. Ma Emma napja van.
Ellopták a Szaturnuszt Kecskeméten
2013-08-23 13:22:45
Ellopták a Szaturnuszt Kecskeméten

Ellopták a Szaturnuszt Kecskeméten

Lakatos Pál Sándor szobrászművész a Nap és a naprendszer bolygóinak méret- és távolságarányos makettjei egyik darabját, a Szaturnusz bolygót lopták el – vélhetően fémgyűjtők - Kecskeméten. A múlt hétvégén történt bűncselekményről a rendőrség a mai napig nem számolt be, talán azért, mert olvasóink szerint meglehetősen kínos lehet a számukra. A lopás éjszakáján ugyanis járt egy rendőr arra, megnézte, hogy meg van a bronzból készült bolygó, majd nem sok idő múlva visszatért a járőr. Ekkorra azonban már csak a hűlt helyét találta…

  

 

A Szaturnusz makettje a belvárosi Világóra előtt volt mostanáig látható a Hornyik János körúton, de már hiába is kerestük. Egy olvasónk szerint az eltűnése éjszakáján kétszer ellenőrizték a rendőrök, hogy meg van-e. Első alkalommal még meg volt… Mintegy fél óra múlva viszont már nem.

 

* A szobor hűlt helye...

 

Megkérdeztük a részletekről a megyei rendőr-főkapitányságot is, de választ egyelőre nem kaptunk. A szobor értéke nem ismert.    

 

Ez tűnt el:

 

Kecskemét főteréről indulva különös bolygóközi túrát tehet a látogató. Űrhajó és szkafander nélkül… Lakatos Pál Sándor szobrászművész a Nap és a naprendszer bolygóinak méret- és távolságarányos makettjeit 3,3 milliárdos kicsinyítésben helyezte el a város főterén. A Nap, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars a Városháza épülete előtt is elfért, a Jupiter a Hirös Forrás szökőkút mellett, a Szaturnusz makettje a belvárosi Világóra előtt látható, míg a Plutó - arányos távolsága alapján a Planetáriumban búvik meg. Bár utóbbit ma már nem a bolygók közt tartják számon a csillagászok. Az egyedülálló, Naprendszer -túrához hasonló szemléltetés csak Svájcban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban található.

 

* Itt még meg volt...

 

A kecskeméti modell különlegessége, hogy a bolygó-makettek bronzból készült köztéri szobrok is egyben. Az égitestek egy-egy Napot ábrázoló gömb különböző metszetében, egy gránitlapon elhelyezett önálló szobrászati alkotások. A Nap egy 41,8 cm-es bronzgömb, a Föld borsószemnyi, a Plútó egy mákszemnél is kisebb.

 


FRISSÍTÉS:

Megkaptuk a hivatalos rendőrségi tájékoztatást a "Szaturnusz bolygó" eltűnéséről. Íme:

 

"Az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei 2013. augusztus 18-án 2 óra 50 perckor bejelentésre érkeztek a Hornyik János körútra, ahol azt tapasztalták, hogy a Naprendszer Bolygói szoborcsoport ott elhelyezett eleme a helyéről el volt mozdulva. Az elsődleges adatok szerint bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel. A rendőrök a szobrot eredeti állapotába visszaállították. A járőrök fél órával később visszatérően ellenőrizték a helyszínt, amikor azt tapasztalták, hogy a szoborcsoport bolygóját ismeretlen tettes eltulajdonította.

 

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azonnal helyszíni szemlét tartott, és lopás vétség elkövetése miatt büntetőeljárást rendelt el."

 

Utoljára frissítve: 2013-08-23 18:03:55

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>