. Ma Csongor napja van.
Elrendelték a kiskunhalasi bíróságon lövöldöző férfi kényszergyógykezelését
2018-01-18 03:24:01
Elrendelték a kiskunhalasi bíróságon lövöldöző férfi kényszergyógykezelését

Elrendelték a kiskunhalasi bíróságon lövöldöző férfi kényszergyógykezelését

Felmentette első fokon az emberölés kísérlete és más bűncselekmények vádja alól, és kóros elmeállapota miatt elrendelte a kényszergyógykezelését a Szegedi Törvényszék annak a férfinak, aki 2016 tavaszán egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy ott megölje a vezető ügyészt.

A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolták.

 

A 45 éves, 2015 novemberében önbíráskodás miatt felfüggesztett börtönre ítélt férfi korábbi feljelentéseivel kapcsolatban elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik, igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni. 2016. március 16-án ezért megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében, hogy megölje a vezető ügyészt, és elhatározta, azzal is végez, aki ezt meg akarja akadályozni.

 

A férfi magával vitt egy engedély nélkül tartott - korábban hatástalanított, de visszaélesített - gépkarabélyt és ahhoz tartozó 240 lőszert. A beléptető kapunál elővette és csőre töltötte a fegyvert, majd azt a biztonsági őr hátára irányítva a férfit arra kényszerítette, vezesse a vezető ügyész szobájához. A gondnok a lépcsőn érte utol a vádlottat, megragadta a fegyver csövét, de nem tudta elvenni a férfitől. Dulakodni kezdtek, közben a vádlott előbb a plafonba, majd a gondnok felé lőtt, de nem okozott sérülést. Ezután a sértett hasára akart közvetlen közelről célzott lövést leadni, a lőszer azonban elakadt a fegyverben.

 

A folyamatos küzdelem közben mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak, közben a vádlott többször igyekezett elsütni a fegyvert, de a zárszerkezet folyamatos mozgatása miatt nem sikerült lövést leadnia. A férfit végül az épületben tartózkodó két rendőr lefegyverezte.

 

A vádlott, amikor a bűncselekmény után találkozott a vezető ügyésszel, azt mondta neki: "Hozzád indultam, veled akartam végezni".

 

Az ügyészség szerint a vádlott beszámítási képessége a bűncselekmény idején enyhe fokban volt korlátozott, ezért bűnösségének kimondását és a büntetési tétel felső határához - 25 évhez - közelítő fegyház kiszabását kérte.

 

A bíróság - az igazságügyi elmeszakértői vélemény alapján - kimondta, a vádlott súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható, kóros elmeállapota ok-okozati összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

 

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

 

(MTI)

Utoljára frissítve: 2018-01-18 03:24:41

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>