. Ma Emma napja van.
Hárommilliárd forintos fejlesztés az Univernél
2014-07-03 15:04:29
Hárommilliárd forintos fejlesztés az Univernél

Hárommilliárd forintos fejlesztés az Univernél

A Norvég Alap támogatásával 3 milliárd forintból megduplázza paradicsom-feldolgozó kapacitását és megújítja ehhez kapcsolódó technológiáját a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt - számolt be erről a cég műszaki vezérigazgató-helyettese és nyersanyag-beszerzési igazgatója egy sajtótájékoztatón.

 

 

 

 

 

Szőke Erika, a társaság termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese csütörtökön Kecskeméten, sajtótájékoztatón közölte: az október végéig megvalósuló projekt révén az Univer erősíti piaci pozícióit, emellett a beruházás segíti a munkaerő megtartását, új partnerek bevonását a termelésbe és reményeik szerint katalizátora lesz az országszerte leépült paradicsomfeldolgozó-kapacitások újraépítésének.

 

A teljes költségvetésből közel 1,2 milliárd forintot költenek környezettudatos fejlesztésekre, amelyekhez a Norvég Alap 453,4 millió forint támogatást nyújtott. A beruházási összeg többi részét technológiai korszerűsítésre, a jelenleg évente 50 ezer tonnás paradicsomfeldolgozó-kapacitás megduplázására, valamint a magas használati értékű paradicsomsűrítmény előállításához szükséges feltételek megteremtésére fordítják.

 

 

Ágoston Béla nyersanyag-beszerzési igazgató elmondta: azért döntöttek a bővítés mellett, mert a magyar termelők ma már az etalonnak számító 80 tonnás olasz átlagot is meghaladó, 100-120 tonnás hektáronkénti hozamokra képesek.

 

Hozzátette: a vállalat 581 dolgozót foglalkoztat és termeltetőként további 250-300 családnak biztosít megélhetést. Míg 2013-ban 20 600 tonna paradicsomot dolgoztak fel, addig az idén 44 350 tonnát terveznek és 2015-ben szeretnék elérni a 100 000 tonnát.

 

A sűrítmény egyharmadát belföldön, kétharmadát elsősorban német, lengyel és horvát exportpiacokon értékesítik.

 

Az Univer pályázatának címe: Kutatásfejlesztés, élelmiszeripari hulladék kibocsátás csökkentése, technológia korszerűsítése, kapacitásduplázás, energiahatékonyság növelése.

Pályázatot érintő beruházás összege: 1.163.131.621 forint

Az igényelt támogatás összege: 453.440.000 forint

Saját erő: 709.691.621 forint

Igényelt támogatási intenzitás: 38,98 százalék.

 

A pályázat előzményei

A Kecskeméti Konzervgyár több mint egy évszázados múltra visszatekintő vállalkozás, mely a Duna-Tisza köze kiváló gyümölcs- és zöldségtermesztési adottságaira építve alakította ki ismert és elismert termékválasztékát. Az Univer Product Zrt.  2003-ban szerzett többségi tulajdonrészt a Kecskeméti Konzervgyár Zrt-ben, mely telephelyen jelenleg bébiételek és egyéb hőkezelt szószok, öntetek, prémium lekvárok és gyümölcslevek, valamint sűrített paradicsomok készülnek.

 

A sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy az Univer a paradicsom üzemének kapacitását 2014-ben kétszeresére növeli, a termőföldtől a késztermékekig a teljes technológiai vonal megújításával. A kapacitás bővítését a cég a meglevő technológia korszerűsítésével, illetve az energiahatékonyság növelésével valósítja meg.

 

Környezettudatos ipari paradicsomtermelés és feldolgozás



A magyar paradicsom vertikum sajnálatos leépülési folyamatának visszafordítása érdekében az Univer projekt megvalósítása a katalizátora lehet az országban leállított technológiák újra indításának és bővítésének. Emiatt nem túlzás azt feltételezni, hogy nemzetgazdasági érdek is az Univer projektet mintaként tekinteni más, paradicsom feldolgozó üzemek számára. Olyan üzemeknek, amelyek hasonlóan környezetet kímélő, ugyanakkor gazdaságos technológiát szeretnének létesíteni.

