. Ma György napja van.
Hende Csaba: szorosan együttműködik a magyar és az amerikai légierő
2015-04-24 18:00:46
Hende Csaba: szorosan együttműködik a magyar és az amerikai légierő

Hende Csaba: szorosan együttműködik a magyar és az amerikai légierő

Hende Csaba honvédelmi miniszter szorosnak nevezte a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok légiereje közötti együttműködést, amelyet Colleen Bell amerikai nagykövet szerint is folytatni kell.

 

 

 

 

* MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

 

A miniszter és a diplomata pénteki, a kecskeméti légibázison tartott közös sajtótájékoztatóján Hende Csaba azt mondta: mindazokban a szakmai kérdésekben, amelyekről szó esett a megbeszélésen, kimutatható a szoros és szétválaszthatatlan együttműködés a magyar és az amerikai légierő között. Hozzátette, hogy igaz ez arra az együttműködésre is, amely a közvetlen légitámogatást illeti.

A miniszter hangsúlyozta: mindez a Gripen-programra is kiterjed, "hiszen a fegyverzet és különböző kiképzési tevékenységek nem képzelhetők el az Egyesült Államok segítsége nélkül".

 

"Igaz ez az együttműködés az előttünk álló és folyamatban lévő, a határainkon kívüli együttműködési feladatokra" - mondta a miniszter, és utalt a magyar légierő szlovéniai és balti államok feletti védelmi feladataira. Hende Csaba beszélt arról, hogy a NATO-felajánlás részeként Magyarország, Olaszországgal közösen, 2014. október 4-étől folyamatosan részt vesz a szlovén légtér védelmében.

Beszámolt arról is, hogy a balti államok hadseregei nem rendelkeznek harcászati repülőerőkkel, ezért a légtérvédelmi, légtérrendészeti feladatokat a szövetséges államok látják el a NATO-ba való belépésük óta. A magyar honvédség 2015 őszétől Gripen harci repülőkkel fogja ellátni négy hónapon keresztül a balti légtérrendészeti feladatokat, majd rotációban váltja a magyar gépeket a többi európai NATO-tagállam légiereje.

Colleen Bell rendkívüli fontosnak nevezte, hogy "megtekinthette repülés közben a magyar légierő képességeit az imitált elfogás során".

Kitért arra, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok légiereje és egyéb egységei is szorosan együttműködnek, ezt folytatni kell a jövőben is.

 

A nagykövet Hende Csaba és Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa parancsnokának meghívására tett látogatást a légibázison.

Colleen Bell az Amerikai Egyesült Államok felségjelzésével ellátott kis szállítógépen érkezett a kecskeméti légibázisra. A légtérben a szállítógépet két Gripen vadászgép kísérte, amelyek egy imitált elfogást hajtottak végre és a földre kísérték a nagykövetet szállító gépet.

 A leszállás után Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta a gépből kilépő nagykövetet, majd bemutatta vendégének a légibázist.

(MTI)

Utoljára frissítve: 2015-04-24 18:01:06

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>