. Ma Auguszta napja van.
Éremgyűjtők jubileumi ünnepsége a Hírös Agórában
2016-03-05 17:07:38
Éremgyűjtők jubileumi ünnepsége a Hírös Agórában

Éremgyűjtők jubileumi ünnepsége a Hírös Agórában

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportja március 5-én, szombaton ünnepelte megalakulásának 50. jubileumát a Hírös Agórában. Az ünnepségen Kecskemét városvezetését Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke képviselte. (Fotók: Pap Anikó)

 

 

 

 

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony és az Értékmegőrzési Bizottság nevében is tisztelettel köszöntöm Önöket a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportja 50 éves megalakulását ünneplő kiállításon - mondta ünnepi beszédében az Értékmegőrzési Bizottság elnöke.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Immáron öt évtized telt el azóta, hogy 1966. március 5-én a numizmatika iránt elkötelezett három kecskeméti gyűjtő a Katona József Múzeumban megalakította a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportját.

Illő és méltó, hogy e jubileumi alkalommal is elhangozzék a nevük: Leányfalusi Károly, Dr. Nagy Ádám, és Udvardi Gyula.

Köszöntsük Őket, hiszen itt van közöttünk dr. Nagy Ádám, aki a szegedi Móra Ferenc Múzeum muzeológusa és Leányfalusi Károly. De e helyről üdvözöljük Udvardi Gyula urat is, aki Budapesten él, ma azonban nem tudta vállalni az utazás nehézségeit, így személyesen nincs módunk itt köszönteni Őt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Bizonyára kevesen mondhatnák el önmagukról a jelenlévők közül, hogy életidejük egy-egy szakaszában, akár gyermekként, akár felnőttként, a gyűjtés szenvedélye nem ragadta el.

Lehetett az bélyeg, vagy szalvéta, baba, vagy játékautó és számos más tárgy, amely valami rejtély folytán közel került az ember szívéhez, érdeklődésének középpontjába kerülve vonzotta.

Idővel azután mindez örömmé csendesült, emlékké nemesülve az életszakasz nagy dolgai között.

Én magam is átestem ezen, de felnőttként mindig csodálattal és elismeréssel néztem az éremgyűjtők elkötelezettségét, kitartását.

Talán mindannyian így vagyunk ezzel, mert érezzük, látjuk és tudjuk, hogy az éremgyűjtés több annál, mint egyszerű érdeklődés, több annál, mint egy múló hobbi.

A numizmatika a történelem segédtudománya - szokták mondani. És valóban így van hisz egy-egy régi pénz, érem, beszél a korról, elénk hozza a történelmi arcokat, bemutatkozik, mint a kereskedelem értékhordozó eszköze. Esztétikai megjelenésével gyönyörködtet, ízlést formál és sorolhatnánk mit jelent, mit üzen, egy kézbe vehető pénzérem.

Tisztelt Egybegyűltek!

„ A tudás gyűjtéssel tisztul" - ezzel a mottóval jelent meg a „Szegedi Kispénz", a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezetének tagilletményi lapja 2011. évi július havi száma.

Ez a lapszám meleg hangon ír Leányfalusi Károlyról és mond köszönetet a több évtizedes vezetői, titkári munkájáért.

Idézem: „ A 45 év nagyon hosszú idő és Leányfalusi Károly ennyi ideje vezetője, titkára a Kecskeméti Éremgyűjtő Csoportnak és ez a csoport korábban szerveződött, mint a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete" - eddig az idézet.

Az azóta lepergett idő már Berei József titkár úr odaadó munkáját dicséri a hűséges alapítóval Leányfalusi Károllyal és a Csoport számos tagjával együtt.

A megalakulás 50. évfordulója minősített alkalom.

Kaput nyit a Kecskeméti Éremgyűjtő Csoport értékhordozó munkájának megismeréséhez, bemutatva a gazdag anyagot, elénk tárva mindazt, ami a rendszeres találkozások alkalmait oly fontossá, értékessé és sikeressé tette és teszi a mai napon is. Csak villanásszerű felsorolással idézem fel, hogy a numizmatikai ismeretek terjesztése érdekében előadásokat, kiállításokat és vándorgyűléseket szerveznek. Szakmai fórumokat, vásárokat, börzéket tartanak. Szervezeti keretet kínálnak a numizmatika iránt érdeklődőknek, illetve koordinálják a gyűjtői tevékenységet.

Minden év július utolsó szombatján Numizmatikai Hírös Napot szerveznek a GAMF aulájában. E rendezvény keretében lehetőség nyílik az ország minden részéről, illetve a határon túlról érkező éremgyűjtők tapasztalat - és éremcserére, eladásra, vásárlásra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a Kecskeméti Éremgyűjtő Csoport értékhordozó és értékmegőrző munkájáért, az 5 évtizedes múltra visszatekintő hűségéért, mellyel olyan közösséget formáltak és formálnak ma is, amely minta és példaértékű.

Köszönöm a magángyűjtőknek, hogy biztosították a kiállítás anyagát és ilyen nagy számban jelen vannak. A kiállításhoz sok látogatót, a gyűjtőknek hasznos tapasztalatot kívánva, a Kecskeméti Éremgyűjtő Csoport jubileumi kiállítását megnyitom.

Utoljára frissítve: 2016-03-05 17:31:33

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>