. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó
2013-01-23 12:35:09
Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó

Ismét bíróság előtt áll Kimpián Ildikó

Megkezdődött másodfokon a „Kimpián-per” tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. Ma (január 23-án) 9 órától tárgyalja a Kecskeméti Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa azoknak a kecskeméti pedagógusoknak a büntetőperét, akiket 18. életévét be nem töltött személy – konkrétan gyerekek - sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével vádol a Kecskeméti Városi Ügyészség.





Az előzmények jobbára ismertek: tavaly március 20-án ítélték börtönbüntetésre első fokon Kecskeméten a fogyatékos ellátásban lévő, kiszolgáltatott helyzetű gyermekek „fogdába” zárására felbujtó igazgatónőt. Kimpián Ildikónak azonban már akkor sem kellett volna másfél évre rács mögé vonulnia, mert három évre felfüggesztették a büntetését.

 

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény dolgozói ellen a büntetőper még 2011. augusztusban kezdődött. A vádat képviselő dr. Göblyös Péter ügyész a hosszadalmas eljárás során bebizonyította, hogy 2007-2010 között több gyereket is bezártak büntetésből az elkülönítőbe a nevelők. A dühöngő szobának nevezett, bekamerázott „fogda” tanteremből lett kialakítva. Rács volt az ablakai előtt, vasból készült az ajtó és linóleumos padló került a hatszor öt méter alapterületű szobába.

 

 

A büntetőeljárás 6.8 millió forintba került. Kimpián mellett pedig a vádlottak padján ülő 27 nevelő közül a március 20-án kihirdetett, nem jogerős – 100 oldalas - ítéletben további négyet 3-10 hónapi, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, tízet pedig 63-225 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Hat nevelőt megrovásban részesített a Kecskeméti Városi Bíróságon Endrényi Mónika bírónő, hetet pedig felmentett.

 

 

Ma (január 23-án) a korábbi 28 vádlott közül már „csak” 14 esetében kezdődött meg a másodfokú eljárás. Ők fellebbeztek, a többiek büntetése viszont időközben jogerős lett. A büntetőperben jelenleg is képviselt vád kiindulópontja, hogy az I. rendű vádlott, azaz Kimpián Ildikó a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma, Egységes Pedagógiai Szakszolgálata, Gyermekotthona és Szociális Intézménye igazgatói feladatát látta el. Az intézményhez egy lakásotthon is tartozott. A vádirat szerint az intézményben egy „dühöngő” szobát hoztak létre, ahol a gyermekeket elkülönítették – megszegve ezzel a hatósági előírásokat. Ezt a – 6x5 méter alapterületű - helyiséget bekamerázták és az ablakait berácsozták. A szobában mindössze egy kanapét helyeztek el.

 

 

Kimpián Ildikó és a társai – az intézmény dolgozói - a vádiratban foglaltak szerint 2007 novembere és 2010 januárja közötti időpontban az otthonban elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek korlátozták személyi szabadságukban, különös tekintettel a mozgásukban és tartózkodási helyük szabad megválasztásában.

 

 

A mai tárgyalási napon – melyen kizárólag csak a Kecskeméti Hírhatár képviselte a médiát – az ügyész, a védők és a vádlottak kaptak szót. Ítélethirdetés január 25-én, pénteken várható.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2013-01-23 12:52:30

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Úgy érzi, hogy érdekli a különféle örömök világa, elege van a megszokott együttlétekből, valami többre, vala...
Bővebben >>