. Ma Auguszta napja van.
Elkezdődtek a földmunkák az új kecskeméti autóbusz telephely területén
2015-05-22 08:44:07
Elkezdődtek a földmunkák az új kecskeméti autóbusz telephely területén

Elkezdődtek a földmunkák az új kecskeméti autóbusz telephely területén

Elkezdődtek az új autóbusz telephely építésének nagy tömegű földmunkái, a „Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása - zéró emissziós zóna megteremtése soros hibridhajtású alacsonypadló autóbuszok beszerzésével" című projekt keretében. A Déli iparterületen, a Georg Knorr utcában, az új Knorr üzem mellett lévő helyszínen csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Öveges László irodavezető, Kecskemét főépítésze.

 

 

 

 

Az eseményen elhangzott: a 25 darab Mercedes Citaro soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbusz beszerzéséhez kapcsolódóan Kecskemét uniós forrásból épít új telephelyet a helyi tömegközlekedés kiszolgálását végző autóbuszok részére. Az önkormányzat tulajdonában lévő 30.000 m2 nagyságú ingatlanon 2519,48 m2 alapterületű ipari épület létesül, amelyből 1644,43 m2 szerelőcsarnok (üzemi rész) és 875,05 m2 kétszintes szociális és irodaépület (irodai és szociális rész). A telephely területén megépül továbbá egy üzemanyagtöltő állomás, valamint az autóbuszok részére 19 darab szóló és 36 darab csuklós és szóló buszokat vegyesen fogadni képes parkoló.

A telephely megvalósításának teljes költsége mintegy 1,3 milliárd forint, amely tartalmaz nagytömegű földmunkát, mélyépítést, térkő burkolat építést mintegy 11.600 négyzetméteren, aszfalt burkolat építést mintegy 575 négyzetméteren, az üzemanyagtöltő állomás megépítését (2 oszlopos kialakítású 4 darab kútfejjel és 1 darab AdBlue adalékanyagtöltő kútfejjel), a magasépítés keretében pedig a 2519,48 m2 alapterületű ipari épületet amelyben egyebek között lesz három állásos javítóműhely, karosszéria javító műhely, mosó műhely, fényező kamra, kis alapterületű műhelyek.

Az épület a telken belül a Kereskedő utcával határos oldalon lesz. A funkcióknak megfelelően 2 részre bontható, így a szerkezeti kialakításuk is eltérő. Az üzemi funkciójú területek tartószerkezete előregyártott vasbeton pillérvázas, acél rácsostartós kialakítású. A tetőfödém a lehető legkisebb súlyú, de a jelenlegi előírásoknál jobb hőszigetelő képességű, míg a csarnok hőszigetelt, könnyűszerkezetes réteges falszerkezettel határolt lesz. Az iroda épületrész, a huzamos emberi tartózkodás miatt monolit vasbeton pillérvázzal és alul, felül sík födémmel készül, kerámia kitöltő falazattal.

A teljes költségből várhatóan nettó 236 millió forint fordítódik eszközbeszerzésre. A telephely építéséhez kapcsolódóan megépül továbbá a Knorr Bremse és a telephely közötti út gyalogos kerékpárúttal együtt, valamint felújításra kerül az Ipar utca burkolata is.

A városnak közösségi közlekedési közszolgáltatási szerződése van a DAKK Zrt-vel, és ennek alapján a társaság üzemelteti majd az új autóbusz telephelyet.

A főépítész hangsúlyozta: az autóbusz telephely építése csak egy része annak a komplex közlekedésfejlesztési projektnek, amely keretében már megtörtént az új autóbuszok beszerzése, megváltozik a város közösségi közlekedési rendszere, számos autóbuszmegálló átépül, és létrejön az intelligens utastájékoztató rendszer.

A projektet egyébként az Európai Unió és a magyar állam 95 százalékban finanszírozza, a fennmaradó 5 százalékot pedig a város elnyerte az Európai Önerő Alapból, így Kecskemétnek saját forrást nem kell biztosítania a fejlesztéshez.

Utoljára frissítve: 2015-05-22 08:44:33

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>