. Ma Emma napja van.
Hazatértek a kecskeméti Gripenek a Baltikumból
2016-01-08 16:21:16
Hazatértek a kecskeméti Gripenek a Baltikumból

Hazatértek a kecskeméti Gripenek a Baltikumból

Hazatért Litvániából a magyar légierő több mint nyolcvan katonája és négy JAS-39 Gripen repülőgépe, a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti missziója sikerrel zárult - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. (Fotó: Gyeginszky Andor hadnagy)

 

 

 

 

 

Közleményük szerint a magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak.

"A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is" - idézték a közleményben Simicskó István honvédelmi miniszter szavait.

Felidézték: a magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához.

A Baltic Air Policing (BAP), azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A misszió során a magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben. Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezen felül 101 gyakorlóriasztást is kaptak - írták.

"A légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni" - fogalmazott a HM, hozzátéve: Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy 2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét.

(MTI)

Utoljára frissítve: 2016-01-08 16:22:06

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>