. Ma Auguszta napja van.
Esküt tettek az ülnökök Kecskeméten
2015-05-20 06:08:07
Esküt tettek az ülnökök Kecskeméten

Esküt tettek az ülnökök Kecskeméten

Átadták a közelmúltban megválasztott bírósági ülnökök megbízólevelét kedden délután a Városházán. Az igazságszolgáltatás társadalmi kontrollját képviselő megbízottak kinevezése négy évre szól.

 

 

 

 

 

 

Esküt tettek azok az ülnökök, akik mostantól négy éven át segítik majd a Kecskeméti Törvényszék, a Kecskeméti Járásbíróság és a munkaügyi bíróság munkáját. Megbízóleveleiket május 19-én a városháza dísztermében vehették át.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

- A bírósági ülnökök egyfajta garanciái az igazságszolgáltatás demokratizmusának, tevékenységük hozzájárul az ítélkezés megalapozottságához. Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés és a bírósági ülnököket választó nemzetiségi önkormányzatok is igyekeztek a jogszabályi feltételeknek megfelelő, felkészült és emberileg is alkalmas személyeket választani erre a feladatra. Sok sikert és kitartás kívánok ehhez a felelősségteljes munkához - hangsúlyozta köszöntőjében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. 

 

A kinevezésekre azért volt szükség, mert az Alaptörvény és a kiegészítő jogszabályok szerint a bíróságok bizonyos ügyekben hivatásos bírákból és társadalmi megbízatású ülnökökből alakított tanácsokban ítélkeznek.

 

- A most megválasztott ülnökök jelentkezésének feltétele többek között az volt, hogy legyen a jelölt büntetlen előéletű, és ne legyen eltiltva a közügyektől. Az alsó korhatár 30, a felső korhatár pedig 70 év. Az ülnökök megbízatása négy évre szól, és azok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak rájuk, mint a hivatásos bírákra. Valamint korlátozott mértékben megilleti az ülnököket a mentelmi jog is - mondta Bicskei Ferenc a megyei bíróság elnöke az eskütételen.

 

Az eskütételt követően előbb a megyei közgyűlés által megválasztott ülnökök vehették át megbízólevelüket Rausch Sándortól, a testület elnökhelyettesétől. Majd a város megbízottainak Szemereyné Pataki Klaudia polgármester adta át az okleveleket. Végül a cigány, görög, horvát, és a német kisebbségi önkormányzat ülnökei vették át megbízóleveleiket a megyei, illetve helyi vezetőiktől.

Utoljára frissítve: 2015-05-20 06:08:35

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>