. Ma Auguszta napja van.
Elkezdődött a „HÍRÖS AGÓRA” program
2015-01-21 22:18:10
Elkezdődött a „HÍRÖS AGÓRA” program

Elkezdődött a „HÍRÖS AGÓRA” program

Elkezdődött a „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten" című fejlesztés, amelynek ünnepélyes nyitórendezvényét szerdán tartották a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A projektre 650,23 millió forint uniós és hazai támogatást nyert Kecskemét önkormányzata.





Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósítása nem jelenti a Kecskeméti Ifjúsági Otthon megszüntetését. Erre vonatkozóan ugyanis semmilyen városvezetői szándék nincs. Ugyanakkor, egy tavaly decemberi önkormányzati döntés félreértelmezése miatt, sajnálatosan ez terjedt el Kecskeméten. Ezzel szemben a szándék az, hogy az intézmények jobban, közösen használják majd ki az AGÓRA megvalósítása után a lehetőségeket.

 

(Az AGÓRA projekt részleteiről ITT >>> találnak olvasóink egy terjedelmes cikket.)


Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója mutatta be a projektet. Elhangzott: a „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten"  című fejlesztés keretében egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ kerül kialakításra a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A kivitelezés a tervek szerint 2015 júniusában zárul. Az építészeti koncepciót a 7. Dimenzió Építésziroda Kft. készítette, a kivitelező a Lecpes Kft., amely közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a megbízást.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

A sajtótájékoztatón nemcsak újságírók vettek részt, hanem a városvezetés, a tervezők, és a kivitelezők is. A tájékoztatót követően közösen "járták be" az épületet, melyben a leglátványosabb rész jelenleg a szinte betonig "lecsupaszított" színházterem. 

 

A Hírös Agóra keretében olyan térségi közművelődési intézmény jön létre, amely központi szerepet játszik a közművelődés, a civil szervezetekkel kialakított partnerség, az élethosszig tartó tanulás és a közművelődési tanácsadó szolgáltatás összefogásában. A projekt során az épület befogadóképessége, és elérhető szolgáltatásainak száma növekszik. Egyik fő célja a térség közművelődési életének gazdagítása. A projekt keretében egy olyan közös cél fogalmazódik meg, amely a települések együttműködését is elősegíti.

 

A projekt keretében látványos belsőépítészeti megoldások lesznek a színházteremben, megújul a padlóburkolat, a színpadburkolat, a zsöllyeszékek, a falburkolat, a hangszigetelt bejárati ajtók és az álmennyezet. Energiatakarékos és korszerű lesz a  színházteremben a színháztechnológia és az épületgépészet egyaránt. A fűtési-hűtési és gépi szellőzési rendszer teljesen átépül. A beépülő új légkezelési rendszer három funkciót lát el egyetlen gépegységgel: hűt, fűt, szellőztet. A beépített érzékelőknek köszönhetően ellenőrzi a légáramlást és például a nézőszámnak megfelelően optimalizálja azt, a komfortérzet figyelembe vételével. A teljes felújításon áteső mosdók új felszerelési tárgyai is a gazdaságos, környezetbarát működtetést szolgálják.

 

A projektben megvalósuló tértípusok az intézmény multifunkcionalitását segítik elő:

- szervezett és spontán közösségi programokhoz nyílt belső térszerkezet kialakítása

- a fenti térben internet kapcsolattal ellátott terminálok kialakítása; közösségi internet biztosítása, wifi kiépítése a teljes épületben

- társadalmi szervezetek befogadására alkalmas terek kialakítása

- munkaerő-piaci, ifjúsági és más közhasznú információs szolgáltató tér/pont kialakítása

- környezeti nevelési programok megvalósulását szolgáló terek kialakítása

- az új tanulási formák megvalósulására alkalmas terek kialakítása

- művelődési és szórakozási élményfunkciók ellátását korszerűen biztosító tér kialakítása (színházterem)

- kiállítótér a szórakozási és élményfunkcióhoz kapcsolódóan

- területi közművelődési tanácsadó szolgáltató funkció ellátása érdekében kialakított terek

- hagyományápoló és művészeti csoportok működtetésére alkalmas intézményi infrastruktúra, technikai feltételek

- egészségnevelési és életviteli programok megvalósulását szolgáló terek

 

Az építési jellegű fejlesztéseken túl a közművelődési szakmai tartalom is  megújul, amelynek köszönhetően a felújítandó intézmény fokozhatja népszerűségét.

 

Kecskemét vezetése fontosnak tartja, hogy a belváros szívében létrejöjjön egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ. A város a kulturális intézmények közös fejlesztésében is látja a népességmegtartó és népességvonzó erő és a turisztikai vonzerő növelését. A Hírös Agóra multifunkcionális közösségi központ létrehozása nem csak Kecskemét, hanem az egész kistérség fejlődéséhez hozzájárul majd. Ezzel egy olyan példátlan összefogás valósulhat meg a térségben, amely a lakosság számára a mindennapi élet számos területén is érezhető pozitív hatásokat fejt ki. Pozitív hatással lehet a gazdaságra a turizmus fellendítésével, a piacképes műveltséggel rendelkezők számának növelésével, a népművészeti hagyományok megőrzésével, az alkotókészség fejlesztésével. A megvalósítás a térség hátrányos helyzetű társadalmi csoportjai körében is javítja a művelődéshez való hozzáférés lehetőségeit, miközben egyik kiemelt célcsoportja az ifjúság. A megvalósuló programok célja nem csak a minőségi szabadidős szolgáltatások biztosítása, hanem az Európai Unió felnőttképzési szakemberei által kidolgozott kulcskompetenciák fejlesztése is.

 

További információ: www.hirosagora.hu

Utoljára frissítve: 2015-01-21 22:28:35

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>