. Ma Béla napja van.
Fantasztikus lehetőség Kecskeméten: geotermális beruházás kapujában áll a város
2014-03-19 05:05:47
Fantasztikus lehetőség Kecskeméten: geotermális beruházás kapujában áll a város

Fantasztikus lehetőség Kecskeméten: geotermális beruházás kapujában áll a város

A városi távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó geotermális beruházás előkészítésére nyert Európai Bizottsági támogatást az Intelligent Energy Europe-Mobilising Local Energy Investment program keretében Kecskemét. A program segítségével a város nem kisebb célt tűzött maga elé, mint azt, hogy a kecskeméti távhőrendszert helyi, geotermális hőforrással egészítik ki. Konkrétan: egy későbbi beruházást követően a Kecskemét alól kitermelt termálvíz, a jelenlegi földgáz alapú energiahordozó zömét kiváltva látná el a jövőben energiával a meglévő, sőt bővíthető távfűtőrendszert. Ezzel olcsóbbá válhat a hő előállítása, amely vonzóbbá teheti a távfűtést úgy, hogy a bővítésekkel egyidejűleg tisztább lehet Kecskemét levegője. Nem véletlen, hogy a városvezetés kezdettől intenzíven támogatja a kutatást és a jövőbeli fejlesztést.

 

Manapság sokat lehet hallani a globális felmelegedésről, a környezetre és emberre gyakorolt káros hatásáról, valamint e veszély leállításának szükségességéről. A globális felmelegedés közvetlen okai között szerepel a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációjának üvegházhatása. Emiatt nemzetközi és hazai szinten egyaránt elindult egy folyamat, amelynek célja a szén-dioxid kibocsátás és a szmog csökkentése. Előtérbe kerültek az alternatív, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségei. Az EU energetikai stratégiájában is nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem, és ezzel összefüggésben Magyarország is vállalta a káros anyagok kibocsátásának csökkentését. A cél elérése érdekében erőteljesebben kell felhasználni a környezetkímélő energiaforrásokat, például a geotermikus energiát és biomasszát.

 

Kovács Péter: Magyarország termálvíz nagyhatalom

 

Közismert, hogy Magyarországon az áramtermelés, a (táv)fűtés és a melegvízellátás ma még nagymértékben földgáz felhasználásával történik, amely politikai és gazdasági szempontból sem előnyös. Energia szempontjából ugyanis kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a gázt kitermelő és szállító országokkal szemben. Emiatt is szükséges más, helyben keletkező és tartósan biztosítható energiaforrások feltárása és kiaknázása.

 

Közismert továbbá az is, hogy Magyarország termálvízkincs szempontjából nagyhatalom: kiválóan hasznosítható termálforrások vannak többek között az Alföldön és a Kisalföldön is. Nem vitás tehát, hogy üzleti és környezetvédelmi szempontból egyaránt érdemes folytatni a geotermális kutatásokat és beruházásokat Magyarországon.

 

- A geotermális energia a Föld belső hőjének köszönhető termálvíz kitermelésén alapszik, amelyet Magyarországon már több városban használnak fűtési célra – mondta el a részleteket a Kecskeméti Hírhatárnak Kovács Péter építészmérnök, a kecskeméti felmérésben főszerepet kapott EU-FIRE Kft ügyvezető igazgatója. - Jelenleg 12 településen működik geotermális energia alapú távfűtés. További nagyszámú városban, ahol távhőszolgáltatás üzemel, még nyitva áll a lehetőség a geotermális energia fűtési célú alkalmazására.

 

Elkezdődött az előkészítő projekt

 

Kecskemét Önkormányzata elkészítette a helyi geotermális potenciál előzetes feltérképezését, így a helyi energiastratégia elkészítésekor rendelkezésre álltak az előzetes geológiai és egyéb műszaki, tervezési paraméterek. Felmérték továbbá a távhőpiac igényeit is. Kecskemét két stratégiai dokumentuma is fontos hangsúlyt helyez az energiahatékonyság növelésére, az üvegházhatású gázok csökkentésére, és a megújuló energetikai beruházásokra. A város Környezetvédelmi Programját kiegészítő Cselekvési Terv, valamint a Gazdasági Program is megvalósítandó célul tűzte ki a jelenlegi földgáz alapú távfűtés megújuló energiát hasznosító rendszerré történő átalakítását.

