. Ma Gedeon napja van.
Hét és fél évet kapott a kuruzsló
2016-10-28 04:37:12
Hét és fél évet kapott a kuruzsló

Hét és fél évet kapott a kuruzsló

Hét és fél évig tartó szabadságvesztésre ítélte azt a férfit a Kecskeméti Járásbíróság, aki a nemzetközi kriminalisztikában is példátlan módon, telefonon követett el egy halálos eredménnyel járó bűncselekményt. Rábeszélt egy rákbeteg asszonyt, hogy tagadja meg az orvos gyógykezeléseket és helyette az általa adott „gyógyszereket" - valójában hatástalan pirulákat - szedje. Az asszony végül meghalt a kecskeméti kórházban.

 

 

A viszonylagosan korlátozott jogi lehetőségek ellenére példásnak lehet mondani a Dr. Zsebők Krisztina által október 27-én, csütörtökön kihirdetett ítéletet. Nem élet ellenes bűncselekmény, hanem „csupán" csalás és kuruzslás miatt emeltek ugyanis a férfi ellen eredetileg vádat. Csak később terjesztette ki az ügyészség „testi sértés" miatt is a vádat, majd csütörtökön mindhárom bűncselekményben bűnösnek találta a bírónő L. Zs-t.

 

Az ítélet tehát 7 év 6 hónap szabadságvesztés, valamint az elhunyt nő, Franciska néni családjának is meg kell fizesse a kicsalt 32 milliót, kamatostól. Másik két sértettnek 24, illetve 18 milliót kell fizessen.

 

A kecskeméti - korábban városföldi - asszonynál 2009. májusban diagnosztizálták a mellrákot, amit hagyományos kezelésekkel, valamint kemoterápiával próbáltak gyógyítani az orvosok. Az idős nő jó ideig együttműködött a gyógyítókkal, majd váratlanul beszüntette a kezelések felvételét. A család nem értette, hogy miért, majd csak utóbb derült ki, hogy a lánya egykori barátja, L. Zsolt, akivel az asszony kapcsolatban maradt, beszélte rá erre.

 

- Azt állította a sértettnek, hogy rendszeresen jár külföldre, Angliába és az USA-ba. Külföldi útjai során pedig neves orvosokkal is kapcsolatba került - ismertette a tárgyalóteremben évekkel ezelőtt, 2013. februárban, a per kezdetén a vádiratot az ügyész. - Azt mondta a kecskeméti betegnek, hogy ismer egy amerikai orvost, aki olyan őssejt terápiát dolgozott ki - csecsemők köldökzsinórjából nyert vérből kivont anyaggal -, ami jelenleg a rákgyógyítás legkorszerűbb módszere, viszont még csak kísérleti szakaszban van a kutatás. Elmondta azt is, hogy tudna szerezni ezekből a hihetetlenül drága, ráadásul még vámmal is terhelt kapszulákból, amelyeket fogyasztva biztosan meggyógyulna az asszony.

 

A nő ettől fogva a férfi tanácsára a szakorvosok által előírt kezeléseket már nem vette fel. Helyette csak a Zsolttól kapott „őssejt" pirulákat vette be. A beteg nő őszintén hitt abban, hogy segítenek a méregdrága gyógyszerek. Több részletben milliókat fizetett: 2009. júniustól 2011. május 24-ig 32 millió forintot utalt a kapszulákért a férfi számlájára. A csaló azt is elhitette a beteggel, hogy miután az anyag a szervezetébe kerül, kapcsolatba lép egy műholddal. Amelyről adatokat nyernek az amerikai orvosok az állapotáról. Így figyelemmel követve L. Zsolton keresztül üzentek neki: már gyógyulófélben van.

 

A nő családja mindebből közben annyit érzékelt, hogy a mama nem veszi fel a magyar kezeléseket, viszont már eladott egy értékes ingatlant villámgyorsan, és persze a reális ár alatt. Az árából fizette ki apránként a kapszulákat L. Zsoltnak. Magánnyomozót fogadtak, a kecskeméti Kiss Bélát, aki kiderítette az ügy hátterét (a kiváló nyomozati munkát az ítélethirdetéskor is külön kiemelte a bírónő) és tájékoztatta Franciska néni családját. Így szerzett tudomást a rendőrség is a bűncselekményről. A kicsalt pénzből fényűző életmódban élő, munkahellyel nem rendelkező L. Zsoltot a Budapesten bérelt lakása közelében őrizetbe vették.

 

A nyomozás során a kapszulákról kiderült, hogy egyáltalán nem tartalmaznak őssejteket, sőt gyógyszerhatóanyagot sem. Közönséges placebok. Olyan kémiailag semleges anyag, amelynek nincs gyógyszerészeti hatása, de formájában valódi gyógyszerhez hasonlít.

 

A valódi kezelések elhagyása miatt azután Franciska néni állapota rosszabbodott, válságos állapotba került, és 2011. július 11-én elhunyt. Az ügyben a mama halála után nyilatkozó szakértők szerint, ha Franciska néni nem hagyja el a magyar orvosokat, akkor a túlélési esélye akár 88 százalékos is lehetett volna.

 

- Nem értem, hogy miért csak csaló. Miatta halt meg az anyukám... - sírta el magát Franciska néni lánya a büntetőper kezdetén a tárgyalóterem előtt. A család mindenképpen azt szerette volna elérni, hogy élet ellenes bűncselekmény miatt évekre börtönbe zárják L. Zsoltot.

 

Aivel szemben a vádiratban egyébként nem csak a kecskeméti rákbeteg durva manipulálása szerepel. Hanem másik két csalás is: az egyikben 24, a másikban pedig 18 millió forinthoz jutott a dörzsölt szélhámos. A károsultak kiskunfélegyházi, illetve tápiószecsői vállalkozók. Őket különböző, nagy volumenű üzletekre hivatkozva, illetve banki hitellel kecsegtetve csapta be.

 

A kezdetben előzetes letartóztatásban lévő, majd házi őrizetbe helyezett L. Zsolt egyébként gyakorlatilag felélte a három embertől kicsalt 74 millió forintot. „Segített" neki ebben az is, hogy nagyban tőzsdézett, így vélhetően ott is bukott el milliókat. Az őrizetbe vételekor, illetve a letartóztatásakor csupán egy 3-4 milliót érő Volkswagen Touareg gépkocsit találtak a nevén. Ezt lefoglalták, azonban - más vagyon híján - csekély az esély, hogy valaha is visszakapják majd a pénzüket a károsultak, illetve az elhunyt beteg örökösei.

 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője pedig 3 nap gondolkodási időt kértek.

 

Utoljára frissítve: 2016-10-28 04:52:51

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>