Kecskeméten a tájékoztatók.

Kezdődött a régi uszoda helyén megépülő multifunkcionális csarnokról szóló bemutatóval a Sheratonban, majd hétfőn folytatódott a Mercedes-gyárral történő szponzorációs szerződések aláírásával, ma pedig a stadion-felújításról beszélünk.

- Ezzel párhuzamosan zajlik a városban az a tervezési folyamat, ami a megyei jogú városok területfejlesztési operatív programjához kötődő fejlesztési forráselosztásról szólnak - mondta a polgármester asszony. - Ez a felújítási és fejlesztési javaslat az áprilisi közgyűlésen lesz majd a téma, és szervesen érinti a stadion beruházást is. Hiszen az egyik kiemelt „akció-területe" Kecskemétnek a nyugati városkapu. Ami indult a Vidékfejlesztési Államtitkárság épületének a felújításával, és folytatódik a fürdő közelében a különböző rekonstrukciókkal: beleértve a főiskolai és a Kosárakadémiai fejlesztést is. Valamint egyetlen egy területet itt „bezár" magába ez a fejlesztés, ez pedig a mellettünk lévő Rudolf-laktanya.

- Azért kell, hogy erről beszéljünk, és tájékoztassuk a sajtón keresztül a közvéleményt, hogy az a koncepció, amit felvázolt az MLSZ szóvivője, hogy a családokat is meg tudjuk szólítani és a feleségeket, gyerekeket ki tudjuk hozni egyes sportmérkőzésre. Gyakorlatilag mi ezt tervezzük a Rudolf laktanya területén. Egy olyan komplex családi sport, szabadidő, rekreációs teret szeretnénk itt létrehozni, amelynek a „szívében" van a stadion, valamint az élményfürdő, ami a családoknak egy egész napos kikapcsolódásra is lehetőséget biztosít.

- Ennek természetesen több eleme van. Hiszen itt nem csak az élsportra, hanem az utánpótlásra és a szabadidős közösségi sportlehetőségek fejlesztéséről is beszélünk. Ami mind-mind az egészséges életmódhoz kötődik, és azokhoz a lehetőségekhez, amit a sport, és a sporthoz kötődő szeretet magával hoz. Rendkívül örülök annak, hogy sikerült „összepakolnunk" ezt a projektet - mondta Szemereyné.

A polgármester asszony hangsúlyozta azt is, hogy a KTE-vel kapcsolatban további együttműködési terveik vannak. Közismert, hogy 15 futball akadémia lesz Magyarországon, melyek között Kecskemét neve is szerepel. Ennek az utánpótlásnak a felkészítését a projektben szereplő kecskeméti területen kívánják majd megvalósítani. Ugyanúgy, mint a kosárlabda akadémia esetében, hogy a TAO támogatást különböző vállalatoktól használják majd fel ehhez.

- Célunk az, hogy rövid időn belül egy akadémiai projektet tudjunk bemutatni, ami a TAO támogatásokat is ehhez a fejlesztési területhez kapcsolja - folytatta a polgármester asszony. - Valamint további szolgáltatásokat valósít meg. Így lesz igazán komplex ez a terület, és körvonalazódik az, hogy a stadionfejlesztés egy összetett szolgáltatási csomag része. Ez a csomag pedig a véleményem szerint akár első is lehet Magyarországon abban, hogy nemcsak a futballhoz, hanem legalább öt kiemelt sportághoz kötődő fejlesztést foglal magában.

A kecskeméti stadionfejlesztés lebonyolítói, építési műszaki ellenőri és hivatalos közbeszerzési tanácsadói feladatait a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. kizárólagos joggal látja el. A „Széktói Stadion fejlesztése" elnevezésű projekthez kapcsolódó építési munkák koncepciótervének, építési engedélyezési tervdokumentációjának és kiviteli tervdokumentációjának elkészítését közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a 7. Dimenzió Építésziroda Kft. A munkálatok - a jogerős építési engedély birtokában - várhatóan 2015. novemberében kezdődnek meg és 2016. augusztusáig tartanak.

A beruházás első elemeként decemberig megtörténik a „B" lelátó elbontása és megkezdődnek a főépület bővítési munkálatai. A beruházás jelentős hányada 2016. áprilisa és júliusa között zajlik. Ebben az időszakban történik meg a labdarúgópálya áthelyezése, a „B" és a „C" lelátó építése, az „A" lelátó fedése, a pályavilágítás és a közművek felújítása és bővítése, a kerítés átépítése, az utak és parkolók kialakítása, a parkolók felújítása, valamint a zöldterület rendezése.

A létesítmény fejlesztésével megvalósulnak a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzatának I. osztályú, B kategóriás labdarúgópályákkal szembeni előírásai. A labdarúgópálya áthelyezésével egyidejűleg a pályát talajfűtéssel és szivárgóhálózattal látják el, amelynek köszönhetően a gyepszőnyeg minősége és használhatósága a téli, illetve csapadékos időjárási körülmények között sem romlik számottevően. Az új lelátók építésével és lefedésével a nézőtér komfortosabbá válik. A lelátókkal egyidejűleg megvalósuló kiszolgálóhelyiségek, büfék, mosdók a mai kor igényei szerint szolgálják majd ki a látogatókat. A főépület bővítése és átalakítása révén több helyiség lesz kialakítva, javulnak a sportolók, a sportszakemberek, az egészségügyi stáb és a média képviselőinek elhelyezési körülményei, valamint a televíziós közvetítés feltételei. A világítás felújításával és bővítésével javul a televíziós közvetítések minősége is.

A 2014/2015. bajnoki szezon befejezését a beruházás nem érinti. A 2015/2016. bajnoki szezon őszi mérkőzései a szokásos rend szerint tervezhetőek, mivel a munkálatok megfelelő biztonsági intézkedések mellett nem befolyásolják a mérkőzések lebonyolítását. A bajnokság jövő februári és márciusi hazai mérkőzéseihez szintén igénybe vehető a létesítmény. A 2016. április - június közötti időszakban azonban szükséges a pálya teljes mellőzése. A 2016/2017. évi bajnokság a megújult létesítményben, a szokásos rend szerint veheti kezdetét.

A labdarúgó létesítmények fejlesztése során a labdarúgópálya és a lelátók áthelyezése következtében megszűnik a salakos atlétika pálya. A pálya pótlása, valamint egy korszerű, nemzetközi méreteknek megfelelő atlétikapálya megépítése érdekében a Kormány tavaly márciusban egyetértett egy új atlétikai centrum megvalósításával. Határozatában felhívta a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztost, hogy - Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve - vizsgálja meg a beruházás megvalósítására alkalmas helyszíneket Kecskemét közigazgatási területén belül és tegyen javaslatot a megvalósítás helyszínére, majd készítsen előterjesztést a beruházás időbeli megvalósítási koncepciójáról és a finanszírozására vonatkozó javaslatról.

Az eddig lefolytatott egyeztetések alapján az új létesítmény a Széktói Stadion IV. számú labdarúgópályájának helyén, a stadionfejlesztéssel párhuzamosan valósul meg.

Utoljára frissítve: 2015-04-22 07:27:02

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>