 

 

Kecskeméten ezt a célt segíti a 30 hónapon keresztül tartó Intelligent Energy Europe program keretében elindult előkészítő projekt. Ennek során részletes tanulmány keretében felmérik a város és környékének geotermális adottságait, a kitermelt melegvíz visszasajtolásának módjait, valamint a rendszer kiépítésének lehetséges változatait. Közben elkészülnek a későbbi beruházáshoz kapcsolódó tervek és engedélyezési dokumentációk is. Végül kidolgozzák azt az üzleti tervet, amely a beruházás finanszírozásának előkészítéséhez nyújt majd útmutatást. A nyertes pályázat teljes költségvetése 379.295 euró (mintegy 113 millió forint), amelynek 75 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

 

Dr. Zombor Gábor: Legyen kiszámítható a távhő ára

 

Kecskemét polgármestere, Dr. Zombor Gábor és Nagypál Sándor alpolgármester az első pillanattól kezdve fantáziát láttak a geotermális projektben és minden lehetséges fórumon támogatták azt:

 

- Az önkormányzat célkitűzése, hogy a település energiaellátása a lehető legnagyobb mértékben független legyen az importból származó földgáztól és annak árváltozásaitól. További cél, hogy ténylegesen csökkenthető legyen a hőtermelés költsége, és kiszámíthatóbb legyen a távhő ára az igénybe vevő fogyasztók számára – indokolta a geotermális energia felhasználásának szükségességét Dr. Zombor Gábor polgármester. - A geotermális beruházás segíthet ezeknek a céloknak az elérésében azáltal, hogy az éves energiaigény jelentős részét megbízható, helyben rendelkezésre álló energiaforrásból biztosítja. A geotermális rendszer kiépítése után lehetővé válhat további háztartások, közintézmények és ipari üzemek hálózatra kapcsolása.


Ugyanezt erősíti meg Nagypál Sándor alpolgármester is, aki nem tagadja, hogy négy éve őszintén hisz az elképzelés sikerében. Hozzáteszi, hogy már több éve a rezsicsökkentő kormányintézkedések előtt azon gondolkodtak Dr. Zombor Gábor polgármester úrral, hogyan lehetne olcsóbbá tenni Kecskeméten a távfűtést. Ezért fogadták örömmel az EU-FIRE által kínált megoldást.

 

Nagypál Sándor: Fantasztikus lehetőség

 

- Még akkor hallottam első alkalommal erről a fantasztikus lehetőségről, amikor a Városstratégia Iroda vezetője voltam – kezdi véleménye kifejtését Nagypál Sándor. – Azok a tervek, melyeket eddig bemutatott az EU-FIRE Kft. biztatóak. Egyébként nem csak én mondom ezt, ugyanis amikor kint voltam Brüsszelben az Európai Innovációs Központban, akkor a központ vezetője is megerősítette, hogy ígéretes a terv, amit Kecskemét városvezetése az EU-FIRE-el közösen kidolgozott. Sőt hozzátette azt is, hogyha megvalósítjuk, akkor európai mintaprojekt lehet a kecskeméti modell. Egészen biztos vagyok abban, hogy a megújuló energiának egy olyan szegmensét fogjuk felhasználni, amely voltaképpen kimeríthetetlen.


