. Ma Ervin napja van.
Ifjú kecskeméti hegedűs sikere a IV. Országos Zathureczky versenyen
2014-04-16 17:47:44
Ifjú kecskeméti hegedűs sikere a IV. Országos Zathureczky versenyen

Ifjú kecskeméti hegedűs sikere a IV. Országos Zathureczky versenyen

Szép kecskeméti siker született a IV. Országos Zathureczky versenyen, ahol az 1996-os születésű Kökény Eszter megnyerte korcsoportjának versenyét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Országos Zathureczky verseny a pályára készülő hegedűs növendékek számára a legkomolyabb hazai megmérettetés, melyen ráadásul nem csak magyar növendékek indultak.

Kökény Eszter a III. korcsoport nyertese lett Liu Miranda társaságában – második díjat nem adott ki a zsűri; valamint kortárs magyar szerző darabjának megszólaltatásáért ötödmagával különdíjat is kapott. Külön megtiszteltetés volt a kecskeméti lány számára, hogy a gálahangversenyen két darabot is eljátszhatott.

 

Kökény Eszter hat éves korában kezdett hegedülni. 2005 óta több alkalommal első díjat nyert a galántai Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen, rá két évre: 2007-ben a szombathelyi Koncz János Országos Hegedűverseny II. helyezettje lett. 2011-ben szintén II. helyen végzett a zágrábi „Fiatal Virtuózok – etűdök és skálák” Nemzetközi Hegedűversenyen, majd 2013-ban ugyanezen a versenyen III. helyezést ért el. Szólistaként fellépett a Szekszárdi Kamarazenekarral és a dán Remus ifjúsági zenekarral Magyarországon és Németországban, a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola kamarazenekarával Franciaországban.

 

A 2010-11-es tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Előkészítő Tagozatának hallgatója, Földesi Lajos tanítványa. Eszter szerepel a MOL Új Európa Alapítványa által 2012-ben kiadott „Ifjú tehetségeink” CD-n, az Alapítvány támogatásainak köszönhetően mesterhegedűn mestervonóval szólaltatja meg a műveket. Mint elmondta: a Zathureczky Emlékversenyen elért kiemelkedő sikere jelentős motivációt jelent számára a muzsikus pálya folytatásához.

Komlós József JR


HÁTTÉR:

A Hubay-növendék Zathureczky Ede (1903–1959) a 20. század legjelentősebb hegedűművészei és legnagyobb hatású hegedűtanárai közé tartozik. Bartók egykori kamarapartnere a Zeneakadémia igazgatója volt 1943 és 1957 között, számos világhírű növendékkel ajándékozta meg a világot, s 1957-től emigránsként az amerikai Bloomington egyetemen tanított – Bartókhoz hasonlóan az újvilágban érte a váratlan halál. 1984-ben Zathureczky Ede özvegye egy Ruggieri-hangszer és egy Sartory-vonó felajánlásával alapította meg a Zeneakadémia belső versenyét, amelyen kizárólag olyan hegedűs növendékek indulhatnak, akik diplomahangversenyükre minden tanártól egységesen jeles érdemjegyet kaptak. A négyévente megrendezett verseny fődíja, hogy a győztes a következő versenyig Zathureczky Ruggieri-hegedűjét használhatja. A mester nevét viselő másik zenei megmérettetés Perényi Eszter professor emerita kezdeményezésére 1998-ban indult el, a zeneiskolások, zenei szakközépiskolások és Zeneakadémisták négy korcsoportban ötévente mérik össze tudásukat az Országos Zathureczky Versenyen. 2014-ben a két verseny győztesei közös gálaesten veszik át díjaikat és jutalmukat.


Utoljára frissítve: 2014-04-16 17:48:08

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>