. Ma Andrea napja van.
Előadás a kamarában: Egyre kevesebb a lánctartozás az építőiparban
2017-02-09 19:13:43
Előadás a kamarában: Egyre kevesebb a lánctartozás az építőiparban

Előadás a kamarában: Egyre kevesebb a lánctartozás az építőiparban

Az építőiparra jellemző körbetartozás felszámolását nagymértékben segíti a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Ezt bizonyítja az az eltelt három és fél év, amióta megalakult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő független szervezet.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

 

Az elszámolási vitákról, az építőipari teljesítések legjellemzőbb problémáiról és azok megoldásairól tartott előadást február 9-én, csütörtökön Csermely Gábor a Bács-Kiskun Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A TSZSZ vezető-helyettese kiemelte: a szerződéskötéskor, a dokumentálás során rengeteg a hiányosság. A pótmunka, valamint a többletmunka fogalmát különbözőképpen értelmezik a felek, ami vitás helyzeteket generál. Sok esetben egyáltalán nem, vagy nem jól vezetik az építési naplót, valamint az elvégzett munka minősége is temérdek vitás helyzetet idéz elő.

 

A fórumon elhangzott: a dokumentumok hiányosságaiért jellemzően mind a két fél felelős. Több esetben nem egyértelmű, hogy átalányáras vagy tételes lesz az elszámolás, ez pedig szinte minden esetben vitához vezet.

 

A statisztikák szerint jellemzően az alvállalkozók keresik meg a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet. A vitatott összeg a legtöbb ügyben 10 millió forint alatti volt.

 

Csermely Gábor kiemelte: az ügyek egyharmadánál már a hiánypótlási szakaszban, a kérelem befogadása előtt vagy a szakvélemény birtokában megegyezésre tudnak jutni a felek. Ez egyértelműen pozitív eredmény, mert így nem kell bírósághoz fordulni.

 

A fórumon téma volt az építőipari kivitelezések ellenőrzése is, mivel az idén több változás lépett életbe az építési jogban.

 

A jelenlévők - akiket Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára köszöntött - tájékozódhattak arról is, hogy a 2017. január 1-jén hatályba lépő, a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Kormányrendelet értelmében az építőipari tervező és a kivitelező vállalkozásoknak felelősségbiztosítással kell rendelkezniük, amennyiben egyszerűsített bejelentési kötelezettségű lakóingatlanok tervezésével, kivitelezésével foglalkoznak.

 

szöveg: bkmkik.hu

Utoljára frissítve: 2017-02-09 19:15:51

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>