Az EU-FIRE Kft. külföldi és hazai szakértőket is bevont a tervezésbe. Erről Dr. Zombor Gábor polgármester tájékoztatta a Kecskeméti Hírhatárt:

 

- A geotermális energiafelhasználás terveinek elkészítésében a Kecskeméti Önkormányzat partnere az EU-FIRE Kft, amely egy izlandi geotermális szakcéggel, a Mannvit Engineering-gel szoros együttműködésben valósítja meg a programot. Kecskemét azért döntött a 2001-ben alapított EU-FIRE mellett, mert 2007-ig több jelentős ingatlanfejlesztési projektben vettek részt, amelyekben tervezési és fővállalkozói feladatokat is egyaránt sikeresen oldottak meg, azóta pedig számos geotermális projektet hajtott végre.  A geotermális energiaforrások fejlesztésének szakértőjeként stabil és eredményes magyar tulajdonú társaságot ismertünk meg, amely meghatározó szereplő a magyar környezetbarát ingatlanfejlesztések és beruházások piacán. Sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy a mérnökökből, geológusokból, közgazdászokból, és jogászokból álló csapatuk képes teljes körűen menedzselni a legösszetettebb projekteket is. Makón és Csongrádon már megvalósították a geotermális fűtésrendszert, jelenleg pedig Kecskeméten kívül – többek között – Kiskunhalason, Mosonmagyaróváron és Egerben foglalkoznak geotermális fűtésrendszer kialakításával. – indokolta a döntést Dr. Zombor Gábor polgármester.

 

* Geotermikus fúrás (illusztráció)

 

- A Kecskeméten tervezett beruházás célja egy geotermális hőtermelő rendszer megvalósítása, – vette át a szót Dr Kovács Imre, az EU-FIRE Kft. másik ügyvezetője. - amely a létesítmények megépítését jelenti, minden szükséges fúrással, csővezetékkel és építményekkel együtt. Az új rendszer a meglévő távhőellátó hálózattal összekapcsolódva megújuló, geotermális energiával elégíti majd ki a hőigények jelentős részét.

 

Dr. Kovács Imre: Az alternatív energia használata nemzeti és helyi érdekünk

 

Közismert, hogy Kecskeméten a távhőellátás jelenleg két városrészben, új távhővezetékkel összekötött, egyesített hálózatban működik. A hőenergiát a Széchenyi- és Árpádvárosi fűtőműben termelik gázkazánokkal és gázmotorokkal. A két rendszer együttesen 11.200 háztartásnak és 700 egyéb fogyasztónak szolgáltat energiát.

 

A tervezett geotermális rendszerben a geotermális közeget több termelőkút biztosítja majd, kutanként és másodpercenként 20-30 literes vízhozammal. Az előrejelzések szerint 90-100°C hőmérsékletű kifolyó víz várható a 2300-2500 méter mélységű termelő kutakból. A kitermelt forróvíz a felhasználást követően visszasajtoló kutakon keresztül visszajut a „vízadóba”, a Föld mélyébe. A geotermális rendszer a távhőhálózathoz fog csatlakozni, így a meglévő fűtőművek termelik meg az igényekhez szükséges, további hőmennyiséget.

 

- A távhő legfőbb előnye, hogy képes a legkülönbözőbb energiaforrásokból előállított hőt hálózatán keresztül gazdaságosan eljuttatni a város különböző pontjain lévő felhasználókhoz – folytatta tájékoztatóját Dr. Kovács Imre. – Az EU-FIRE célkitűzése Kecskeméten is az, hogy minél olcsóbban biztosítsa a távfűtés számára megújuló geotermikus energiából a szükséges hőmennyiséget. A városvezetés és az EU-FIRE által megvalósítandó geotermikus rendszer legkésőbb 2020-ig Kecskeméten szinte teljes mértékben kiváltja a földgáz tüzelőanyag felhasználást.

 

- Reményeink szerint az olcsóbb távhő miatt a jövőben további társasházak, intézmények, üzemek kapcsolódnak a távhőszolgáltatásra, vagyis a távhőpiac jelentősen bővülhet. Meggyőződésünk, hogy az alapos helyzetfelmérés után egy olyan együttműködés születhet, amelyből hosszú távú gazdasági előnyei származnak Kecskemét Város Önkormányzatának, lakosságának, intézményeinek, vállalkozásainak, és a beruházóknak egyaránt.

 

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>