. Ma Eszter napja van.
Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó
2013-01-23 12:35:09
Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó

Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó

Megkezdődött másodfokon a „Kimpián-per” tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. Ma (január 23-án) 9 órától tárgyalja a Kecskeméti Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa azoknak a kecskeméti pedagógusoknak a büntetőperét, akiket 18. életévét be nem töltött személy – konkrétan gyerekek - sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével vádol a Kecskeméti Városi Ügyészség.

Az előzmények jobbára ismertek: tavaly március 20-án ítélték börtönbüntetésre első fokon Kecskeméten a fogyatékos ellátásban lévő, kiszolgáltatott helyzetű gyermekek „fogdába” zárására felbujtó igazgatónőt. Kimpián Ildikónak azonban már akkor sem kellett volna másfél évre rács mögé vonulnia, mert három évre felfüggesztették a büntetését.

 

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény dolgozói ellen a büntetőper még 2011. augusztusban kezdődött. A vádat képviselő dr. Göblyös Péter ügyész a hosszadalmas eljárás során bebizonyította, hogy 2007-2010 között több gyereket is bezártak büntetésből az elkülönítőbe a nevelők. A dühöngő szobának nevezett, bekamerázott „fogda” tanteremből lett kialakítva. Rács volt az ablakai előtt, vasból készült az ajtó és linóleumos padló került a hatszor öt méter alapterületű szobába.

 

 

A büntetőeljárás 6.8 millió forintba került. Kimpián mellett pedig a vádlottak padján ülő 27 nevelő közül a március 20-án kihirdetett, nem jogerős – 100 oldalas - ítéletben további négyet 3-10 hónapi, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, tízet pedig 63-225 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Hat nevelőt megrovásban részesített a Kecskeméti Városi Bíróságon Endrényi Mónika bírónő, hetet pedig felmentett.

 

 

Ma (január 23-án) a korábbi 28 vádlott közül már „csak” 14 esetében kezdődött meg a másodfokú eljárás. Ők fellebbeztek, a többiek büntetése viszont időközben jogerős lett. A büntetőperben jelenleg is képviselt vád kiindulópontja, hogy az I. rendű vádlott, azaz Kimpián Ildikó a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma, Egységes Pedagógiai Szakszolgálata, Gyermekotthona és Szociális Intézménye igazgatói feladatát látta el. Az intézményhez egy lakásotthon is tartozott. A vádirat szerint az intézményben egy „dühöngő” szobát hoztak létre, ahol a gyermekeket elkülönítették – megszegve ezzel a hatósági előírásokat. Ezt a – 6x5 méter alapterületű - helyiséget bekamerázták és az ablakait berácsozták. A szobában mindössze egy kanapét helyeztek el.

 

 

Kimpián Ildikó és a társai – az intézmény dolgozói - a vádiratban foglaltak szerint 2007 novembere és 2010 januárja közötti időpontban az otthonban elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek korlátozták személyi szabadságukban, különös tekintettel a mozgásukban és tartózkodási helyük szabad megválasztásában.

 

 

A mai tárgyalási napon – melyen kizárólag csak a Kecskeméti Hírhatár képviselte a médiát – az ügyész, a védők és a vádlottak kaptak szót. Ítélethirdetés január 25-én, pénteken várható.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2013-01-23 12:52:30

További híreink
Meghalt Markó Iván
75 éves korában meghalt Markó Iván, írja a Blikk. Markó Iván 1967-ben végzett az Állami Balett Intézetben. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-től a magántáncosa lett. N...
2022-04-21 12:01:39, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Egy fejezet a Csaba kút történetéből
A Leányfalu felett nemrég közpénzből rendbe hozott Csaba kútnak különös története van.
2022-04-19 19:41:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kihagyhatatlannak ígérkezik az idén végre megtartandó Sziget-fesztivál
Újabb szupersztárok mondtak igent a 2022-es Sziget meghívására, köztük a világ egyik legismertebb énekese, Justin Bieber, a nemzetközi EDM szcéna élbolyába tartozó Calvin...
2022-03-16 18:16:01, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Fábry Sándor ritkán ad interjút, de pénteken eleget tett Rónai Egon meghívásának, így közel egy órán keresztül...
Bővebben >>