 

Az Univer eddig is igyekezett környezettudatos gazdálkodást végezni. Ügyelt a CO2 kibocsátásra, az energiatakarékosságra, a papírmentes működésre, vagy akár a gyártásból származó hulladék mérséklésére. Ez a projekt ezt az elkötelezettségét még tovább növeli. Ugyanakkor az energiahordozó költség megtakarításával jelentősen hozzájárul a piaci helyzetének fenntartásához és erősítéséhez. A saját munkahelyek megtartásán túl járulékos hatás, hogy a paradicsomtermelő vállalkozásoknak is biztos piacot, ezáltal megélhetést teremt.

A Norvég Alap Zöld ipari innováció program


Az Univer 2013 novemberében adta be „Kutatásfejlesztés, élelmiszeripari hulladék kibocsátás csökkentése, technológia korszerűsítése, kapacitásduplázás, energiahatékonyság növelése.” című pályázatát a Norvég Alap Zöld ipari innováció programra. Mely pályázati tevékenység a cég 3 milliárd forintot meghaladó paradicsom projektjének fontos alkotója.

 

A projekt kapcsán a vállalat meglévő paradicsom feldolgozó technológiáját innovatív módon kívánja korszerűsíteni és a teljesítményét megduplázni. Hosszú távon a paradicsom feldolgozási időszak elnyújtásával a gépsor akár 100.000 tonna nyers paradicsom feldolgozására is alkalmas lehet.

 

Az innovatív fejlesztés eredményeként fontos változások mennek végbe a technológián. A tervek szerint csökkenni fog a fajlagos vízfelhasználás, ezáltal lényeges csökken a szennyvízkibocsátás is. A mosóiszap az eddigi hulladéklerakóban történő elhelyezéssel szemben a termőföldön kerül újrahasznosításra.

 

Ezt kiegészíti továbbá egy olyan technológia, mely által a passzírozási hulladék is és annak nedvességtartalma csökken. A passzírozási hulladék tüzelésével az üzem CO2 kibocsátása jelentősen csökkenni fog. Végül, de nem utolsó sorban a projekt részeként a csomagolóanyag felhasználás is mérséklődik majd.

 

Ezáltal tehát a teljes technológiai vonalon – mosástól a csomagolásig – jelentős hulladék kibocsátás csökkenés valósul meg. Így a pályázat célkitűzéseinek maradéktalanul megfelel az Univer, mindamellett, hogy az energiahatékonyságát is növelni tudja.

 

A jövő paradicsoma


A végcél tehát egy kizárólag magyar termelői körre építő, megduplázott kapacitású, árában és minőségében export és belföldi piacképes, korszerű, környezetkímélő, minimális hulladékot kibocsátó és hatékony energiafelhasználású paradicsomüzem kialakítása Kecskeméten.

 

- Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, amikor néhány héttel ezelőtt megérkezett az értesítés a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt-től, miszerint pályázatunkat a Szent István Egyetem, mint a Norvég Alap Zöld ipari innováció programjának Program Operátora, támogatásra érdemesnek ítélte – mondta el a sajtótájékoztatón Szőke Erika, a cég termelési és műszaki vezérigazgató helyettese. - A pályázati döntést követően társaságunk saját kockázatára megkezdte a technológiai berendezések beszerzését a pályázatban vállalt célkitűzések teljesítése érdekében. Jelenleg a cégünk Szolnoki úti telephelyén intenzíven folynak az építészeti munkálatok és a szükséges közművek kiépítése. Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy még hatékonyabb keretek között tudjuk megteremteni hamarosan elkészülő új üzemünkben a környezettudatos gyártás feltételeit.

 

Univer Product Zrt:


A kizárólag magyar tulajdonú Univer Product Zrt. székhelye Kecskeméten található, ezen kívül 5 telephellyel rendelkezik. Éves nettó árbevétele 2013-ban 16,67 milliárd forint volt.

 

Az Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. Az Univer termékei a következő négy termékcsoportba sorolhatók: nedves ételízesítők (majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek és asztali szószok), magyaros ételízesítők (Piros Arany, Erős Pista, Gulyáskrém, hagymakrémek), bébiételek, és gasztronómiai termékek. Az Univer a majonéz, mustár, ketchup és magyaros ételízesítők kategóriában piacvezető.

 

Az Univer Product Zrt. az Univer csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a régió egyik legrégibb bevásárlóközpontja a kecskeméti Alföld Áruház.  Az Univer közvetlen célja a magyar termékek, és ezáltal a magyar munkaerő elismertségének és tekintélyének növelése. Így tevékenységükkel mindent megtesznek a magyar gazdaság fellendítése, és új munkahelyek teremtésének érdekében.

Utoljára frissítve: 2014-07-03 15:05:47

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>