. Ma Márk napja van.
Hogyan nézzek az emberek szemébe? - megszólalt a dunaegyházi apa
2012-10-30 06:00:18
Hogyan nézzek az emberek szemébe? - megszólalt a dunaegyházi apa

Hogyan nézzek az emberek szemébe? - megszólalt a dunaegyházi apa

A három barátját halálra gázoló és a saját öccsének súlyos sérülést okozó dunaegyházi M. Ákos édesapja a rendőröket és a mentőket követve érkezett vasárnapra virradó éjjel a tragédia helyszínére. „Mentem utánuk, mert szinte megéreztem, hogy az Ákossal valami történt…” - zokogott az apa, aki a Kecskeméti Hírhatárral üzent az áldozatok szüleinek: szeretne részvétet nyilvánítani, de nincs még ereje hozzá.

 

 

 

 

 

Tegnap (október 29-én) délben kisírt, karikás szemű férfi nyitott ajtót a Kecskeméti Hírhatárnak a dunaegyházi M. házban. A tragédiát okozó Ákos édesapja. Patakokban folyt a könny a szeméből, a felesége pedig az asztalra borulva zokogott.

 

- Hogy nézzek most az emberek szemébe? Mit mondhatok a fiam halott barátai szüleinek? – sírt férfikönnyeket József. – Mindenemet odaadnám, ha meg nem történtté lehetne tenni ezt a tragédiát. Meg akarjuk, meg fogjuk keresni a szülőket, de ehhez most nincs erőnk. Nem bírnánk ki egy ilyen találkozást.  

 

József és a felesége szombat délután 4 órakor beszéltek utoljára Ákossal. Úgy tudják, hogy kisrobogóval ment el szórakozni a fiúk, de szerintük nem igaz, hogy egy rendőr barátja hozta volna haza később. A faluban elterjedt szóbeszéd szerint a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon dolgozó T. L. volt az, aki cigarettáért tért be a Faházba és látta, hogy alaposan „el van ázva” Ákos. Ezért hazavitte, csakhogy a férfi visszament a terepjáróval a kocsmához.

 

- Az biztos, hogy az Ákos hazajött valamikor, felriadtam a zajra álmomból, de nem tudom, hogy ez mikor volt. Majd elment a terepjáróval – ismerte el könnyeit törölgetve Ákos édesanyja.

 

A férfi teherautósofőr édesapja, M. József eközben – ez vasárnapra virradó éjjel, háromnegyed egy körül lehetett -, már hazafelé tartott a szerelvénnyel Dunavecsénél.

 

- Ahol kezdődik az új út jöttek mögöttem a rendőrségi autók, kék lámpával. Azt hittem, hogy ki akarnak szedni, igazoltatnának, mert nem lehet közlekedni vasárnap teherautóval. Még tartottam is tőle, hogy majd magyarázkodnom kell. De elsuhantak mellettem, majd egy mentő is utolért a 8-as út felől. Az is tartott Dunaegyháza irányába. Én is mentem utánuk, mert szinte megéreztem, hogy az Ákossal valami történt.

 

M. József megtalálta a sötétben villogó kék lámpákat a Hajnóczy utcában, és a közelben megállt. Kiszállt a teherautóból, de a rendőrök már nem engedték közelebb.

 

- Azt mondták, hogy ne menjek oda, mert nagyon nagy baj van. Halálos baleset történt, és az én fiam csinálta. Akkor felhívtam a feleségemet, hogy keljél fel és öltözzél, mert valami nagyon nagy tragédia van itt. Végül a sógorom derítette ki, hogy mi történt…

 

 

Ákos testvérét Áront jelenleg is a kecskeméti megyei kórházban ápolják. A szülők úgy tudják, hogy a bokacsontjából letört egy darab, begipszelték, és ha nem áll helyre, majd műteni kell. Ma talán már hazamehet Dunaegyházára.

 

Áron az ütközést követően elvesztette egy pillanatra az eszméletét. Nem is tudta elmondani a szüleinek pontosan, hogy mi történt. Arra emlékszik, hogy amikor magához tért, a bátyja próbálta újraéleszteni „Zolikát”, azaz B. Zoltánt. De már hiába…

 

A faluban vasárnap 17 órára csendes megemlékezést, gyertyagyújtást szerveztek a Facebookon. Az egyik áldozat J. Gergely nevelőapja szerint úgy 80-100 dunaegyházi lehetett ott. Mindenki zokogott… Azt viszont néhányan szóvá tették, hogy hiányolták az M. házaspárt. Annál is inkább, mert a közvélemény jelentős része szerint ők is áldozatok, és nem hibáztatják Ákos szüleit.

 

- Esküszöm, hogy nem tudtam a megemlékezésről – mondta erre M. József, amikor tolmácsoltuk ezeket a megjegyzéseket. – Fel fogjuk keresni az elhunytak szüleit, de még nincs hozzá erőnk. Hogyan nézzek a szemükbe? – ismételgette zokogva József.      

 

 

Az áldozatok hozzátartozói már intézik a temetést: B. Zoltánt a hírek szerint szombaton 10.30-kor kísérik utolsó útjára a dunaegyházi temetőben. Talán Gergely temetése is aznap lesz, ámbár a nevelőapa szeretné, ha mégsem. Gergely édesanyjának, a dunaegyházi általános iskola német-magyar szakos tanárnőjének, igazgatóhelyettesnek ugyanis éppen aznap, november 3-án van a születésnapja, amikor a fiát temetné.  Amikor erről beszélt a nevelőapa, az ő szemét is könnyek öntötték el, és megremegett a válla… 

 

M. Ákost jelenleg a ceglédi fogdán őrzik. Azért ott, mert „telt ház van” a kecskeméti fogdán, így a közeli Pest megyei település fogdája tudta csak fogadni. Ma bilincsbe verve szállítják majd a rendőrök a kecskeméti nyomozási bíró elé. Ott döntenek arról, hogy előzetes letartóztatásba kerül, vagy szabadlábra helyezik. Ez utóbbinak egyébként semmi esélye, így várhatóan – minimálisan - 30 napra előzetes letartóztatásba kerül és a kecskeméti börtönbe szállítják. Az előzetes időtartama többször is meghosszabbítható, így nem elképzelhetetlen az sem, hogy már ki sem engedik Ákost a börtönből.

 

Messze még a bírósági tárgyalás, de a várható ítélet a négyes halálos balesetet okozó, ittas kiskunfélegyházi sofőr ügyében, néhány hete meghozotthoz lesz majd hasonló. Mint megírtuk, a kiskunfélegyházi férfi első fokon, nem jogerősen 8 év börtönbüntetést kapott…

Noszlopy N. Miklós


KORÁBBI CIKKÜNK:

Egész Dunaegyháza gyászol

Dunaegyházi tragédia: a helyszínen járt a Kecskeméti Hírhatár

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>