. Ma Auguszta napja van.
IV. Helyi Termék Ünnep - Érték és hagyomány egy helyen, helyben!
2016-05-08 03:51:54
IV. Helyi Termék Ünnep - Érték és hagyomány egy helyen, helyben!

IV. Helyi Termék Ünnep - Érték és hagyomány egy helyen, helyben!

Negyedik alkalommal rendezi meg Kecskemét Főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a IV. Helyi Termék Ünnepet, melynek kiemelt programja a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Bács-Kiskun Megyei Értékek Napja. A kétnapos rendezvényt szombat délelőtt Dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg. Beszédet mondott még a megnyitón Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke is.

 

Mint elhangzott, a rendezvény kiérdemelte a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös szakmai értékelése alapján a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlását. A 2013 óta megrendezett ünnep évről évre egyre nagyobb szabású, idén a Kecskemét és környéki településekről 57 termelő, kézműves és kiállító, 10 településről 25 kulturális csoport vesz részt, mely összefogásnak köszönhetően a látogatók megismerhetik a térségi és megyei kulturális kincseket, értékeket.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


- A kétnapos, térségi és megyei összefogáson alapuló hagyományőrző rendezvény bőségesen kínál minden korosztály számára érdekes és értékes programokat - sorolta megnyitó beszédében Dr. Homoki Tamás. - Néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, könnyűzenei koncertek, bábműsor, népmese, íjászat, lovaskocsikázás, népi kismesterségek bemutatója, ingyenes kézműves foglalkozások, állatsimogató garantálja minden korosztály részére a kellemes időtöltést.  Aranyhomok Portéka térségi kézműves ajándékkínálattal, Háztájit az asztalra! Tanyai termék vásárral várják a vásárlókat.

Mindkét napon Varga Mihály bugaci kecskedudás mesemondó a házigazda. A Városi Civil Kerekasztal Kulturális Szakkerekasztalának előadói is bemutatkoznak a rendezvény során. A szombati napot a Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos nevével fémjelzett Tárkány Művek zárja, akik az elmúlt évben számos díjat elnyertek. Koncertjük összehasonlíthatatlanul egyedi, szokatlanul bátor és magával ragadó világzenei élménynek ígérkezik.

Vasárnap este az erdélyi Minestrone Band zöldségekből készített hangszerekkel ad interaktív koncertet. A Falvak éjszakája faluturisztikai innováció iránt az érdeklődők a kiállított jurtában tájékozódhatnak. Térségi és megyei turisztikai szolgáltatók és a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. standján információt kaphatnak az érdeklődők a környező attrakciókról, hotelekről, programokról. A Kecskeméti Planetárium ismeretterjesztő foglalkozással, érdekességekkel várja a gyerekeket.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Nyugdíjas Pedagógus Természetjáró Egyesülettel közösen mindkét napon gulyáslevest fog főzni.

- A Helyi Termék Ünnep célja a helyi termékek népszerűsítése és a vásárlási szokások átformálása, ezen termékek vásárlása iránti igény felkeltése, mivel a helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra, értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz, vásárlásával saját környezetünket támogatjuk - emelte ki megnyitóbeszédében Dr. Homoki Tamás. - A helyi élelmiszer segít bennünket az évszakokkal harmóniában élni, kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz, a helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb, jobb ízű, fogyasztásuk kevésbé szennyezi a környezetet.

- Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület minden évben és összes rendezvényén azon munkálkodik, hogy ezeket a portékákat a lakosság megismerje és előnyben részesítse vásárlásai során. Ezen a rendezvényen is a hagyományos, időtálló értékeket helyezi előtérbe, melyről a hagyományőrző programok gondoskodnak -nyilatkozta a keol.hu-nak Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

A Kecskeméti kistérség 20 települését magába foglaló Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület célja a térségi kapcsolatok erősítése, helyi erőforrások felkutatása, pályázatok elkészítése, a regionális és kistérségi szempontból fontos fejlesztések támogatása, az ehhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása, hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek felkutatása, közös területfejlesztési, vidékfejlesztési programok kialakítása, megvalósítása.

Az egyesület a Háztájit az asztalra! programjával  biztosít piacra jutási lehetőséget a résztvevő termelők, kézművesek számára. A program része az online marketing, az egységes megjelenés és a térségi rendezvényeken megjelenés.

Az egyesület online Aranyhomok Portéka - a térség ajándéka! ajándékkatalógust működtet a helybéli, környező kézművesek és termelők gyönyörű alkotásaiból, mely a www.aranyhomok-porteka.hu honlapon érhető el. A portéka által kínált termékek Kecskeméten az Univer Nagypiac melletti ABC-ben is megvásárolhatóak.

Idén 3. éve működtetik a Kecskeméti Tanyai Termék Piacot, mely minden csütörtökön látogatható Kecskemét főterén, ahol a város történelme során is hatalmas piactér működött. Piacukon csak magas minőségű, saját, házi készítésű kézműves termékek és élelmiszerek jelenhetnek meg.

Utoljára frissítve: 2016-05-08 04:22:10

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>