. Ma Márk napja van.
Intelligens kamerarendszer vigyázza Kecskeméten a bevezető utakat decembertől
2015-06-30 08:08:59
Intelligens kamerarendszer vigyázza Kecskeméten a bevezető utakat decembertől

Intelligens kamerarendszer vigyázza Kecskeméten a bevezető utakat decembertől

Olyan egyedülálló rendszámfelismerő kamerarendszert szeretne a városba telepíteni a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány, amit már sikeresen működtetnek Csepelen. Ahol az eddigi tapasztalatok minden várakozást felülmúltak: egy év alatt a lakásbetörések és a gépkocsi lopások száma is az egyharmadára esett vissza a településen.

 

 

 

 

 

- Ez év második félévében szeretnénk megvalósítani a csepelihez hasonló rendszert Kecskeméten - mondta Dr. Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke. - Várakozásaink szerint ez egy kisebbfajta csoda lesz majd a Kecskemét közbiztonságáért felelősek életében.

Mert mit tud a csepeli térfigyelő rendszer? A magyar fejlesztésű számítógépes programban a településre minden befelé és kifelé tartó autót videokamerák figyelnek. A Pannon Pajzs nevet kapott intelligens rendszernél a legkevesebb az - hiszen ez az elvárható minimum -, hogy rendszám alapján szűri ki a lopott vagy körözött gépkocsikat, vagy azt, ha lejárt a jármű műszakija. A csoda csak ezután következik...

Az információkat ugyanis tárolják, így szín vagy rendszámtöredék alapján is bármikor visszakereshetők az adatok. Ennek később akkor van óriási szerepe, amikor kiderül, hogy valahol mondjuk lakásbetörés történt. Ha ugyanis találnak egy olyan szemtanút, aki emlékszik egy akkoriban ott, vagy a közelben parkoló jármű színére, rendszámtöredékére, vagy bármire, ami jellegzetes volt az autón, akkor ezt megkeresi az adott időpontban a számítógép a memóriában. Majd addig szűri a kapott adatokat, amíg akár a bűnözők által használt járműig, és annak rendszámáig is eljuthat.

 

- Ennek a rendszernek semmiféle köze nincs az eddig meglévő, működő, és a már Kecskeméten is alkalmazott kamera rendszerekhez - magyarázta Dr. Szabó József. Fizikálisan, strukturálisan, és a logikáját tekintve is teljesen új. Év végig szeretnénk kiépíteni a Kecskemétre bevezető valamennyi szilárd útburkolatú útnál a figyelő kamerákat. Az ellenőrzési ponton áthaladó, a városba beérkező, illetve onnan távozó gépjárművet észleli majd a rendszer. Analizálja, és memorizálja.  

Dr. Szabó József hangsúlyozta, hogy amikor Kecskemét közgyűlése megszavazta a rendszer kiépítésének összegét - 38 millió forintot - a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány számára, akkor egyöntetű volt a támogatottsága. „Minden képviselő átérezte a jelentőségét. Ami a számunkra legalább akkora öröm, minthogy megvalósulhat a rendszer" - mondta Dr. Szabó József.

Már a műszaki előkészítés szakaszában van a kecskeméti kiépítési program, így van remény arra, hogy legkésőbb decemberig már nem csak Csepelen, hanem Kecskeméten is működni fog a „tolvajriasztó" rendszer.

Utoljára frissítve: 2015-06-30 08:09:28

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>