. Ma Gedeon napja van.
Gazdasági évnyitót tartott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
2015-02-12 10:18:37
Gazdasági évnyitót tartott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági évnyitót tartott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Bács-Kiskun megye legjelentősebb vállalatainak vezetői, az üzleti élet meghatározó szereplői, valamint a vállalkozások életében meghatározó hatóságok és intézmények képviselői is részt vettek szerdán délután a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén, a Four Points by Sheraton hotelben.







Az immár hagyományos év eleji találkozón ott volt többek között dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója, Márkus András pénzügyőr dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága főigazgatója, Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Főosztály főosztályvezetője, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, dr. Salacz László, Kecskemét országgyűlési képviselője, Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, Kollár Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója, Hegmanné Nemes Sára, a Kecskeméti Főiskola kancellárja, dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Sulyok Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, Barta Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Borbély Lajos, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke és Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


A gazdasági évnyitó résztvevői a találkozón együtt gondolkodnak azokról a folyamatokról, amelyek meghatározzák az előttünk álló évet. Ezért vannak minden évben jelen a gazdasági élet meghatározó szaktekintélyei, akik iránymutatást adnak a Bács-Kiskun megyei vállalkozásoknak. Egyebek között erről is beszélt a gazdasági évnyitó résztvevőit köszöntő Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere. Valamint bejelentette, hogy elkészült a TOP 100 című, a dél-alföldi régió gazdaságát bemutató kiadvány, melyből kiderül, hogy a régió három megyéje közül az elmúlt évben még inkább Bács-Kiskun megye lett a legmeghatározóbb.

Az adatok szerint, a megyére korábban jellemző gazdasági struktúra megmaradt, a feldolgozóipar, azon belül a gépjárműgyártás tovább növekedett. A Dél-Alföldi Régió Top 100 vállalkozásának 40 százaléka Bács-Kiskun megyei székhelyű. A vezető helyet a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. foglalja el, és a húzóágazat is egyértelműen a feldolgozóipar.

Gaál József kiemelte azt is, hogy - mint a napokban megírtuk - a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karral együttműködő partnereknél az eddigi adatok szerint 69 helyre 564-en szeretnének bekerülni, vagyis több mint nyolcszoros a túljelentkezés. Míg a Kertészeti Főiskolai Kar esetében 16 helyre eddig 38 jelentkező van, ami rendkívüli sikere és elismerése a Kecskemétről induló, itt kidolgozott, magyarországi duális képzésnek.

- A jelentős túljelentkezés azt jelzi, hogy a felvételizők felmérték a képzés szakmai és anyagi előnyeit, amiről a Kecskeméti Főiskola duális hallgatóinak már kézzel fogható tapasztalataik vannak - mondta Gaál József. - A duális formában tanulók a főiskolán a nem duális hallgatókhoz hasonlóan teljesítik az adott alapszak követelményeit, a cégnél eltöltött időszakok alatt pedig plusz tudásra és tapasztalatra tesznek szert a legjobb gyakorlati szakemberektől, és bepillantást nyernek egy vállalat működésébe

A gazdasági évnyitó résztvevőit ugyancsak köszöntő Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elismeréssel szólt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által végzett tevékenységről. Hangsúlyozta, hogy az államigazgatás csak akkor lehet erős, ha erős a gazdaság, amit tevékenyen segít a kamara. A kormány feltett szándéka, hogy a gazdaság a jövőben is kiemelt szerepet kapjon, amit a támogatásokkal is érzékeltetni kívánnak a következő években.

- Mostanra elértük a válság előtti állapotot, és az a kérdés, hogy a magyar gazdaság meredeken emelkedő trendjét fenn tudjuk-e tartani - mondta a gazdasági évnyitó első előadójaként, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A holnap biztosnak ígérkezik, a belső fogyasztás és az export nő - hangsúlyozta a megyei kereskedelmi és iparkamara évadnyitó rendezvényén tartott előadásában. Hozzátette, nagy az esély arra, hogy a GDP jelenlegi bővülése fenn tud maradni. Emlékeztetett arra, hogy a német és a magyar gazdaság 2008-ban „együtt zuhant", de az előbbi már évekkel korábban kilábalt a recesszióból.

Parragh László hangsúlyozta: 2013-ban sikerült a recesszióból kitörni, 2014-ben a gazdaság dinamizálódott, beindult a növekedés, csökkent a munkanélküliség. Fontosnak nevezte, hogy a vártnál jobban bővültek a beruházások, a kormány végrehajtott, illetve elkezdett több szerkezeti átalakítást. Eredményes volt a növekedési hitelprogram, amely 1300 milliárd forintot helyezett ki a gazdaságba - tette hozzá.

Elmondta, januárban az áremelkedés mínusz 1,4 százalék volt, azonban álláspontja szerint a csökkenés ez nem lesz hosszú távú, "mert a magyar lakosságnak van egy elmaradt fogyasztása".

Az elnök elmondta azt is, hogy a segélyezés és a szociális rendszer átalakítása a „munka világába" mozdítja el a munkavállalókat. A lakossági energiaárak 2010-hez viszonyított 30 százalékos csökkentését "különlegesen jó" hatásnak értékelte, s úgy vélte, "nem lenne baj, ha a magyar gazdaság teljesítményét külföldön is elfogadnák".

Beszélt a gazdaságra ható kockázatokról is, példaként az orosz-ukrán válságot említette, amely miatt jelentősen visszaesett az Oroszországba irányuló magyar export. Az uniós támogatások indulásának késése is kockázatot rejt magában, de álláspontja szerint ez behozható.

Parragh László az Egyesült Államok és az Európai Unió között megkötés előtt álló szabadkereskedelmi megállapodást negatívan ítélte meg, ugyanakkor hozzátette: „támogatnunk kell, de tudnunk kell azt, hogy jelentős kockázatokat jelent a magyar gazdaságra". Leszögezte: ha lebontanak bármilyen korlátot, akkor az erősebb hatása érvényesül. Az autóipart kivéve Amerika előnyét jelentősnek nevezte a szinte minden területen. Hátrányosnak nevezte azt is, hogy amíg az euró "permanens válságban van", a dollár a világ valutája.

A gazdasági évnyitón a továbbiakban dr. Papp István, valamint Márkus András a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elemzését ismertették a Dél-alföldi régió gazdaságáról. Majd Kocsis-Nagy Zsolt a Dél-Alföld általános gazdasági helyzetét és a mögötte meghúzódó EMBER-t vázolta a statisztikai felmérések tükrében.

(Hírhatár / MTI)


Utoljára frissítve: 2015-02-12 10:27:00

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>