. Ma Andrea napja van.
Fogyatékkal élő és ép gyermekek közös sportélménye Kecskeméten
2014-11-19 20:20:25
Fogyatékkal élő és ép gyermekek közös sportélménye Kecskeméten

Fogyatékkal élő és ép gyermekek közös sportélménye Kecskeméten

A „Rehabilitáció, Érték, Változás” (RÉV) kiemelt projekt keretében került megrendezésre az „Érjünk együtt célba!” Integrációs Sportrendezvény.










Az esemény célja, hogy a közös sport öröme elősegítse az előítéletek, valamint a szociális gátak lebontását. A programot megelőzően Kecskemét négy iskolájában különleges osztályfőnöki órákat tartottak, melyek fő témája az esélyegyenlőség elvének értelmezése, a sztereotípiák feloldása, valamint a fogyatékos emberekkel való kapcsolatteremtés folyamata volt.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola adott helyet kedden a különleges sporteseménynek, amelyen egészséges és fogyatékkal élő középiskolás fiatalok a sztereotípiákat félretéve együtt sportolhattak. Az egész napos program lehetőséget nyújtott arra, hogy a fiatalok egymással együttműködve, a mozgás felszabadító és örömteli élményén keresztül, játékosan fedezzék fel a fogyatékkal élő emberek világát és kipróbáljanak különböző kevésbé ismert sportágakat. Ilyen sportág volt a kerekes székes kosárlabda, az ülőröplabda és a vak ping-pong, de a fiatalok belekóstolhattak a boccia és a judo izgalmaiba is. A nap sportbemutatókat és sorversenyeket is tartogatott.

 

Leviczky Cirill, Kecskemét stratégiai és pénzügyi bizottságának elnöke örömmel üdvözölte a kezdeményezést. Fontosnak mondta, hogy Kecskeméten egy nyitott és demokratikus társadalom működjön, melyhez lényeges, hogy az emberek ne legyenek előítéletesek. Hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények hozzájárulnak ehhez. A sport sok mindenre megtanítja a fiatalokat: egymástól tapasztalatokat szerezhetnek és az ismerethiányból fakadó problémák nem fognak előfordulni, mikor felnőttként találkoznak már nem fognak idegenként tekinteni egymásra. Hozzátete, hogy a város esélyegyenlőségi programja is ezt a célt szolgálja.

 

A sajtótájékoztatón Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke ismertette a Rehabilitáció, Érték Változás (RÉV) program célkitűzéseit. Amelyben a magyar Kormány és az Európai Unió közel 5 milliárd forintot biztosított a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatóságának javítására, nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedésük elősegítésére. A program országos lefedettségű és a három állami cégnél (FŐKEFE, KÉZMŰ, ERFO) megvalósuló képzés az ország valamennyi régiójában összesen 97 helyszínen volt elérhető, miközben több mint 6000 dolgozót érintett. A képzések 80 százalékban vidéken valósultak meg: ezen belül 16 telephely a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben található, időtartamuk összesen több mint 98 ezer óra.

 

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke így fogalmazott: "Nincs fontosabb dolgunk a világban, mint hogy tegyünk azon embertársainkért, akiknek segítségre, támogatásra van szükségük. A fogyatékkal, vagy ahogyan ezt szebben és pontosabban mondják: a kihívásokkal élőkért azért is érdemes tenni, mert rengeteget kapunk vissza tőlük. Életszeretet, életerőt, a soha fel nem adás nagyszerű érzését. A mai nap programja azt bizonyítja, hogy az ép diákoknak semmilyen problémát nem jelent együtt sportolni olyanokkal, akik más teljesítményre képesek. És ez így van rendjén, mert az ország olyan lesz, ahogyan azokhoz fordul, akiknek a biztonságos jövőjükhöz segítségre van szükségük. Egyszerű ez: ha nem figyelünk erőn felül azokra, akik a szolidaritásunkra szorulnak, akkor mi, magyarok, épek és fogyatékosak közösen, fogjuk elveszteni a jövőnket."


A több mint kétszáz fős esemény házigazdái Dani Gyöngyi, vívó paralimpikon és Faragó Miklós, a Gong Rádió műsorvezetője voltak. A rendezvény további vendégei között szerepelt Orsós Zsolt, látássérült csörgőlabda paralimpikon, dr. Kátai Németh Vilmos, látássérült aikido mester, thai-boksz edző, Boronkay Péter, kétszeres paratriatlon-világbajnok és Vereczkei Zsolt, kétszeres paralimpiai aranyérmes úszó is.

 

A sportnapra a város hét iskolájából, Szegedről és Budapestről is érkeztek ép és fogyatékkal élő fiatalok. Összesen 116 egészséges és 92 fogyatékkal élő gyermek sportolt együtt. A házigazda II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett képviseltette magát a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola Gáspár András és Speciális Szakiskolája, a Humán Középiskola Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola és a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakiskola.

 

A rendezvényhez kapcsolódott egy rajzpályázat is, „Fogyatékos diákok kisiskolás szemmel” címmel, melyet a FODISZ, a Kecskeméti Katona József Könyvtár Széchenyiváros Fiókkönyvtára és a Bács-Kiskun Megyei Olimpiai Barátok Köre együttesen hirdetett meg. Erre 1-4. osztályos kecskeméti általános iskolai tanulók nevezhettek a rajzaikkal. A pályázók a Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola, a Lánchíd utcai Általános Iskola, a Juhar úti és a Nyíri úti EGYMI tanulói voltak. A beérkezett mintegy 30 alkotást minden érdeklődő megtekinthette a sportnap helyszínén. 

Utoljára frissítve: 2014-11-19 20:21:36

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>