. Ma Márk napja van.
Imre Sándor díjban részesült Hörcsök Imre
2014-08-31 11:38:44
Imre Sándor díjban részesült Hörcsök Imre

Imre Sándor díjban részesült Hörcsök Imre

Imre Sándor díjat kapott Hörcsök Imre, a Kecskeméti Református Általános Iskola alapító igazgatója a református iskolaügyért végzett áldozatos munkájáért. Az elismerést szombat délelőtt, a Kárpát-medencei és Országos Református Tanévnyitó alkalmával vehette át a kecskeméti református templomban.

 

 

 

 

 

A Magyarországi Református Egyház zsinatának tavaszi budapesti ülésén Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke javaslatára döntöttek arról, hogy a kecskeméti Hörcsök Imre kapja meg idén a református iskolaügyért végzett áldozatos munkáért járó legmagasabb református elismerést, az Imre Sándor-díjat. Az elismerést a zsinat oktatásügyi szakbizottságának javaslata alapján azok kaphatják - évente csak egy személy -, akik áldozatos munkát végeztek a református iskolaügyért. A XX. századi neves pedagógusról elnevezett Imre Sándor díj odaítélésének feltételei között szerepel többek között a többéves iskolavezetési vagy az oktatásügy más területén folytatott kiemelkedő szakmai tevékenység.

 

 

Az indoklás szerint Hörcsök Imre 1950. január 4-én Izsákon született, ősi református családba. Nagyszülei és szülei gyermekkorától kezdve hitben nevelték. Nagyapja és édesapja az izsáki gyülekezet megbecsült presbitere volt. Még középiskolás diák volt, amikor Dr. Bogdán Gyula, az izsáki gyülekezet lelkipásztora orgonista kántori szolgálatra kérte fel, melyet nagy szeretettel és hűséggel végzett hat éven át.

 

 

1968-ban érettségizett Kecskeméten a Kodály Zoltán Ének-Zenei Gimnáziumban. 1972-ben ének-zene szakos diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán. Még ebben az évben házasságot kötött, és Kecskemétre költözött feleségével, ahol a Kecskeméti Állami Zeneiskola kinevezett tanára lett.

1977-ben megtisztelő felkérést kapott a Bács - Kiskun megyei zeneiskolák szolfézs szakfelügyelői állásának betöltésére, melyet 1983-ig látott el felettesei és kollégái megelégedésére

Szakfelügyelői munkájával párhuzamosan dolgozott a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnáziumban, majd 1983-ban felkérték az intézmény igazgatóhelyettesi munkakörének betöltésére, ahol először a zeneiskolai, majd a Zeneművészeti Szakközépiskolai tagozat hangszertanításának szakmai irányítását végezte.

1990-ben a Kecskeméti Református Egyházközség Igazgatótanácsa felkérte, hogy a Kecskeméti Református Kollégium újraindítási munkáiban vegyen részt.

 

 

1994-ben lehetőség nyílt a Kecskeméti Református Kollégium Általános Iskolájának újraindítására, melyhez szervező igazgatónak kérte fel, és nevezte ki a Kecskeméti Református Egyházközség.

Minden eddigi munkahelyének megbecsült tagja volt. Felettesei elismerően nyilatkoztak szakmai munkájáról és emberi tulajdonságairól. Derűs, kiegyensúlyozott egyéniség, aki mindig magas követelményeket támaszt saját munkájával szemben. Külső, belső igényesség jellemzi környezetében, munkájában, és ugyanezt várja el munkatársaitól. Az egyházi nevelés, az iskola alapértékeinek megtartása mellett nyitott az újra.

Az alsó tagozaton működő játékos idegen nyelv oktatása városszerte vonzóvá tette az iskolát. Ennek segítségével kapcsolódott be az intézmény a Károli Gáspár Református Egyetem angol nyelvi programjába, melynek keretében holland diákok segítették a beszédközpontú nyelvoktatást. Ezen a sikeren felbuzdulva Hörcsök Imre lelkesen fogott hozzá a két tanítási nyelvű angol-német oktatás bevezetéséhez, amely jelenleg is hatékonyan működik az iskolában. Az egyházi nevelés fontossága mellett a két tanítási nyelvű oktatás még keresettebbé tette a Kecskeméti Református Általános Iskolát a szülők körében.

Az uszoda kínálta lehetőséget kihasználva Hörcsök Imre úszó osztályt szervezett, amelyben kiváló lehetőséget látott a gyerekek mozgásigényének kielégítésére, a sportág megkedveltetésére.

Az egyházi ének beépítése a református általános iskola tantervébe szintén az ő javaslata alapján történt meg.

 

 

Jó partneri kapcsolatot tartott fenn Kecskemét város önkormányzati és egyházi iskoláival, a református kollégium intézményeivel. 2007 szeptemberében munkaköre kibővült a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda szervezésével, szakmai munkájának felügyeletével. Jelentős szerepet vállalt 2013-ban az óvoda bővülésekor a munkatársak kiválasztásában, az új nevelőtestület, munkatársi közösség kialakításában. Óvodaigazgatói feladatát 2013. augusztus 1-jéig látta el.

Türelmességéért, megértéséért a gyermekek, a szülők, a kollégák tisztelik és megbecsülik. Hitbeli magatartása példamutató. Egyéniségéből következően nyugodt, a nevelő-, oktatómunkát jól segítő légkört alakított ki az általa vezetett intézményekben.

A tantestület, az igazgatótanács és a presbitérium egyhangú támogatásával 19 évig odaadóan, lelkiismeretesen, felelősségteljesen, a kor kihívásainak eleget téve, hittel végezte munkáját. Elismerésként a Kecskeméti Református Egyházközség által alapított Kollégiumi Díjban részesült 2012-ben az ünnepi tanévzáró istentiszteleten.

Lelkisége, tapintata, egyházszeretete hozzásegíti ahhoz, hogy az Egyházkerületben lévő református oktatási intézmények gondját megértse, mindenkor bölcs tanácsaival segítse.

 

 

Hörcsök Imre jelenleg a Kecskeméti Református Egyházközség főgondnoka, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye gondnoka, a Dunamelléki Református Egyházkerület Oktatási Bizottságának elnöke, a Zsinat Oktatási Bizottságának elnöke.

A kitüntetésre Dr. Szabó Ildikó, a kecskeméti Református Iskola igazgatója, valamint Nademlejnskyné Toók Lilla, Félixné Oravecz Márta és Csősz Győzőné igazgatóhelyettesek terjesztették fel Hörcsök Imrét. A legmagasabb kitüntetéssel, az Imre Sándor-díjjal kívánták ugyanis az igazgató református iskolaalapító, lelkiismeretes munkáját elismertetni. A Magyarországi Református Egyház zsinatának budapesti ülése maradéktalanul egyetértve a felterjesztőkkel, 2014-ben Hörcsök Imrének ítélte a kitüntetést.

Utoljára frissítve: 2014-08-31 21:12:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>